◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Pentagrama: simbolul demonizat și defăimat în mod intenționat

Pentagrama este un simbol ezoteric, folosit și înțeles de oamenii antici. Secretele sale, cunoscute cu mii de ani în urmă, se pare că au fost uitate pentru că simbolul a fost defăimat în mod intenționat. De ce omul modern să cunoască secretele vieții, când poate să trăiască în bezna socială?

Pentagrama, un simbol viu

Vindecătoare, puternică și mistică pentru unii, dar și ocultă, neplăcută și rea pentru alții, pentagrama încă face parte din viața noastră. Într-adevăr, în fiecare tradiție pentagrama este un simbol dominant. 

De asemenea, este indispensabilă în sensul că proprietățile sale magice nu pot fi neglijate și numeroase practici nu pot fi efectuate fără ea. Pentagrama este esențială pentru ritualuri și vrăji, deoarece nu este doar un simbol, ci este magia în sine. Semnificația sa este ilustrată în multe utilizări, cum ar fi frumusețea, care reprezintă zeitatea feminină în legătură cu fazele Lunii și cu etapele arhetipale ale vieții feminine (Fata, Mama și Coroana).

Simbolul stelelor cu cinci colțuri este cunoscut și sub denumirea de „pentalpha” și anume cinci A (de la Alpha, prima literă a alfabetului grec). Pe de altă parte, termenul „pentacle” se referă la o pentagramă dintr-un într-un cerc.

 

 „Penta” provine și din greacă și înseamnă cinci. Acesta este un număr pe care tradițiile ezoterice le-au interpretat în diferite moduri. Acesta este motivul pentru care simbolul este încărcat cu o multitudine de semnificații și implicații, așa cum vom vedea mai jos.

 

Un simbol înrădăcinat în timpuri străvechi

Diverse surse ne informează că primele atestări ale pentagramei apar pe fragmente de vase antice. Acestea sunt datate în jurul anului 3500 î.e.n. și au fost descoperite în Mesopotamia. Simbolul apare și pe artefacte sumeriene și babiloniene. 

Se crede că, inițial, pentagrama a reprezentat cele cinci planete vizibile ale cerului nopții: Jupiter, Mercur, Marte, Saturn și Venus. Ulterior, Venus a devenit planeta reprezentativă a simbolului.

Evreii adoptat pentagrama în timpul exilului babilonian (6 – lea c. BCE). De atunci, simbolul magic apare frecvent în tradiția evreiască veche.

În cultura ebraică, pentagrama a transmis o multitudine de interpretări simbolice: Reprezintă cele cinci cărți ale Torei pe care Moise le-a scris. Colecția acestor cinci cărți poartă și numele de „Pentateuh” ( „pente” înseamnă „cinci” în limba greacă). Mai mult, Pentalpha a fost cunoscută și sub numele de „pecetea lui Solomon”

Pentagramele au fost gravate și pe diverse obiecte, cum ar fi inele sau pocale. Prin tradiția străveche, pentagrama a supraviețuit în Cabala și alte practici asociate cu iudaismul. În vremurile medievale, simbolul a reprezentat un mijloc pe care Solomon l-a folosit pentru a aduna demoni. 

Acesta a fost momentul în care a început demonizarea simbolului. Această idee este total greșită, pentru că Solomon sau alți oameni antici priveau acest simbol ca unul al adevărului, al vieții și nu în ultimul rând al vindecării.

Simbolul în Grecia Antică

Pentagrama a dobândit o interpretare mai filozofică în Grecia Antică. Cele cinci margini ale simbolului reprezentau cele cinci elemente, și anume apa, pământul, focul, aerul și spiritul (eter). Urmașii filosofului Pitagora au folosit pentagrama ca reprezentare a celor cinci elemente. Pe lângă asta, tradiția pitagoreică a stabilit simbolul ca reprezentant al geometriei sacre.

Pentagrama

Sfințenia numărului 5 din filozofia greacă se regăsește și în filosofia unui alt gânditor antic. În cosmogonia sa, filosoful Pherecydes of Syros făcea referire la „Pentemychos” („micul altar intern ”). Potrivit lui Pherecydes, Cronos și-a așezat semințele (sperma) în cinci colțuri din care a apărut restul creației.

Ulterior, și datorită diferitelor tradițiilor antice, în 1533, scriitorul Cornelius Agrippa și-a compus monumentala operă De Occulta Philosophia libri III (Trei cărți de filozofie oculte). Această lucrare a fost o piatră de temelie pentru documentarea ocultismului occidental și, deși Agrippa este uneori prezentată ca respingând magia, ar trebui să avem în vedere că frica de persecuție din partea Bisericii Catolice era enormă la acea vreme. În orice caz, în scrierile sale, Agrippa au asociat pentagrama cu proporțiile simetrice ale corpului uman. Acest concept a dus ulterior la renumitul om vitruvian al lui Galileo.

Pentagrama în India și China

Taoismul a onorat simbolul care întruchipează cele 5 elemente cosmice. Prin urmare, „descoperim” pentagrama în medicina și acupunctura chinezească, în Feng Shui, în astrologia chinezească și spiritualitate. Mai mult ca elementele grecești (pitagoreice), Pentagrama în Taoism și științele oculte chineze reprezintă echilibrul Focului (火 huǒ), Pământului (土 tǔ), Metal (金 jīn), Apă (水 shuǐ) și Lemnului (木 mù) ), deoarece fiecare colț este corelat cu unul dintre elementele de mai sus. 

După cum s-a văzut mai sus, pentagrama definește elementele care crează, dar și care distrug:

  • Cercul creativ: Pământul creează metalul, metalul creează apă, apa creează lemnul, lemnul creează focul și focul creează Pământul.
  • Cercul distructiv: Pământul distruge apa, apa distruge focul, focul distruge metalul, metalul distruge lemnul și lemnul distruge Pământul

Demonizarea Pentagramei

În timp ce pentagrama a fost un simbol sacru și miraculos timp de secole, în epoca modernă a dobândit o interpretare sinistră. Rezultatul este că mai multe grupuri care se identifică ca „sataniști” folosesc un simbol care abia mai târziu a fost legat de magia neagră și de noțiuni similare non-pozitive.

Însăși rădăcinile acestor conotații par a fi acuzațiile împotriva cavalerilor templieri care, probabil, desenau pentagrame cu un cap de capră referindu-se la Pan sau la alți zei coarne. Evident, acestea au fost acuzații împotriva magilor care venerau zeitățile antice.

Pentagrama

Din cauza zvonurilor potrivit cărora templierii se închină lui Baphomet (cunoscut și sub denumirea de Capra), simbolul a primit conotații negative. Descrierile ulterioare prezintă adesea un spirit rău asemănător unei capre într-un simbol cu marginea îndreptată în jos. Această versiune se numește Sigilul lui Baphomet. Cele trei puncte descendente simbolizează respingerea Sfintei Treimi.

Renașterea unui simbol sacru

Faptul că pentagrama este un simbol străvechi al puterii magice arhetipale poate fi motivul pentru care a fost atât de ușor asociat cu lucrurile malefice. Mai mult decât atât, cultura populară a contribuit în mod semnificativ la banalizarea unui simbol, care trebuie tratat cu prudență și respect.

În ciuda acestei campanii împotriva celui mai sacru simbol magic, Wiccanii poartă în prezent cu plăcere pentagrama și o desenează pentru ritualurile lor. Pentagrama va rămâne un puternic semn de magie, terapie, înțelepciune și armonie cosmică!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *