◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Siropul de arțar, tot ceea ce trebuie să știi despre acest îndulcitor natural

Siropul de arțar este unul dintre îndulcitorii naturali cei mai delicioși din lume, deși se pare că nu mulți oameni din afara Statelor Unite și Canada îi apreciază aroma unică și beneficiile pentru sănătate.

Dacă intenționați să cumpărați sirop de arțar , asigurați-vă că este sirop de arțar real și nu doar sirop cu aromă de arțar, care este contrafăcut din zahăr rafinat sau sirop de porumb cu fructoză. Ca și în cazul altor produse alimentare, citiți mai întâi eticheta și apoi cumpărați!

Siropul de arțar real își merită banii, chiar dacă este mai scump. Este un îndulcitor excelent și în orice moment. Dar de ce alegeți sirop de arțar în pofida altor îndulcitori naturali cum ar fi mierea sau zahărul?

Beneficiile pentru sănătate ale siropului de arțar

Beneficiile pentru sănătate ale siropului de arțar sunt variate și unele dintre ele sunt până acum încă nedovedite. Ceea ce știm este că conține foarte mult mangan și zinc și are de 10 ori mai mult calciu decât mierea și mult mai puțină sare.

În medicina tradițională este considerat un întăritor și detoxifiant pentru oase. Și în ciuda faptului că conține un tip de zahăr – zaharoză – există câteva studii care sugerează că ar putea ajuta la prevenirea diabetului de tip 2.

Mai multe studii ne informează că siropul de arțar este o sursă excelentă de antioxidanți. Conține numai puțin de 24 de substanțe antioxidante, care sunt benefice pentru menținerea sănătății. Siropurile mai colorare conțin mai mulți antioxidanți decât cele incolore.

Siropul de arțar

Potrivit unui articol din Classical Medicine Journal , cercetătorii au descoperit că fenolii de sirop de arțar”… inhibă două enzime hidrolizate de carbohidrați care sunt relevante pentru diabetul de tip 2.”

Cum se fabrica?

Este consumat de mai multe secole în America de Nord, din vremea indienilor. Siropul de arțar este fabricat din lichidul circulant zaharat al copacilor de arțar. Siropul de arțar este realizat într-un proces natural în 2 etape:

  • O gaură este făcută în arborele de arțar. Apoi, fluidul circulant zaharat iese și este colectat într-un recipient.
  • Fluidul zaharat este fiert până când cea mai mare parte a apei se evaporă, lăsând un sirop dens, care este apoi filtrat pentru a elimina impuritățile.

După acest procedeu este îmbuteliat și trimis în magazine spre vânzare. În România, cultura siropului de arțar nu este una prea vastă, dar se poate găsi în hipermarketuri.

Şapte înlocuitori naturali pentru zahăr

Pentru a consuma mai puţin zahăr, putem îndulci lichidele cu preparate naturale Toată lumea ştie ce efecte devastatoare are zahărul asupra sănătăţii. Dar puţini ştiu cu ce să-l înlocuiască. În cantităţi moderate, zahărul este o sursă de energie, însă consumat în exces ajunge să hrănească boli dintre cele mai grave: afecţiunile cardiovasculare, cancerul şi diabetul zaharat. Nu trebuie să consumăm mai mult de 40 de grame de zahăr pe zi. Dar, atenţie şi la zaharurile ascunse în diferite produse de la magazin. Plus cele din fructe. Dacă vreţi să nu vă interziceţi o plăcere dulce, înlocuiţi zahărul cu alternativele naturale:

1. Mierea de albine de bună calitate. Are un indice glicemic mediu şi e indicată la îndulcirea cafelei sau a ceaiurilor, dar numai când sunt călduţe.

2. Extractul natural de stevia rebaudiana. Este o plantă dulce care nu conţine calorii. Are capacitatea de a regla nivelul zahărului în sânge (glicemia), de a înfrâna pofta de dulciuri şi temperează senzaţia de foame, fiind eficienta celor care suferă de diabet sau hipoglicemie. Este mai dulce decât zahărul de 200 sute de ori.

3. Nectarul de agave. Este un sirop obţinut din planta agava. Se foloseşte foarte puţin sirop, care este bogat în vitaminele B, C, D, E, calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, seleniu şi crom. Nectarul de agave are un indice glicemic scăzut.

4. Siropul de arţar. Este o excelentă sursă de mangan şi zinc, cu puţine calorii. Este mai sărac în fructoza decât siropul de porumb sau nectarul de agave.

5. Zahărul nerafinat. Are la fel de multe calorii ca zahărul rafinat, dar măcar conţine şi substanţe nutritive: fosfor, magneziu, potasiu, calciu şi fier.

6. Zahărul invertit. Se prepară dintr-un kilogram de zahăr tos, 150 ml apă plată, o linguriţă rasă de sare de lămâie. Se pun toate ingredientele într-un vas emailat, se fierbe totul la foc iute, amestecându-se cu o lingură de lemn. Invertirea zahărului durează 10 minute. Produsul rezultat are puterea de îndulcire dublă faţă de cea a zahărului.

7. Sirop de pătlagina. Se prepară din frunze tinere tocate. Se adăugă puţină apă, 300 g de miere şi 200 g de zahăr. Compoziţia obţinută se fierbe la foc mic. Când s-a transformat într-o pastă vâscoasă, se toarnă în borcane, se astupa şi se depozitează în frigider. Acest îndulcitor reglează metabolismul şi curăță sângele.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *