default-logo

Restricții severe în Ucraina pentru produse culturale rusești

Parlamentul Ucrainei a votat două legi care impun restricţii severe cărţilor şi muzicii în limba rusă, în contextul în care Kievul încearcă să rupă legăturile culturale rămase între cele două ţări, după invadarea țării de către Rusia, informează EURACTIV.
Una dintre legi interzice tipărirea cărţilor de către cetăţenii ruşi, precum şi importul comercial de cărţi tipărite în Rusia, Belarus şi pe teritoriul ucrainean ocupat. O altă lege interzice redarea muzicii aparţinând persoanelor cu cetăţenie rusă obţinută după 1991 în mass-media şi în transportul public, relatează The Guardian.
Legile trebuie să fie semnate de preşedintele Volodimir Zelenski pentru a intra în vigoare şi nu există niciun semn că el se opune acestora.
Ambele legi au primit un sprijin larg din partea politicienilor, inclusiv din partea parlamentarilor consideraţi pro-Kremlin, de majoritatea presei şi societăţii civile din Ucraina.
Ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko, s-a declarat „bucuros să întâmpine” noile restricţii. „Legile sunt concepute pentru a ajuta autorii ucraineni să împărtăşească conţinut de calitate cu un public cât mai larg, care după invazia rusă nu acceptă niciun produs creativ rusesc la nivel fizic”, a afirmat Thachenko.
Noile legi reprezintă cel mai recent capitol din calea lungă a Ucrainei către eliminarea moştenirii de sute de ani de guvernare a Moscovei. Ucraina susţine că acest proces, denumit anterior „decomunizare”, în prezent numit „derusificare”, este necesar pentru a anula secole de politici menite să zdrobească identitatea ucraineană. Acest proces a câștigat avânt după invadarea Crimeii de către Rusia, din 2014, căpătând noi dimensiuni după începerea invaziei pe scară largă, la 24 februarie. Sute de locații din capitala Ucrainei, Kiev, vor fi redenumite, pentru a se renunța la legăturile cu Rusia. (redacția UZPR)
foto: Wikipedia

 

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*