◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

UZPR la Chișinău. Întâlnire cu filiala din Republica Moldova

În cadrul unui program încărcat, dar extrem de generos, în 31 august a avut loc, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova din Chișinău, întâlnirea delegației Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România cu membrii filialei UZPR din Republica Moldova. Din delegație au făcut parte Doru Dinu Glăvan, președintele Uniunii, Miron Manega – purtător de cuvânt și membru în Consiliul Director, și Firiță Carp – membru în Juriul de Onoare, Disciplină și Arbitraj. Din conducerea UZPR a fost prezent și academicianul Nicolae Dabija, membru al filialei din Chișinău, dar și al Consiliul Director al Uniunii. S-au clarificat, în primul rând, problemele legate de tendințele secesioniste din cadrul filialei, provocate de tentativa de „puci” din 2017. De asemenea, încercarea unor foști membri de a asocia numele filialei (și, pe cale de consecință, al Uniunii în ansamblu), cu platforma online filorusească Sputnik, ceea ce a creat multă tulburare în rândurile membrilor filialei UZPR din Republica Moldova. La intervenția lui Firiță Carp, președintele a lămurit și un aspect aparent formal dar, de fapt, o chestiune de internă de fond, și anume faptul că la această întâlnire nu s-a produs o „împăcare” între Filială și UZPR, întrucât acestea nu sunt entități egale, filiala fiind subordonată statutar Uniunii. Situația era oarecum similară cu cea politică din România, în care o entitate autointitulată Ținutul Secuiesc are pretenții de autonomie teritorială, încălcând articolul 1 din Constituție. Așadar lucrurile s-au lămurit, în sensul că membrii filialei UZPR au înțeles că, în cadrul Uniunii, nu pot fi independenți împotriva statutului la care au aderat.

Întâlnirea, care a continuat, în cadru restrâns, și a doua zi, a pus la punct și unele probleme strict organizatorice, urmând ca tot ce nu a putut fi „acoperit”, din motive obiective, să se clarifice în luna octombrie, când conducerea UZPR va fi din nou prezentă la Chișinău. Până atunci Comisia de Atestare a Uniunii va face o reevaluare a întregii filiale, o dată cu dosarele noilor solicitanți care, cu ocazia întâlnirii din 31 august, au depus cereri de înscriere în UZPR.

UNIUNEA ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROMÂNIA

Departamentul de Comunicare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *