◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Raport UNESCO. Fără intervenții majore, societățile se vor confrunta cu o scădere masivă a furnizării de știri ca serviciu esențial

Experți de nivel internațional în dezvoltarea mass-media și libertatea presei au dezbătut reperele majore ale Raportului UNESCO „Tendințe mondiale în libertatea de exprimare și dezvoltarea mass-media” și au avertizat că, fără intervenții majore, societățile se vor confrunta cu o scădere masivă a furnizării de știri ca serviciu esențial pentru luarea deciziilor în cunoștință de cauză și pentru responsabilizarea puterii. Raportul a adunat laolaltă dovezi ale stării libertății mass-media, pluralismului, independenței și siguranței jurnaliștilor din întreaga lume.

Descoperirile ilustrează modul în care pandemia de COVID-19 a exacerbat amenințările existente cu care se confruntă jurnaliștii și mass-media, generând un „fenomen de extincție” în unele cazuri. „De asemenea, pandemia ne-a arătat și mai mult valoarea muncii jurnaliştilor și pericolele cu care se confruntă în fiecare zi pentru a ne oferi informaţii de încredere în faţa unor situaţii foarte dificile”, a susținut Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, în cadrul dezbaterii cu tema „Jurnalismul este un bun public”.

„Tocmai în momentul în care avem nevoie de un jurnalism independent, credibil – o presă liberă – modelul de afaceri este subminat” (Joseph Stiglitz, economist laureat al Premiului Nobel și profesor la Universitatea Columbia)

În ultimii cinci ani, veniturile globale din publicitate pentru ziare s-au redus la jumătate, potrivit raportului UNESCO. Facebook (grupul Meta) și Google primesc mai mult de 50% din toți dolarii din publicitatea digitală la nivel mondial. Această schimbare a veniturilor din publicitate a forțat multe redacții să reducă personalul și, în unele cazuri, să-și închidă porțile. În același timp, numărul utilizatorilor de rețele sociale aproape s-a dublat din 2016 până în 2021, permițând mai multe voci și un acces mai mare la conținut, dar care a dus și la reducerea algoritmică a conținutului jurnalistic de calitate și bazat pe fapte.

Impactul economic al pandemiei de COVID-19 a determinat o scădere a circulației zilnice a ziarelor tipărite. Într-un studiu recent la nivel mondial asupra jurnaliştilor, realizat de Centrul Internaţional pentru Jurnalişti şi citat în raportul UNESCO, două treimi s-au simţit mai puţin în siguranţă în locurile de muncă din cauza pandemiei, iar peste o cincime au suportat o reducere a salariului.

Încălcări semnificative ale libertății presei în fiecare regiune a lumii

Viabilitatea media independente este, de asemenea, amenințată de represiunile libertății presei. În mijlocul crizei economice a presei, măsurile legate de COVID-19 au fost folosite pentru a justifica încălcări semnificative ale libertății presei în fiecare regiune a lumii, axată constatările Raportului UNESCO.

De asemenea, impunitatea continuă pentru uciderea jurnaliştilor în ultimii cinci ani, nouă din zece cazuri rămânând nerezolvate. În plus documentul semnalează o epidemie de violență online și faptul că platformele de internet nu fac nimic pentru a lua măsuri împotriva autorilor acestor acte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *