A început a XXIV-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu

Sâmbătă 31 august a început a XXIV-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu, la Sala Mare a Palatului, cu concertul Orchestrei Filarmonicii din Berlin sub conducerea dirijorului Kiril Petrenco. In deschiderea acestei ediții,  mai puțin festive decât altele, a fost trasmis salutul președintelui de onoare al festivalului, dirijorul Zubin Mehta un fidel încă de la primele ediții a festivalului, care urând succes și acestei ediții a apreciat calitatea publicului bucureștean, iar directorul artistic al actualei ediții dirijorul Vladimir Jurowschi  a afirmat că ” George Enescu, un om modest și cinstit” nu a fost suficient cunoscut, dar a sosit timpul, ca muzica sa să fie mai mult cunoscută.

Astfel concertul a debutat cu acordurile  Rapsodiei a II-a a  lui George Enescu, continuând cu Simfonia a IX-a a lui Ludwig Beethoven, celebra simfonie în care ultima parte este susținută de soliști și cor pe versurile Odei bucuriei a lui Friederich Schiller, imn al Comunității Europene. Ce altă opțiune mai potrivită când această ediție în care organizatorii  au ales un mesaj generos ”Lumea în armonie”, muzica fiind acel limbaj, fără granițe menit a crea atmosfera de prietenie, dragoste, înțelegere, speranțe în ordine și armonie în lume. Este ceea ce susținea George Enescu”Misiunea muzicii este să unească sufletele”

Un program generos conținând concerte camerale, marile orchestre ale lumii, muzica secolului XXI , în Sala Mare a Palatului, Atheneul Român, Sala Radio, Sala Auditorium , dar și Teatrul Excelsior și Muzeul Național de Artă al României. Tururi ghidate gratuite, în limba română și engleză vor oferi vizitatorilor ocazia de a cunoaște mai bine orașul în care a trăit și creat George Enescu , dar și alți compozitori români, precum și numeroși interpreți de prestigiu.

Clementina Timuș / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.