◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

Starurile muzicii mondiale și artiștii stradali denunță invazia rusă în Ucraina

În Europa şi în America, starurile scenei muzicale multiplică iniţiativele pentru a denunţa invazia rusă în Ucraina.
Condamnarea din partea Madonnei, turneul rus anulat de Iggy Pop, retragerea muzicii formaţiei Pink Floyd de pe platformele ruseşti, apelul la donaţii al lui Sting, tricouri vândute în scop caritabil din partea formaţiei The Cure: iniţiativele în favoarea Ucrainei apar în sfera pop-rock, scrie AFP. De la lansarea pe contul de Instagram, la începutul lui martie, videoclipul lui Sting a fost vizualizat de 2,2 milioane de ori.
The Cure a publicat pe reţele de socializare un link pentru vânzarea de tricouri ale formaţiei, cu numele reimprimat în albastru şi galben, în beneficiul Agenţiei Naţiunilor Unite pentru refugiaţi (UNHCR). Robert Smith, liderul grupului, a redistribuit pe Twitter mesaje de pe reţelele de socializare în sprijinul lui Alekxei Navalnîi, opozant al Kremlinului, contra căruia Parchetul rus a cerut 13 ani de închisoare.
Numeroşi actori ai scenei pop/ rock mondiale şi-au anulat turneele prevăzute vara aceasta în Rusia, cu mesaje pro-ucrainene pe reţelele lor de socializare.
„Gândurile noastre sunt pentru ucraineni şi toate persoanele curajoase care se opun acestei violenţe”, a scris Iggy Pop, care ar fi urmat să cânte în iulie la Moscova. „Ucraina, suntem alături de tine, şi cu toţi cei din Rusia care se opun acestui act brutal”, a menţionat Nick Cave. Acelaşi mesaj a revenit la Gorillaz, grupul condus de Damon Albarn, fostul lider al Blur, care a anulat datele din turneul său în Rusia.
Liderul şi chitaristul grupului Franz Ferdinand, Alex Kapranos, a făcut o distincţie pe reţelele sale de socializare între administraţia lui Vladimir Putin, pe care îl denunţă precum şi „invazia Ucrainei de statul rus”, şi moştenirea culturală a Rusiei, „această mare ţară care a inspirat grupul nostru prin arta şi literatura sa”.
Alte mesaje sunt mai virulente. Stevie Nicks, solista Fleetwood Mac, l-a comparat pe Vladimir Putin cu „Hitler revenit să ne bântuie”, aceeaşi comparaţie apărând într-un videoclip pe contul de Instagram al Madonnei, unde megastarul a suprapus într-un montaj video imagini cu Adolf Hitler şi Vladimir Putin. „Putin trebuie să plece”, a scris pe Twitter David Gilmour, membru al Pink Floyd, care a dezvăluit că nora sa este ucraineancă. Toate melodiile Pink Floyd (din 1987) şi cele ale lui David Gilmour au fost retrase de pe site-urile de streaming ruse şi bieloruse, în semn de „condamnare fermă a invaziei ruse”.
În rândul muzicii electro, Laurent Garnier, figură internaţională a genului, participă la compilaţia „Together for Ukraine”, în sprijinul unui apel de donaţii pentru diferite organisme ucrainene.
Reţelele de socializare ale festivalului olandez Eurosonic au promovat în playlist-urile lor artişti din Ucraina, precum Alyona Alyona, fostă educatoare care cântă rap ucrainean.
De asemenea, de la Paris la Los Angeles, Barcelona, Koln sau Vancouver, există un adevărat val al operelor de artă stradală realizate în sprijinul ucrainenilor. Zeci de pereţi pictaţi de artişti internaţionali au apărut pe zidurile capitalei Kiev, după 2014. Astfel, artistul francez Seth a publicat pe Instagram mesajul: „Un gând pentru prietenii mei ucraineni, a căror lume s-a prăbuşit de două zile”, însoţit de o fotografie a unei fresce realizate în Kiev cu şi la invitaţia lui Oleg Sosnov, în 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *