default-logo

Conferința Mondială UNESCO. Grădinița pentru toți copiii este crucială

Cum putem garanta accesul la îngrijire incluzivă și de înaltă calitate și la educație preșcolară fiecărui copil născut pe planeta noastră? Aceasta a fost una dintre principalele întrebări ale Conferinței mondiale UNESCO privind îngrijirea și educația timpurie în copilărie (ECCE), care a avut loc în capitala Uzbekistanului, Tașkent.

Reprezentanți ai statelor membre ale organizației, precum și experți din întreaga lume au participat la eveniment, pentru a discuta strategii și a-și lua angajamente, notează Euronews. „Un sfert din populația mondială de copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 6 ani, ceea ce reprezintă 33 de milioane de copii, nu mai au încă școala preșcolară. De aceea suntem aici, pentru a să mobilizeze statele membre, să mobilizeze toate părțile interesate, să mobilizeze toate comunitățile care sunt implicate în educație pentru a face ca educația timpurie să aibă loc”, a punctat Stefania Giannini, director general adjunct UNESCO pentru educație.

Raportul UNESCO Global Education Monitoring a arătat că accesul la ECCE este încă dependent de bogăție chiar și în țările cu venituri mari, după cum explică Anna Cristina D’Addio, analist principal de politici la UNESCO Global Education Monitoring: „Excluderea nu este liniară. Există zone de excludere extremă, cu copii care aparțin unor anumite grupuri care sunt cu adevărat lăsați în urmă. În Europa, de exemplu, copiii romi sunt lăsați în urmă. Acesta este ceva asupra căruia trebuie să acționăm”.

Unul dintre invitații la conferință – celebrul activist pentru drepturile copiilor, laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Kailash Satyarthi, a îndemnat comunitatea internațională „să nu lase copiii în urmă”.(redacția UZPR)

Foto: Wikipedia 

Despre autor

Lasă un răspuns

*