Calendar CERTITUDINEA / Septembrie 2019

NICOLAE VASILESCU-KARPEN (1870-1964)

Inventatorul bateriilor care nu se consumă niciodată

La Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida” din București se află expusă în stare de funcțiune o invenție ciudată, al cărei autor este inginerul, fizicianul și academicianul român Nicolae Vasilescu-Karpen. Este vorba de două „baterii” electrice – celebrele „Pile Karpen”, care funcționează continuu de 68 de ani.

  • Invenţia se numeşte “Pila termoelectrică cu temperatură uniformă”, brevetată încă din 1922. Prototipul a fost realizat însă în 1950. De atunci „pilele Karpen” generează continuu energie pentru un minimotor galvanometric care învârte nonstop o paletă. Conform calculelor lui Nicolae Vasilescu-Karpen, s-ar putea construi un aparat similar, de gabarit, respectând exact proporţiile celui existent, care ar putea alimenta la nesfârșit o navă spaţială călătorind prin Cosmos.
  • Autorul invenției s-a născut în Craiova, la 10 decembrie 1870. La 20 de ani, după absolvirea Școlii Naționale de Poduri și Șosele din București (ca șef de promoție), în anul 1891 a plecat să-și continue studiile la Paris, obținând titlul de doctor în 1904. După ce a predat ca profesor la catedra de electrotehnică a Universității din Lille, Nicolae Vasilescu-Karpen a revenit în țară în anul 1905.
  • În 1948 a fost exclus din Academia Republicii Populare Române, fiind repus în drepturi abia în 1955. A murit în 2 martie 1964, la venerabila vârstă de 94 ani.
  • În privința pilelor Karpen, oamenii de ştiinţă se străduiesc și astăzi, fără succes, să explice ce anume stă la baza invenției. Teoretic, pilele Karpen funcționează împotriva principiului al II-lea al termodinamicii privind transformarea energiei termice în lucru mecanic. Și totuși, din 1950 şi până astăzi pilele generează continuu energie şi indică aceeaşi tensiune: 1 volt. Nicolae Vasilescu-Karpen spunea că ele vor funcţiona veşnic. N-au trecut decât 68 de ani.

 

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.