default-logo

GALA GUTENBERG – CREAȚIE ȘI PREȚUIRE

Salonul Cultural „Gutenberg” Arad a organizat marți, 19 martie a.c., o frumoasă GALĂ A PREMIILOR pentru anul 2018, în cadrul căreia – odată cu lansarea numărului 38 al tot mai iubitei publicații cu același nume – au fost răsplătiți cu distincții creatorii care s-au evidențiat în anul care a trecut.

Gazda manifestării a fost cea care, de mai bine de zece ani, este sufletul revistei, profesoara Floare Ranta Cândea, unul dintre cei mai longevivi și mai apreciați oameni de litere din orașul de pe Mureș, membră a UZPR ca și mulți dintre cei evidențiați cu această ocazie.

Invitat de onoare a fost directorul Tipografiei și Editurii „Gutenberg”, ec. Dan Luca, un tânăr manager care se afirmă tot mai mult ca unfactor dinamizator al vieții culturale,dar și ca un înzestrat condeier.

Gala s-a bucurat de prezența unor oaspeți dragi din Timișoara și din Vârșeț-Serbia, care colaborează de multă vreme cu mediul cultural arădean.

După cuvântul de deschidere rostit de prof.univ.dr. Anton Ilica, urmat de o evocare a personalității lui Johannes Gutenberg și un scurt periplu în istoria tiparului, a avut loc premierea colaboratorilor care au publicat în cele patru numere din anul 2018 ale revistei „Gutenberg”:

Categoria ISTORIE/CARTE ISTORICĂ: Horia Truță, Virgiliu Bradin, Cătălin Drăgan, Vasile-Ionel Heredea, Carina Baba, Ioana Nistor.

Categoria PROFILURI/PORTRETE/CONVORBIRI: Emil Șimăndan, Valeriu Ilica, Anton Ilica.

Categoria RECENZII/ESTETICA LIMBII: Mira Odagiu, Delia Chevereșan, Iuliana Pintea, Roxana Lăduncă

Categoria POEZIE: Lucia Bibarț, Eugenia Ponta Pete, Ioan Vasile Marcu, Horia Nicolae Nicoară, Ioan Crișan, Alexandra Tudorescu, Aida Voivodician, Iulian Patca

CategoriaCENTENAR/PROZĂ: EugeniuCriste, AugustinMureșan, Dorin Ocneriu

Categoria CENTENAR/POEME: Ligy aDiaconescu, Mariana Popa

Categoria CRONICĂ LOCALĂ/IDEI/OPINII: Dan Luca, Gabriela Adina Marco, Sorina Groza, Loredana Tudorescu, Geanina Iovănescu, Paul Krizner, Mircea Curtuțiu

Categoriaa DEBUT POETIC: Eliss Beatrice Al-Badi, Aurel Dico, Silviu Nadiș

Categoria DEBUT PROZĂ: Dayana Horga

Categoria DEBUT LITERATURĂ ÎN GRAI: Cristian Silviu Vuin

Categoria INFORMAȚII/ILUSTRAȚII: Mircea Boran, Adelina Stoenescu, Marcel Draga

Categoria IDENTITATE ȘI CULTURĂ: Ioan Nelu Godja, Vanghea Mihanij Steryu, Gheorghe Dinu, Hans Dama, Sava Sifora, Aurelia Crăete, Blazena Karkus, Eniko Nagy, Ana Krem, Teodor Groza Delacodru, Vasile Barbu, Daniela Cetean, Ana Boier

Categoria LITERATURĂ ÎN GRAI: Gheorghe Hodrea, Ioan Alexandru Ardelean, Horea Gana

Categoria CARTEA ANULUI: Floare Ranta Cândea

Au recitat din creația proprieLucia Bibarț, Horia Nicolae Nicoară, Ioan Vasile Marcu, Teodor Groza Delacodru (Vârșeț), Ioana Pintea, iarîndrăgitului solist Mihai Henț a încântat publicul cu mai multe melodii de suflet.

Aș vrea în brațe să vă strâng, sărind de fericit, să plângașa cum spunea marele nostru poet George Coșbuc! Dar nu pot decât să spun că sufletul meu a știut și a zis să dăruiască și să iubească, asemenea ca și sufletele voastre, ale tuturor. Primiți toată gratitudinea mea! E semn că drumul nostru în literatrură și jurnalism, modest și onest, merge mai departe. Cu prețuire mă inclin!” au fost cuvintele pe care prof. Floare Rant  Cândea le-a rostit cu emoție, la finalul manifestării.

Dorin Ocneriu, Filiala UZPR Arad

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*