default-logo

Negocieri de sporire a competențelor Frontex în patru state balcanice

Consiliul European a anunțat că poartă negocieri pentru creșterea prezenței Frontex, agenția UE de securizare a frontierelor, în Albania, Serbia, Bosnia-Herțegovina și Muntenegru. Acordul internațional în curs de negociere ar permite Frontex să „exercite puteri executive”, cum ar fi controalele și înregistrările la frontieră.

Lărgirea mandatului Frontex în regiune ar fi de „a asista aceste țări să gestioneze fluxurile migraționale, să combată imigrația ilegală și să lupte împotriva criminalității transfrontaliere”, arată Consiliul.

Agenția de frontieră a avut anterior un acord similar cu Albania, Muntenegru și Serbia, dar cu un mandat limitat. Agenția ar putea desfășura doar „operațiuni comune”.

Ministrul de Interne ceh, Vít Rakušan, a spus că această negociere are ca scop „detectarea și blocarea din timp a mișcărilor de migrație neregulată”. Ruta Balcanică este a doua cea mai populară cale pe care solicitanții de azil și alți imigranți o folosesc pentru a ajunge în UE, majoritatea venind din Africa, Orientul Mijlociu și Asia Centrală.

Potrivit Frontex, traversările ilegale pe ruta Balcanilor s-au dublat în 2021, în comparație cu anul precedent.

Pe de altă parte, potrivit EURACTIV, agențiile ONU în domeniu au denunțat tratamentul dur îndreptat către noii sosiți de către poliția de frontieră din țările balcanice. Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, a criticat ratele ridicate de abuz care vizează persoanele ce încearcă să treacă granițele, în special pe ruta Balcanilor de Vest. ONU avertizează că respingerile migranților din Europa devin „normalitate”. Și Médicines Sans Frontières a denunțat respingerea ilegală la granița dintre Serbia și Ungaria. Oamenilor li s-a „interzis accesul la serviciile de bază, au fost bătuți și umiliți când încercau să treacă granița”.

Comisia UE va începe negocierile cu cele patru țări balcanice, iar odată ce se ajunge la un acord bilateral, adoptarea va fi decisă de Consiliul European. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Despre autor

Lasă un răspuns

*