◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Uite Papa, nu e Papa! Suveranul Pontif, partener (in)voluntar al Proiectului „Trianon 100”

Cer scuze Suveranului Pontif pentru acest titlu ușor ireverențios, dar nu-mi place să fiu luat de prost. Vizita „apostolică” în România, într-o zonă de conflict și într-un context inflamabil nu cred că este făcută în necunoștință de cauză a situației. Așa cum știm, proiectul premierului Orban, „Trianon 100”, este în derulare. O componentă importantă – dacă nu cumva cea mai importantă – a acestui proiect este, pe de o parte, autonomia Ținutului Secuiesc, iar pe de altă parte autonomia „in integrum” a Transilvaniei. Iar punctul central al vizitei (ca să nu zic scopul) este chiar în centrul conflictului, la Șumuleu Ciuc, în Harghita, pe 1 iunie.

Din perspectiva „corectitudinii politice”, totul este în regulă. Sunt Rusaliile, la Șumuleu Ciuc este un important loc de pelerinaj, libera circulație a cetățenilor europeni în Europa e permisă și garantată, papa va veni și la București, va vizita Catedrala Mântuirii Neamului, unde va rosti un mesaj alături de Patriarul Daniel, va merge și în Moldova, și la Blaj, deci totul este ireproșabil. Dacă ne uităm însă la „textura” evenimentului, lucrurile se prezintă altfel.

Administrația Prezidențială a României declară că invitația a fost făcută de „Președintele României, autoritățile statului și Biserica Romano-catolică”.

Aflăm însă, de pe site-ul lui Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, o altă variantă:

„Papa Francis se va afla perioada 31 mai – 2 iunie într-o vizită în România, dând curs și invitației Arhiepiscopiei romano-catolice de la Alba-Iulia, respectiv arhiepiscopului romano-catolic Jakubinyi Gyorgy, de a vizita mănăstirea franciscană de la Șumuleu-Ciuc.

Se poate lesne constata că acest eveniment este un mare succes pentru Arhiepiscopia romano-catolică din Transilvania […]. Pentru ca această vizită istorică să aibă loc s-a lucrat timp de mai mulți ani. În cursul anului 2017 s-a aflat în vizită, la Șumuleu Ciuc, nunțiul papal Miguel Maury Buendía. La slujba pelerinajului de Rusalii au luat parte arhiepiscopul Jakubinyi György, episcopul Tamás József, Potyó Ferenc, președintele UDMR Kelemen Hunor, Borboly Csaba, președintele consiliului județean, și Becze István, consilier județean. Ambasadorul Vaticanului la București a avut cuvinte de laudă în ceea ce privește strânsa legătură avută cu reprezentanții cultelor istorice din regiunea noastră. „Unul dintre scopurile principale ale pelerinajului de la Roma – a mărturisit Borboly Csaba – la care au luat parte Semjén Zsolt, viceprim-ministrul Ungariei, Habsburg-Lotharingiai Eduárd și Kovács Ádám Zoltán, ambasadorii Ungariei la Vatican, respectiv la Roma – , a fost acela de a-l invita pe Papa Francisc în vizită la noi”.

Iată, așadar, cam cum s-a ajuns la această vizită pentru care susținătorii proiectului „Trianon 100” merită felicitați. Ei au făcut, pentru ei, ceea ce trebuiau să facă. Consecințele sunt previzibile. O mare parte a populația catolică (romano- și greco-) din România vor asocia vizita papei Francisc cu vizita ecumenică din 1999 a Papei Ioan Paul al II-lea, care chiar a transmis un mesaj de unire tuturor cetățenilor români. La rândul lui, papa Francisc, la Șumuleu Ciuc, unde se estimează că vor fi în jur de un milion de pelerini, majoritatea veniți din Ungaria, în frunte cu premierul Viktor Orban, transmite și el un mesaj de unire: „Să mergem împreună!”… Unde? – întreb eu. Și unirea cui? Împotriva cui?… Văzută din Europa, imensitatea de maghiari adunată la Șumuleu Ciuc, să-l întâlnească pe papă, va legitima revendicările maghiare din cadrul proiectului „Trianon 100”, conform principiului european al dreptului popoarelor la autodeterminare. Chiar papa însuși, dacă-i acordăm circumstanța bunei credințe, va avea această covârșitoare percepție, întărită de prezența premierului ungar și, probabil, a întregului guvern. A fost un „coup de maître” al autonomiștilor maghiari (și români), un șah-mat la autoritățile statale române. Un șah-mat, probabil, cu acordul „victimei”. Iar acum, realmente, nu se mai poate repara nimic la nivel de Președinție sau Guvern, pentru că vizita a fost asumată și am fi taxați drastic (și pe bună dreptate) de Uniunea Europeană.

Nu, categoric, papa Francisc nu e Papa Ioan Paul al II-lea. Ori a căzut într-o capcană, ori este complice al proiectului „Trianon 100”. Înclin că cred a doua variantă…

Tot ce mai putem spera este ca, prin menținerea dezbaterii publice pe această temă, premierul ungar să nu-l mai întâmpine în calitatea funcției sale pe suveranul pontif la Șumuleu Ciuc și niciun oficial maghiar, în calitatea lui de oficial, să nu fie prezent acolo. Ar fi un binevenit pas înapoi care ar mai tempera un pic insolența proiectului „Trianon 100”.  Trebuie reținut și faptul că Viktor Orban nu e catolic, ci protestant. Dacă nu s-o fi convertit între timp…

P.S. Nu cred că tricolorul românesc și limba română vor fi interzise la Șumuleu Ciuc. Sunt curios, totuși, ce steaguri vor fi arborate și în ce limbă se va vorbi.

Miron Manega

Articol apărut în numărul 33 al revistei „CERTITUDINEA”

http://www.certitudinea.ro/articole/presa/view/uite-papa-nu-e-papa-suveranul-pontif-partener-in-voluntar-al-proiectului-trianon-100

Un comentariu pentru “Uite Papa, nu e Papa! Suveranul Pontif, partener (in)voluntar al Proiectului „Trianon 100”

  1. Nu cunosc procedurile diplomatice, dar presupun că un șef de stat (și papa Francisc fiind șeful de stat al Vaticanului) se duce într-o vizită oficială numai, unde este invitat. Este ceva inormal să-și viziteze enoriașii ”dând curs și invitației Arhiepiscopiei romano-catolice de la Alba-Iulia, de a vizita mănăstirea franciscană de la Șumuleu-Ciuc”?. Bineînțeles dacă a vrut să viziteze și mănăstirea, cineva trebuia să invite. An de an la Șumuleu Ciuc se adună sute de mii de pelerini, catolici și nu numai. Ani la rând a fost prezent sub forma vizitei private și președintele ungariei dl. Ader Janos, și totuși nici nu s-a proclamat autonomia Ținutului Secuiesc, și Ardealul a rămas. Încă va trece multă vreme până când în România spiritul civic sau credincios va angrena o asemenea masă de oameni ca pelerinajul de la Șumuleu. Câteodată nici propaganda partidelor nu reușește să scoată în stradă mai mult de cîțiva zeci de mii de susținători, la Șumuleu vin credicioși de la sute de kilometrii distanță pe cheltuiala lor. Este ceva anormal că papa de la Roma, pentru prima dată în istorie, vizitează locul sfânt unde se închină atâția credincioși? Până la urma urmei religia creștină este mai veche decăt majoritatea statelor sau popoarelor din regiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *