◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Poezie şi muzică la Iaşi  

„Iaşul, acasă pentru cei plecaţi.  Sărbătoarea diasporei” şi „Muzicienii români cântă acasă”, două evenimente culturale care s-au desfăşurat în capitala  Moldovei în luna august 2019.

„Iaşul, acasă pentru cei plecaţi.Sărbătoarea diasporei” , un proiect al Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași, cu sprijinul  Primăriei Municipiului Iași, a organizat a II-a ediție a evenimentului, pentru românii din diasporă care-şi petrec vacanţa  în România şi doresc să se relaxeze, câteva minute, la Iași, pe pietonalul „Ștefan cel Mare și Sfânt”, în toate zilele de sâmbătă şi duminică din luna august, unde au loc recitaluri extraordinare de poezie şi muzică. Recitalul de sâmbătă, 31 august 2019, a marcat şi Ziua Limbii Române.

„Muzicienii români cântă acasă”, este un proiect iniţiat de doamna lect.univ.dr. Mihaela Gârlea (profesor de canto jazz și muzică ușoară la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași), care  urmărește să conecteze artiștii ieșeni de pretutindeni cu publicul din orașul natal, având ca principali parteneri  Universitatea Națională de Arte „George Enescu” şi  Asociația „Prietenii Muzicii Moderne”.

La cea de a II-a ediţie, invitat a fost pianistul Ionel Streba, profesor de pian la „Conservatoire de Montreuil”, în Franța. S-a născut la Iaşi în anul 1987 şi  s-a făcut remarcat printr-un talent precoce. La vârsta de 13 ani primește o bursă din partea Ministerului Culturii din România pentru a studia în Franța cu renumitul pianist François Chaplin. La 15 ani este invitat să cânte cu orchestra din Versailles. La 17 ani obține Premiul I la „Concursul Internațional de Interpretare Musica” ce a constat într-o bursă de merit pe o durată de trei ani oferită de Ministerul de Cultură al Franței.

Accesează studii pianistice şi la Academia de Muzică „Gnesin” din Moscova, este admis la Royal Academy of Music din Londra unde obține titlul de Master of Art, la clasa eminentului pedagog Pascal Nemirowski.

Ionel Streba a susţinut la Iaşi, în Sala „Henri Coandă” de la Palatul Culturii, un recital complex, cu un repertoriu generos, dovedind faptul că este un talentat pianist, deținător al unei tehnici pianistice și a unei maniere interpretative ce l-au purtat de-a lungul anilor pe scene renumite, alături de renumiţi instrumentiști, orchestre și dirijori.

Într-un interviu realizat de doamna lect.univ.dr. Mihaela Gârlea, Ionel Streba spune: „Mulțumesc pentru invitație și evident că îmi doresc să cânt în țara mea și cu atât mai mult în orașul meu natal! Susțin concerte în multe țări și orașe, iar astăzi, a concerta la Iași, a devenit un dor și vis. De-abia aștept să împărtășesc momente de muzică cu ieșenii mei!”

Într-un august fierbinte, Iaşul dă dovadă că este şi rămâne o capitală culturală.

 

Rodica Rodean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *