◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

FELIX GOLDBACH și arta sublimă de a ne regăsi în noi înșine!

Interviu de Claudia Motea

”Arta ne îngăduie, prin excelență, să ne găsim pe noi înșine, mai ales în acest context social existențial, când începem să privim cu mai mult optimism, spre viitor”. Iată o afirmație pe care am primit cu inima deschisă alături de vestea că un mare artist, un om pe care-l prețuiesc nespus de mult, cum îl prețuiesc iubitorii Euterpei, numindu-l aici pe Felix Goldbach, a câștigat concursul pentru ocuparea onorantului post de director al binecunoscutului Teatru ”Alexandru Davila” din Pitești. Acest succes vine ca o încununare a poveștii de viață a acestui Om de aleasă cultură și artă, sublimându-i pe deplin întreaga sa disponibilitate pe care o dedică actului artistic, în toate domeniile pe care le implică. 

Absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, cu două doctorate în muzică și management cultural, Felix Goldbach este cadru didactic titular, profesor de clarinet și saxofon, lector universitar doctor la Facultatea de Științe și Arte a Universității ”Valahia” din Târgoviște și manager general al Asociației Culturale Gold Music. Nu cu mulți ani în urmă a fost inspector școlar al Inspectoratului Școlar al Municipiului București și este autor al mai multor studii muzicale deja publicate sau în curs de apariție. 

Dragi cititori, vă invit să petrecem împreună câteva clipe plăcute lecturând interviul pe care noul director de teatru, Felix Goldbach, ni l-a acordat în exclusivitate.

Cum vă simțiți în acest moment, la început de drum, ca director al acestui teatru?

Demersul meu este unul destul de firesc, de a îmbina cunoştinţele dobândite printr-o  vastă experienţă la catedră, atât în mediul preuniversitar, cât, mai ales, în cel universitar şi de inspector şcolar în cadrul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, altfel spus, de a valorifica tactul pedagogic şi cunoştinţele de management cultural pentru a pune în evidenţă spectacole de referinţă, de natură să capteze publicul de toate vârstele, spectatori care să aştepte cu nerăbdare următorul spectacol, următoarea premieră.

Am înțeles că ați dat concurs cu mai mulți candidați, oameni tot la fel, foarte bine pregătiți. Ce considerați că v-a detașat net de ceilalți?

Contracandidații mei sunt într-adevăr oameni foarte bine pregătiți, dar cred că balanța a fost înclinată de pregătirea mea teoretică și practică în domeniul managementului cultural, acumulată de-a lungul anilor. 

În anul 2009 am absolvit Şcoala Doctorală a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cu teza „Incursiuni în creaţia camerală pentru clarinet şi muzică instrumentală de cameră”. Ulterior, am absolvit Şcoala Doctorală a Facultăţii de Ştiinţe Economice a Universităţii „Valahia” din Târgovişte, în cadrul căreia am primit o bursă de cercetare ştiinţifică, referitoare  la mobilităţile temporare externe din Departamentul de Management al Universităţii de Arte din Viena. Câțiva ani mai târziu, 2014, am finalizat studiile doctorale în management cu teza „ Managementul instituţiilor de spectacole şi concerte din România”. Pot spune că domeniul de management cultural nu are secrete pentru mine, cu atât mai mult cu cât, în paralel, mi-am construit şi continuat cariera artistică. Am susţinut concerte alături de muzicieni de renume internaţional, am creat prima stagiune simfonică din Târgovişte, înfiinţând, în colaborare cu un colectiv de specialişti, Orchestra de Cameră „Camerata Valahia”, aflându-mă printre fondatorii Filarmonicii „Muntenia” din fosta capitală a Țării Românești. Am participat în calitate de jurat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale şi m-a preocupat, de asemenea, cercetarea în domeniu, astfel că am publicat o serie de articole ştiinţifice în reviste indexate ISI şi BDI. Sunt multe de spus şi aş vrea să subliniez că este extrem de importantă formarea culturală şi muzicală a studenţilor iubitori de arte care, ulterior, să fie capabili să dezvolte şi să gestioneze spectacole de calitate, să fie formatori ale noilor generaţii. Sunt lector la Departamentul de Învăţământ la Distanţă şi Formare Continuă al Universităţii „Valahia”, Facultatea de Ştiinţe şi Arte, unde, începând cu anul 2011, am acreditat Conversia profesională, cuprinzând în „paletaˮ specializărilor toate instrumentele tradiţionale. Concomitent, am fost profesor asociat la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii „Transilvania” din Braşov. Nu cred că sunt necesare multe explicaţii și cred cu tărie că pot fi omul potrivit la locul potrivit, care cunoaşte domeniul cultural şi, cu atât mai mult, ştie să gestioneze o instituţie publică de spectacole, aptă să obţină cele mai înalte performanţe.

Fiind și un valoros muzician, cu o pregătire doctorală în străinătate atât în domeniul muzicii cât și al manageriatului cultural, preconizați o deschidere amplă de colaborare cu celelalte instituții culturale din Pitești și din țară?

Absolut că da! Cultura și instituțiile culturale au nevoie de sprijin pentru a se dezvolta și numai colaborând pot deveni acea forță care să miște lucrurile în direcția bună atât pentru profesioniștii din domeniu, cât și pentru public. Cultura, artiștii au avut destul de suferit din cauza pandemiei și societatea la fel. Avem datoria să îndreptăm pe cât se poate lucrurile și sper ca autoritățile competente să răspundă nevoilor actuale.

Cum definiți menirea Artei, dacă-mi permiteți cu ”A”, în acest context actual?

Prin puține cuvinte, dar care spun totul, prin această noțiune, eu cel puțin înțeleg că Arta ne îngăduie, prin excelență, să ne găsim pe noi înșine, mai ales în acest context social existențial, când începem să privim cu mai mult optimism, spre viitor. 

Veți renunța la proiectele culturale în care sunteți implicat, în primul rând ca artist?

Am găsit întotdeauna timp pentru ceea ce contează, ca importanță. Cred în proiectele mele și în aportul pe care îl aduc ele în cultură și în educație. Dar, totodată, știu să prioritizez și vă asigur că proiectele personale nu vor afecta activitatea de director al Teatrului “Alexandru Davila” din Pitești. Dimpotrivă!

Un mesaj cititorilor UZPR.

Sprijiniți cultura! Fiți alături de artiști!

Un comentariu pentru “FELIX GOLDBACH și arta sublimă de a ne regăsi în noi înșine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *