◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Cea mai mare sărbătoare din Postul Crăciunului, Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este un moment important pentru credincioșii ortodocși. În vreme ce creștinii prăznuiesc cu fast Intrarea Maicii Domnului în Biserică, pe 21 noiembrie, în popor se respectă tradițiile de Ovidenie.

Deși Biserica Ortodoxă celebrează Intrarea Maicii Domnului în Biserică, 21 noiembrie reprezintă în tradiția străbună Ovidenia. Numele popular trebuie înţeles ca vedere, primă apariţie, văz. Prin alte părţi ale ţării, cu aceiaşi tâlcuire, ziua poartă numele de Vovidenie.
Ce sărbătorim la Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Povestea concentrată a evenimentului biblic spune că Ana şi Ioachim nu au fost binecuvântaţi cu copii la tinereţe. Este motivul pentru care au început să se roage necontenit. Ca să fie dăruiţi cu marea bucurie de a deveni părinți. Și, la vremea în care oamenii de vârsta lor erau bunici, au fost hărăziți cu venirea pe lume a Fecioarei Maria, pe care au crescut-o până la 3 ani, vârstă de la care au dus-o la templu, aşa cum îi făgăduiseră lui Dumnezeu în nesfârşitele lor rugăciuni. Preotul Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, a luat-o de mână şi a dus-o direct în locul unde nicio femeie și niciun preot nu mai avusese voie să pășească vreodată.

Avea să devină Mama lui Iisus

Așa a și primit vestea că ea a fost aleasă să-L aducă pe lume pe Mântuitorul Iisus. Fecioara a petrecut acolo 12 ani, departe de zbuciumările zilnice ale oamenilor obişnuiţi. La 15 ani, potrivit planului divin, i-a fost încredinţată logodnicului Iosif, martor şi păzitor în acelaşi timp al fecioriei sale. Acelui Iosif, protectorul său în timpul fugii în Egipt şi mai ales ocrotitorul acelei naşteri mai presus de fire. Sărbătoarea îndeamnă femeile să iubească virtuţile creştine, să fie pline de smerenie, de blândeţe, de bunătate. Arhanghelul Gabriel i-a fost tot timpul aproape, cu răspunsuri la toate neliniştile şi întrebările sale, o adevărată hrană cerească.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică, Sărbătoarea Luminii sau Ovodenie, este prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului, prăznuită la data de 21 noiembrie.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică, 21 noiembrie 2018. Este o sărbătoare a luminii, aducătoare de noroc și bucurie, fiind respectate și o serie de obiceiuri. În tradiția populară, Intrarea Maicii Domnului în Biserică mai este numită și Vovidenia sau Ovidenia, denumire întâlnită în Moldova, Muntenia şi Oltenia.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică, 21 noiembrie 2018. Sărbătoarea Intrarea Maicii Domnului în Biserică este asociată cu simbolurile luminii: candela, lumânarea, focul şi soarele. Ca și tradiție, în ziua de 21 noiembrie, credincioșii trebuie aibă candela aprinsă în casă, iar focul să ardă în cămin toată noaptea, pentru ca în viaţa copiilor din fiecare familie să vină norocul. Este momentul în care credincioșii se roagă pentru împlinirea celei mai mari dorințe pe care o au.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică, 21 noiembrie 2018. Cum va fi vremea în ziua de Ovodenie, aşa va fi toată iarna: dacă noapte va fi senină, anul viitor va fi secetos şi pomii nu vor avea rod bogat. În schimb, dacă ninge, va urma o iarnă cu multă zăpadă şi un an roditor. Dacă este soare, va urma o vară secetoasă.

Credincioșii optează pentru bucate de post și preparate din peşte, care sunt aduse înainte la biserică pentru a fi sfințite. Aceste ofrande sunt împărţite copiilor şi săracilor.

Ca să aveți spor şi belşug în casă, de Intrarea Maicii Domnului în Biserică nu trebuie să lucrați, să spălați rufe, să faceți curățenie, să gătiți. De asemenea, nu este bine să fiți supărat cu cineva. Dacă se întâmplă acest lucru, trebuie să vă împăcați imediat.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică, 21 noiembrie 2018. Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică îndeamnă femeile să dea dovadă de blândeţe și bunătate ca să aibă un an fără necazuri și decepții.

În ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică, tinerii și, mai ales, copiii pun în vase cu apă și agheasmă crengi de măr care sunt ţinute la lumină şi căldură ca să înmugurească şi să înflorească pentru a fi folosite în noaptea de Anul Nou ca sorcove.

În ziua praznicului de Intrarea Maicii Domnului în Biserică se fac pomeniri pentru nefericiții care au murit fără lumânare şi pentru cei înecaţi.

RTV.NET

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *