◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

„Artist Emigrant” Un serial despre artiști români contemporani emigrați în străinătate

Regizorul şi producătorul de film Sabin Dorohoi lansează un nou proiect, intitulat „Artist Emigrant”. O serie de reportaje scurte despre artişti români contemporani originari din Banat care au fost sau încă sunt emigraţi în străinătate. Episoadele seriei vor fi lansate zilnic, în perioada 15-29 octombrie, pe pagina de Facebook Emigrant şi pe site-ul oficial al proiectului: www.migrant.social.

Cum şi-a început drumul fiecare artist? Ce a determinat plecarea din România? Care sunt nevoile artiştilor emigraţi în străinătate? Există dorinţa de a reveni în ţara sau care a este atitudinea localnicilor din ţările adoptive faţă de emigranţii romani? Sunt doar câteva din întrebările la care încercam să răspundem de-a lungul acestei serii de reportaje. Pentru că se vorbeşte mult despre migraţia medicilor, a inginerilor IT, a muncitorilor din agricultură sau a îngrijitoarelor de bătrâni, dar foarte rar despre artişti români contemporani emigraţi în străinătate.

Studiile recente arată că rata de creștere a diasporei românești este a doua din lume după refugiații de război din Siria. În acest ritm populația României ar putea scădea cu 30% până în 2060. Se vorbește mult despre migrația medicilor, inginerilor IT, a muncitorilor din agricultură sau a îngrijitoarelor de bătrâni, dar foarte rar despre artiștii români contemporani plecați în străinătate. În acest context, s-a născut acest serial.

“Artist Emigrant” este un proiect cultural realizat de Asociația Arta Banatica Cinematica în două etape. Într-o etapă proiectul cultural este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și cealaltă etapă are sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Lugoj. Întregul proiect” Artist Emigrant” are sprijinul a peste 20 de parteneri locali, naţionali şi internaţionali. Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România este partener al proiectului nostru şi suntem onoraţi să fim sprijiniţi de instituţie media care anul acesta serbează 102 ani de la înfiinţare!

În episoadele acestei serii vom putea afla povestea personală de migraţie a 15 artişti români contemporani foarte diferiţi: compozitori, dirijori, muzicieni, designeri, sculptori, pictori, poeţi, scriitori şi chiar vom afla poveştile unor artişti mai speciali: un artist tâmplar şi un artist acrobat. Motivele care au determinat plecarea din ţară sunt foarte diverse. Unii au plecat înainte de 89, alţii au plecat mult mai recent. Unii sunt tineri şi la început de drum, alţii sunt artişti consacraţi. Surprinzător, nu toţi au plecat din nevoi financiare şi motivele despărţirii de România sunt mult mai complexe decât ne-am aştepta. Dacă unii aveau iniţial şi o altă cetăţenie în plus faţă de cea romană şi decizia de a pleca s-a datorat acesteia, alţii au plecat pentru a experimenta ceva nou, unii au plecat dezamăgiţi de sistem şi alţii chiar au fugit de sistemul opresiv dinainte de revoluţie. Un alt subiect interesant al seriei este cum au fost priviţi artiştii ca romani în străinătate. Unii s-au simţit discriminaţi, alţii nu. Unora le-au fost refuzate joburi pentru că veneau din România, alţii au fost umiliţi şi categorisiţi că hoţi prin faptul că vin din Europa de est şi alţii au fost, din contră, apreciaţi şi lăudaţi, daţi ca exemple pozitive că vin din Est. Fiecare artist are povestea lui şi în fiecare episod vom descoperi ceva interesant.

Artiştii pe care îi vom descoperi în seria „Artist Emigrant” sunt:

Freddy Stauber – Muzician din Lugoj, emigrat în Germania

Imelda Paulov – Artist Tâmplar originară din Lugoj, emigrată în Germania

Monica Szirbik Szlahotka – Mezzo Soprană originară din Lugoj, emigrată în Germania

Rosana Flavia Căpraru – Designer originară din Lugoj, emigrată în Italia

Aura Twarowska – Mezzo Soprană, originară din Lugoj care a cântat pe multe scene ale lumii

Bata Marianov – Sculptor originar din Caransebeş, emigrat în Germania

Alina Celia Cumpan – Poetă originară din Mercina, emigrată în SUA

Bogdan Piperiu – Pictor originar din Moniom, emigrat în Germania

Viorel Roman – Scriitor originar din Timişoara, emigrat în Germania

Valeriu Sepi – Pictor, emigrat în Germania și Asia

Sabin Păutza – Compozitor și Dirijor, emigrat în SUA

Liane Klemm – Designer Ambiental, originară din Anina, emigrată în Germania

Dimitrie Grama – Poet, emigrat în Norvegia

Dimitrie Omescu – Dirijor Fanfară, originar din Anina, emigrat în Germania

Flaviu Cernescu – Artist Acrobat, originar din Bocşa, emigrat în SUA


Contact pentru informaţii – 0724 008 931 (Sabin Dorohoi)

Comunicatul conţine şi imagini foto


Link-uri de YouTube cu episoadele deja lansate din serialul „Artist Emigrant” până la data de 19 octombrie 2021 (data comunicatului de presă). Celelalte 10 episoade vor fi lansate câte unul pe zi, ultima zi pentru lansarea ultimului episod fiind 29 octombrie:


Episodul 1 – Freddy Stauber https://youtu.be/F7Ifix3bMA4

Episodul 2 Imelda Paulov https://youtu.be/rqlVh18tXas

Episodul 3 Monica Szirbik Szlahotka https://youtu.be/F5jAxW8nyDY

Episodul 4 Flavia Rosana Capraru https://youtu.be/0KG-_tuW6dI

Episodul 5 Aura Twarowska https://youtu.be/af4URpIkzog


Episoadele deja lansate la datele publicării articolelor, pot fi incluse în articol prin link-urile de mai sus. Totodată acestea pot fi share-uite zilnic şi pe paginile de Facebook ale publicaţiei, pe măsură ce vor fi lansate.

Parteneriatul nostru cu Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România este promovat în proiect, prin includerea logo-ului pe genericele tuturor reportajelor, în cover picture-ul paginii oficiale de Facebook a proiectului şi inclusiv pe site-ul oficial al proiectului. Vă mulţumim mult pentru susţinerea proiectului nostru în calitate de parteneri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *