◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

„Ușile rotative” dintre media și politic afectează încrederea în presă

Jurnaliștii NBC News și-au exprimat consternarea cu privire la intenția MSNBC de a o angaja pe secretara de presă a Casei Albe, Jen Psaki, atunci când aceasta va ieși din Administrația Biden, au declarat pentru CNN surse apropiate subiectului.
Noah Oppenheim, președintele NBC News, a fost nevoită să intervină direct pentru a putea aborda problema cu angajații supărați de la biroul de la Washington, dintre care unii s-au plâns superiorilor că angajarea „pătează marca NBC News”.
Înțelegerea lui Psaki cu MSNBC i-a perturbat pe angajați deoarece știrile despre negocierile dintre ea și rețea au venit în timp ce Psaki este încă în postul de secretar de presă la Casa Albă. În plus, în loc să o angajeze pe Psaki în rolul mai tipic post-Casa Albă, cum ar fi un analist politic care oferă opinii și analize, MSNBC intenționează să o facă gazda unei emisiuni care va fi difuzată pe platforma Peacock. Psaki s-a angajat în discuții cu mai multe rețele de televiziune, inclusiv CNN, despre potențialele locuri de muncă pe care le-ar putea lua după ce va părăsi Casa Albă. Deși nu a semnat oficial un contract cu MSNBC, discuțiile cu rețeaua sunt în stadii avansate, relatează CNN.
Scandalul din jurul angajării lui Psaki a dezvăluit o problemă mai mare în NBC Universal News Group. Unii jurnaliști NBC News au fost deranjați când MSNBC a anunțat că a angajat-o pe Symone Sanders, fostul purtător de cuvânt al vicepreședintelui Kamala Harris, să găzduiască o emisiune în weekend.
Pe de altă parte, acest sistem al trecerii purtătorilor de cuvânt în redacții se practică mai des peste Ocean decât s-ar crede. Potrivit usforacle.com, Chris Cuomo de la CNN și-a încheiat la un moment dat interviul cu fostul candidat la funcția de guvernator Andrew Gillum cu „bun venit în familia CNN”. A făcut-o pentru că fostul primar din Tallahassee preluase un post de comentator politic la cunoscutul brand de știri. Postul CNN a fost, de asemenea, bucuros să plătească pentru opiniile fostului senator și candidat la președinție Rick Santorum. Gillum s-a alăturat astfel grupului mare de foști politicieni care se înghesuie în „ușa rotativă” a presei de știri.
După ce și-a pierdut locul în Senat în 2018, Claire McCaskill s-a alăturat rândurilor MSNBC, ca analist politic. Fox News l-a angajat pe fostul președinte al Comisiei pentru Supraveghere și Reforma Guvernului, Jason Chaffetz. CNN a fost, de asemenea, bucuros să plătească pentru opiniile fostului senator și candidat la președinție Rick Santorum (PA-R).
Ce face includerea tuturor acestor persoane din interiorul politicii unei organizații de știri? Ce se întâmplă când acești politicieni revin în joc? Se schimbă oare dinamica dintre politicieni și jurnalist atunci când sunt angajați de aceeași „familie”?
Răspunsul ar trebui să fie evident.
Centrul de Cercetare Pew a raportat că doar 21% dintre americani au „multă încredere” în mass-media de știri – o mare parte a publicului vede organizațiile media mari ca pe un braț de lobby al anumitor partide, indiferent dacă aceste îngrijorări au corespondent în realitate sau nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *