◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Raport Oxfam. Zeci de noi „miliardari ai pandemiei”, în Asia

Oxfam și mai multe alte organizații internaționale, precum şi un grup de filantropi milionari, au propus taxarea celor mai bogaţi oameni de pe planetă. Impozitarea acestora ar putea genera un plus de 2,52 miliarde de dolari anul, sumă ce poate fi folosită pentru a salva de la sărăcie extremă milioane de persoane și ar ajuta la vaccinarea anti-Covid a populației din țările sărace.

Într-o scrisoare deschisă adresată participanţilor la Forumul Economic Mondial de la Davos, peste 100 de milionari, inclusiv membri ai Patriotic Millionaires, au explicat că sistemul fiscal actual „nu este echitabil”: „Fiecare ţară din lume trebuie să ceară ca cei bogaţi să îşi plătească partea echitabilă. Pe măsură ce miliarde de oameni se luptă să supravieţuiască în timpul acestei pandemii, averile miliardarilor scapă de sub control. Acest lucru nu poate fi corect”, a declarat, într-un comunicat, Jenny Ricks, coordonatoarea mişcării activiste Fight Inequality Alliance, una dintre organizaţiile afiliate grupului care susţine această iniţiativă.

Cel mai recent raport al OXFAM punctează faptul că ritmul de îmbogățire în pandemie a milionarilor a fost fără precedent – averile celor mai bogaţi zece oameni din lume s-au dublat de la începutul crizei sanitare globale, o creștere mai mare decât în ultimii 14 ani la un loc.

În același timp, a crescut numărul celor care trăiesc în sărăcie.

Douăzeci de noi „miliardari pandemici” au apărut în Asia datorită răspunsului internațional la Covid-19, în timp ce 140 de milioane de oameni de pe tot continentul au fost cufundați în sărăcie, deoarece locurile de muncă au fost pierdute în timpul pandemiei, detaliază Oxfam.

Până în martie 2021, profiturile din produsele farmaceutice, echipamentele medicale și serviciile necesare pentru răspunsul la criza sanitară au făcut din 20 de oameni noi miliardari, în timp ce blocajele și stagnarea economică au distrus mijloacele de trai a sute de milioane de alte persoane.

Numărul total de miliardari din regiunea Asia-Pacific a crescut cu aproape o treime din martie 2020 până în noiembrie 2021, iar averea lor colectivă a crescut cu 74%, se mai arată în raport.

Cei mai bogați 1% dețin mai multă avuție decât cei mai săraci 90% din regiune. „Este scandalos și inacceptabil că oamenii săraci din Asia au fost lăsați la cheremul pandemiei și se confruntă cu riscuri grave pentru sănătate, șomaj, foamete și împinși în sărăcie, anulându-se avansul obținut în decenii în lupta împotriva sărăciei. În timp ce bogații și privilegiații își măresc averea și își protejează sănătatea, cei mai săraci oameni din Asia, femeile, muncitorii slab calificați, migranții și alte grupuri marginalizate sunt cel mai puternic afectați”, subliniază Mustafa Talpur, reprezentant al Oxfam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *