default-logo

Apariție editorială. „Memoria anilor `80. Nouă opozanți ai regimului comunist”, de Lăcrămioara Stoenescu

Marți, 18 octombrie, a avut loc lansarea volumului „Memoria anilor 80. Nouă opozanți ai regimului comunist”, semnat de Lăcrămioara Stoenescu. Evenimentul a fost găzduit de Casa de Cultură Friederich Schiller din str. Batiștei nr.15 și organizat în parteneriat cu Fundația Culturală Memoria și Primăria Municipiului București.
Cartea, apărută la editura Fundației Culturale Memoria, continuă ciclul volumelor memorialistice consacrate luptei anticomuniste de către scriitoare. „Volumul de față se constituie într-o dovadă incontestabilă în ceea ce privește represiunea politică directă existentă, chiar în proporții restrânse, în anii 80 în contrast cu percepția încă majoritară conform căreia problema deținuților politici a caracterizat numai perioada 1945-1964”, a subliniat, în cuvântul său, dr. Silviu B. Moldovan, istoric, șef Serviciu Cercetare CNSAS, prezent la eveniment.
Doamna Andreea Cârstea, istoric, dr. în științele comunicării, a arătat necesitatea cunoașterii istoriei recente, a vocilor care s-au ridicat împotriva abuzurilor autorităților referindu-se direct la importanța lucrării doamnei Stoenescu.
Despre carte a vorbit și dr. Cosmin Budeancă, istoric, redactor șef al revistei Memoria: „Volumul doamnei Lăcrămioara Stoenescu conține nouă interviuri cu foști opozanți ai regimului comunist din anii 80, care au avut curajul să înfrunte regimul și au fost arestați, condamnați și au petrecut perioade mai scurte sau mai lungi în aresturile Securității și apoi în închisori. Constituite pe modelul poveștii de viață, interviurile încep cu copilăria, insistă pe motivația actelor de opoziție, pe reacția autorităților asupra perioadei petrecute în detenție și pe ceea ce s-a întâmplat după eliberare”.
O astfel de mărturisire a făcut celor aflați în sală domnul Radu Filipescu, unul dintre personajele principale ale cărții, care a vorbit despre cele două etape (anii 83 și 87) în care a fost condamnat și închis pentru răspândirea de manifeste împotriva regimului ceaușist. Cu un real talent de povestitor, a depănat amintiri din celula închisorii pe care a împărțit-o cu alți cinci deținuți politic, printre care și Barabos Janos, la rândul său intervievat în cartea doamnei Stoenescu.
La bună lectură!

Cecilia Sfetcu

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*