◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Papa Francisc face schimbarea de paradigmă: de la stângism la conservatorism luminat

De când a fost ales pe scaunul Sfântului Petru la Roma, pe 13 martie 2013, în fruntea puternicei Biserici romano-catolice, Papa Francisc a dus o politică de stânga sau progresistă în biserică și prin mesaje publice în societate. Oarecum era firesc să fie așa Papa Francisc, ca fost arhiepiscop și cardinal în Argentina, o țară în care stânga marxistă este puternică. În America de sud socialismul cubanez se identifică eronat cu interesele poporului sărac. Pe această fractură ideologică, Papa Francis a devenit promotorul tuturor ideologiilor de factură neo-marxistă, fiind se pare de bună credință, ca originar de pe continentul latino-american unde gherilele marxiste erau privite cu simpatie pentru eliberarea popoarelor oprimate de marile imperii și marele capital. De aceea, Papa Francisc a dus o politică publică de stânga când a fost înscăunat. A sprijinit genurile fluide, acțiunile stângiste de egalitarism utopic și a promovat imigrația masivă în Europa. Totuși, după vizita la cel mai iliberal regim din UE, cel a lui Viktor Orban, perceput de Bruxelles ca liderul conservatorilor europeni și noul pol de putere ”naționalist” și anti-imigrație, alături de Polonia și Slovacia, din Europa, Papa Francisc a făcut o schimbare de paradigmă. Papa Francisc a sosit în cursul dimineții de duminică, 12 septembrie 2021, la Budapesta pentru o vizită pastorală de aproximativ șase ore. Primele întâlniri din agenda zilei au fost cu președintele țării, Janos Ader, și cu premierul Viktor Orban. Papa a oficiat Sfânta Liturghie la Budapesta. După această întâlnire cu puternicul conservator Viktor Orban, care dorește o nouă Europă pe baze creștine, naționale și tradiționale, Papa Francis face declarații neașteptate, în care se delimitează dur de ideologiile de stânga. Papa Francisc, liderul Bisericii Romano-Catolice, a declarat, fără echivoc, că avortul este o crimă. El a spus că din punct de vedere științific, în pântecele mamei este o viață umană, iar această viață trebuie respectată.

Papa Francisc a spus că dacă Biserica ar accepta avortul, ar trebui să accepte și crima cotidiană. „A doua problemă, avortul: este mai mult decât o problemă, este o omucidere, cine face un avort ucide, fără alte cuvinte… Luați orice manual de embriologie pentru studenții de medicină: în a treia săptămână de la concepere, toate organele sunt deja acolo, toate, chiar și ADN-ul. Este o viață umană, iar această viață umană trebuie respectată: acest principiu este atât de clar! Celui care nu poate să înțeleagă, i-aș pune această întrebare: e just a ucide o viață umană pentru a rezolva o problemă? E just a angaja un executant pentru a ucide o viață umană? Din punct de vedere științific este o viață umană. E just a o elimina pentru a rezolva o problemă? Acesta este motivul pentru care Biserica este atât de dură pe această temă, pentru că dacă ar accepta, ar fi ca și cum ar accepta omuciderea cotidiană. Îmi spune un șef de stat că scăderea demografică a început pentru că în acei ani a fost o lege despre avort atât de amplă încât s-au făcut șase milioane de avorturi, iar acest fapt a lăsat o scădere a nașterilor în societatea acelei țări.”, a spus Papa Francisc. Papa Francisc a făcut declarații în fața jurnaliștilor maghiari care a cutremurat Bruxellul. ”Unii nu aveau gânduri bune despre vizita la Budapesta. Așa a fost planificată, dar i-am promis președintelui vostru că voi vedea anul viitor sau celălalt dacă pot să vin. Sunt multe valorile maghiarilor, m-a impresionat simțul ecumenismului, cu o mare, mare profunzime. În general, eu spun întotdeauna că Europa trebuie să-și reia visurile părinților ei fondatori. Uniunea Europeană nu este o ședință pentru a face niște lucruri, există un spirit la baza UE pe care l-au visat Schumann, Adenauer, De Gasperi. Există pericolul de a fi numai un birou de administrație, și acest lucru nu merge, trebuie să meargă chiar la mistică, să caute rădăcinile Europei și să le ducă mai departe. Și toate țările trebuie să meargă înainte. E adevărat că unele interese, probabil non europene, caută să folosească Uniunea Europeană în vederea colonizărilor ideologice, și acest lucru nu merge. Între voi am fost anul trecut, în Transilvania, era foarte frumoasă acea Sfântă Liturghie”, a punctat Papa Francisc. E o schimbare de paradigmă a Papei Francisc și un semnal pentru liderii europeni că Europa se schimbă, iar noul pol de putere al continenttului s-a mutat din vestul bruxellez spre Europa Centrală și de est. Bineînțeles, în această nouă ecuație de paradigmă creștină și conservatoare, liderii români nu sunt incluși. Guvernul de la București pare cu un pas în urmă față de schimbările geopolitice și ideologice de pe continent, rămânând cantonat într-un discurs fluid și destructurabil social-politic. E nevoie de o schimbare majoră, de re-construcție pe rădăcini istorico-culturale pe care poporul român le are milenar, fiind o sinteză între Roma și Bizanț pe structură autohtonă geto-dacă.

Ionuț Țene  / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *