◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Europa va lansa o nouă constelație de sateliți

O nouă constelație de sateliți, menită să ofere comunicații sigure pentru serviciile guvernamentale, va fi lansată de Uniunea Europeană, după ce s-a ajuns la un acord între europarlamentari și diplomați. Constelația multiorbitală IRIS²  este proiectată să fie operațională în 2024 și se va concentra pe furnizarea de comunicații prin satelit sigure utilizatorilor guvernamentali ai UE. Constelația va fi a treia europeană, după Galileo și Copernicus, iar lansarea sa face parte dintr-un proiect mai amplu de a spori conectivitatea sigură și de a minimiza dependențele din țări terțe. Proiectul de 2,4 miliarde de euro a fost prezentat inițial de Comisia Europeană în luna februarie a acestui an. „Conectivitatea sigură și eficientă va juca un rol cheie în transformarea digitală a Europei și ne va face mai competitive. Prin acest program, UE va fi în fruntea comunicațiilor securizate prin satelit, așa cum este astăzi cu Galileo pentru navigația prin satelit și cu Copernicus pentru observarea Pământului”, a declarat comisarul Margrethe Vestager.

Obiectivele Comisiei se concentrează pe stabilirea unui sistem de satelit bazat pe spațiu, care să ofere conectivitate sigură pentru comunicațiile guvernamentale, în special pentru apărare, protecția infrastructurii critice, supraveghere și gestionarea crizelor, notează EURACTIV. „IRIS² stabilește spațiul ca un vector al autonomiei noastre europene, un vector de conectivitate și reziliență, întărește rolul Europei ca o adevărată putere spațială”, a scris comisarul pentru piața internă Thierry Breton, într-o postare pe LinkedIn.

Sistemul este, de asemenea, setat să contribuie la obiectivul mai larg al UE de autonomie strategică sporită, subliniat ca o motivație cheie la anunțul proiectului. Securitatea va fi, de asemenea, un punct central al dezvoltării constelației, într-un moment de atenție sporită acordată amenințărilor cibernetice și rezistenței infrastructurii critice.

Programul va fi finanțat în principal de Bruxelles, cu contribuții din partea Agenției Spațiale Europene și investiții private, iar 30% din infrastructura sa, adaugă Breton, va fi construită de startup-uri europene. Natura multi-orbită a constelației nu ar permite doar sinergii cu Galileo și Copernicus, dar ar contribui și la reducerea riscului de congestie spațială.

Comisia a mai propus creșterea gestionării traficului spațial pentru a reduce ceea ce oficialii au descris drept o zonă „aglomerată și contestată”, cu un volum tot mai mare de resturi spațiale și un număr tot mai mare de sateliți. Reducerea deșeurilor spațiale va fi unul dintre obiectivele cerințelor de durabilitate integrate în acordul IRIS²

Acordul este încă supus aprobării oficiale de către Consiliul și Parlamentul UE. Un vot în Comisia pentru industrie, cercetare și energie este stabilit pentru 29 noiembrie. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *