default-logo

Opinia publică din Polonia, în apărarea libertăţii presei

Protestatarii s-au adunat în mai multe oraşe din Polonia și l-au îndemnat pe preşedintele țării să se opună prin veto unei legi privind mass-media, despre care se afirmă că are ca scop limitarea libertăţilor presei în cel mai mare stat membru din estul Uniunii Europene, transmite Euractiv.

Adoptată în Parlament, legea ar înăspri regulile privind proprietatea străină asupra mass-media, afectând în special canalul de ştiri TVN24, deţinut de compania americană de media Discovery.

Proiectul de lege, care încă nu a fost promulgat de preşedintele Andrzej Duda, a înrăutăţit relaţiile dintre Polonia, stat membru al NATO, şi Statele Unite. De asemenea, proiectul a alimentat temeri mai ample cu privire la atacurile asupra libertăţii mass-media, care au crescut de când compania petrolieră de stat PKN Orlen a anunţat anul trecut că preia un publisher german de ziare regionale. „În acest moment vorbim despre TVN, dar nu este vorba doar despre TVN. Este vorba despre viitorul libertăţii de exprimare în Polonia, despre viitorul democraţiei noastre”, a declarat senatorul Bogdan Klich, membru al celui mai mare partid de opoziţie, Platforma Civică,în fața mulțimii adunate la Cracovia.

Partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) a spus de mult timp că grupurile mass-media străine au prea multă putere în ţară şi că distorsionează dezbaterea publică.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*