default-logo
BREAKING NEWS
Agențiile de presă din Europa, decise să învingă presiunea războiului şi dezinformarea Membrii Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), reuniţi la conferinţa cu tema „Realitate şi ficţiune în timpul războiului şi al pandemiei de COVID-19”, desfăşurată la Sarajevo, au discutat despre posibile soluţii la criza informaţională în contextul actual, în care societatea este sub presiunea războiului, coronavirusului şi dezinformării. Clemens Pig, preşedintele EANA şi CEO al agenţiei de presă din Austria APA, a spus în deschiderea conferinţei că „orice război, încă de la început, este şi un război al informaţiei”. El s-a declarat optimist, exprimându-şi încrederea că tehnologia va fi aliatul agenţiilor de presă în lupta împotriva fake news. „Tehnologia este foarte importantă pentru noi şi pentru evoluţie, dar şi pentru verificarea ştirilor şi combaterea fake news”, a subliniat şeful APA. CEO-ul Fundaţiei Thomson, Caro Kriel, a remarcat că „informaţia poate salva vieţi atunci când este adevărată, în schimb poate strica totul atunci când este greşită”. Ea a afirmat că dezinformarea în Rusia a început în 2014. La rândul său, CEO-ul agenţiei de presă germane dpa, Peter Kropsch, a punctat că presiunea economică este o ameninţare pentru presă, care, din motive financiare, ar putea deveni controlabilă, şi a adăugat că independenţa este cea mai importantă valoare pe care agenţiile de presă o au şi care trebuie păstrată. Wojtek Surmacz, preşedintele agenţiei de presă din Polonia PAP, a evidenţiat faptul că reţelele de socializare nu reprezintă surse de încredere şi că publicul ar trebui să nu confunde o sursă reală precum o agenţie de presă cu platformele de socializare. Conferinţa găzduită de agenţia de presă din Bosnia-Herţegovina FENA a beneficiat şi de un mesaj video din partea Verei Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, care a subliniat importanţa informaţiilor verificate, acestea fiind „cea mai bună soluţie împotriva propagandei”: „Uniunea Europeană nu a făcut niciodată atât de mult pentru a proteja presa, iar asta e ceea ce democraţia ar trebui să facă. Comisia Europeană pregăteşte Actul european pentru libertatea presei […] şi creşte finanţarea pentru jurnalişti, parteneriate şi proiecte media”. La finalul conferinţei, Claudia Victoria Nicolae, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, şi Branka Gabriela Vojvodic, directorul general al agenţiei croate de presă HINA, au semnat un acord de parteneriat între cele două agenţii privind schimbul de informaţii. EANA a fost înfiinţată la 21 august 1956, în urma unei conferinţe care a avut loc la Strasbourg. Alianţa reprezintă un forum pentru cooperare şi schimb de informaţii între agenţiile de presă europene şi cuprinde peste 30 de agenţii membre, care promovează respectarea drepturilor de autor, accesul la informaţie, dezvoltarea tehnologiei de transmitere a acesteia şi libertatea presei. AGERPRES este membră EANA din 1996.

Care sunt cele mai vechi civilizații din istoria omenirii

Nu demult vorbeam despre cele mai mari imperii care au modelat harta geopolitică. Descrierea unui imperiu presupune și elemente precum dimensiunea administrativă și urmărirea puterii, însă uneori intervin și aspectele „civilizatorii“.
Civilizația este definită ca un nivel de dezvoltare materială și spirituală a societății dintr-o anumită epocă, a unui popor, a unui stat, etc. De aceea, atunci când vorbim despre cele mai vechi civilizații din lume, ne referim la acele popoare care s-au dezvoltat din punct de vedere social, economic și cultural.
CUPRINS:

Cele mai vechi civilizații din lume

10. Imperiul Akkadian

9. Egiptenii antici

8. Civilizația din Valea Indusului

7. Civilizația Norte Chico

6. Mesopotamia

5. Civilizația Jiahu

4. Civilizația Ain Ghazal

3. Civilizația Çatalhöyük

2. Australienii aborigeni

1. Oamenii San

Când vine vorba despre civilizațiile antice, cei mai mulți se gândesc la greci și la romani. Și este de înțeles, deoarece aceste popoare au modelat societatea modernă, fie că a fost vorba de influențe sociale, culturale sau politice de lungă durată.

Există însă și alte zeci de civilizații care au existat cu mult înainte ca grecii și romanii să-și pună amprenta asupra istoriei umanității. Este aproape imposibil să le clasificăm după importanță, deoarece fiecare a jucat un rol important în conturarea lumii.

Putem, în schimb, să le clasificăm în ordine cronologică, iar articolul de față explorează zece dintre cele mai vechi civilizații din lume. Cele mai vechi civilizații din lume

10. Imperiul Akkadian

Perioada: 2334 î.Hr. – 2154 î.Hr.

Locație: Mesopotamia, Levantul și Anatolia (Irakul actual, Siria și Turcia) Imperiul Akkadian a unit vorbitorii akkadieni și sumerieni sub o singură regulă și era centrat în orașul Akkad.

Nu se știe unde era localizat acesta, cum s-a dezvoltat și cum a decăzut, însă la un moment dat a fost capitala Imperiului Akkadian, care conducea o mare parte a Mesopotamiei Antice.

Continuarea pe libertatea.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.