default-logo

Portugalia cere un management al apei la nivel european

UE ar trebui să dezvolte un instrument de management al apei similar cu cel creat pentru energie pentru a proteja producția agricolă, a susținut ministrul portughez al Agriculturii, Maria do Céu Antunes, la Bruxelles. „Am avut ocazia să spunem Comisiei că, așa cum facem la nivel european, pentru a reduce dependența noastră externă de energie, cu instrumentul Repower […] și, deoarece sistemele noastre alimentare sunt în joc, este absolut esențial pentru a garanta apă pentru a asigura securitatea sistemelor alimentare”, a explicat Antunes citat de EURACTIV.
Potrivit ministrului, ca și în cazul planului RepowerEU, răspunsul UE la dificultățile de pe piața mondială a energiei cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia, situația actuală din Europa justifică crearea de noi instrumente. „La fel ca și în cazul Repower, care a fost creat pentru o situație specifică pentru a ne asigura că UE are autonomie în producția de energie… trebuie să garantăm un instrument care să ne ajute să gestionăm o resursă care este absolut crucială pentru producția agricolă. Iar ceea ce am cerut Comisiei a fost să se gândească la asta”, a indicat oficialul.
Maria do Céu Antunes a precizat că ideea este de a dezvolta „o strategie multifond, similară Repower, pentru a mobiliza instrumente pentru construirea infrastructurilor colective, sau pentru adaptarea acestora, astfel încât nu doar disponibilitatea apei, ci și utilizarea eficientă a acesteia și, în acest fel, sistemul alimentar european poate fi protejat, garantând și UE autonomia sa strategică în domeniul alimentar. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*