◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Limbajul copacilor! Viața secretă a arborilor și cunoașterea lor

Limbajul copacilor există? Au copacii o limbă? Pot ei comunica? Sunt doar câteva întrebări la care încercăm să răspundem în acest articol.

De-a lungul istoriei, copacii au fost considerați sacri și onorați. Cireșii reprezintă sublimul și romantismul. Ulmii reprezintă intuiția și rezistență interioară. Măslinii erau darul zeiței Înțelepciunii Atena / Minerva. Și un stejar este un simbol al puterii și al curajului.

Copacii încorporează maximul „de sus în jos” . Rădăcinile lor se adânc înfipte în sol și frunzele care privesc spre cer sunt mediatori între solul întunecat și cerul luminos. Acest lucru reprezintă Crann Bethadh , „Arborele vieții” în mitologia celtică.

Înțelepciunea copacilor (limbajul copacilor) l-a inspirat pe poetul, filozoful și naturalistul Henry David Thoreau să scrie următoarele versuri:

Am mers în pădure pentru că mi-am dorit să trăiesc liber, să cunosc doar faptelor esențiale ale vieții și să văd dacă aș putea învăța ce trebuie să învăț.

 

Cântecul și limbajul copacilor

Că arborii sunt organisme vii cu conștiință este un concept care sună rezonabil pentru orice ezoterist. Copacii au suflete și sunt locuite de spirite. Și încearcă să comunice cu noi.

Ceea ce poate părea absurd pentru mulți oameni este acum susținut și de știința din zilele noastre.

 

Conform unei cercetări realizate de o echipă de biologi, rădăcinile copacilor pot simți vibrațiile acustice ale apei din sol. Ele pot face acest lucru chiar dacă nu există umiditate în sol. Aceasta înseamnă că copacii sunt sensibili la sunete.

Dar știința modernă ne spune mult mai multe despre arbori. Biologul George David Haskell în cartea sa, publicată în 2017, The Songs of Trees, susține că arborii sunt interconectați între ei. Construirea unei rețele înseamnă a avea canale de comunicare, care este de fapt un fel de limbaj, limbajul copacilor. Oamenii antici care locuiau în apropierea pădurilor erau conștienți de acest lucru, de aceea există adesea referiri la „șoapta” sau cântecele copacilor.

Ecologul Suzanne Simard, profesoară la Universitatea din Columbia Britanică-Vancouver, este mai asertivă cu privire la realitatea limbajului copacilor. Copacii trimit mesaje în diverse moduri către plantele de lângă ei, către alți copaci și chiar oamenilor. Cei care pot auzi arborii pot confirma acest ultim aspect.

Într-o lucrare academică Simard remarcă:

Vreau să schimb modul în care gândim despre păduri. Vedeți, în subteran, există această altă lume, o lume a căilor biologice infinite care leagă copacii între ei și le permite să comunice. Pădurea se comportă ca și cum ar fi un singur organism. Se poate spune că este o mare inteligență.

Arborele empatic

Biologul german Peter Wohlleben a scris o carte intitulată: Viața ascunsă a copacilor: ce simt, cum comunică – descoperirile dintr-o lume secretă . Titlul este sugestiv pentru o afirmație uimitoare pe care Wohllleben o prezintă. Speciile de copaci, la fel ca oamenii și animalele, prezintă diferite atitudini și „personalități”. Unii copaci, cum ar fi fagii, sunt bătăuși, salciile sunt singure și de neclintit. Stejarii acționează ca o familiile și, în general, copacii acționează ca triburile și se protejează propriul fel. Ceea ce este fascinant este faptul că pomii sănătoși își pot susține „bebelușii” sau membrii mai slabi ai „comunității”, oferindu-le nutrienții necesari.

Cum să comunici cu un copac? Limbajul copacilor

În afară de știință, comunicarea cu un copac necesită o mare capacitate de intuiție, puritate și claritate a minții și sufletului. La fel ca oamenii nu trebuie să fie lingviști sau biologi pentru a comunica între ei, în mod similar nu trebuie să știm totul despre copaci pentru a le înțelege semnalele.

Pașii pe care trebuie să îi urmați sunt următorii:

Selectați un copac

În majoritatea părților lumii există copaci. Ar fi mai bine să mergi într-o pădure, dar chiar și un parc mai mic este în regulă dacă nu ai altă opțiune. În plus, copacii sunt entități fizice și trebuie să-l alegi pe cel care ți se potrivește cel mai bine.

Observă copacul

După ce ai selectat arborele cu care dorești să comunici, petrece timp de calitate lângă el, cum ar fi cititul sau meditatul. 

Limbajul copacilor

Arborele îți va observa prezența. Evită manifestările de emoționale, cum ar fi îmbrățișarea sau sărutarea copacului. Acest lucru nu aduce absolut nimic, deoarece copacii au un ritm diferit de interacțiune. Dacă dorești să înveți limbajul copacilor atunci trebuie să-i înțelegi ritmul său lent

Aruncă o privire atentă asupra trunchiului și a frunzelor sale. Imaginează-ți rădăcinile coborând adânc în sol. Gândește-te la toate situațiile prin care pomul a trecut în trecut. Miroase-l, atinge-l. După cum am spus, evită actele extravagante inutile. Totul ar trebui să fie un contact între tine și copac.

Limbajul copacilor – ascultă copacul

Arborele îți va trimite vibrațiile sale, pentru a vedea dacă ești prieten sau dușman. Stai tăcut lângă copac și încearcă să-i asculți și să-i simți semnalele. Acest lucru va lua ceva timp și probabil este necesar să fi petrecut deja ceva timp cu el. Încercă să „asculți” cu întregul corp, acesta este unicul mod de a capta și înțelege vibrațiile pe care noul tău prieten ți le trimite.

Trimite-ți vibrațiile tale spre copac

Arată-ți recunoștința față de copac și întreaga pădure. Stai lângă el, inspiră și expiră și exprimă (tăcut) cât de recunoscător ești pentru darul lui proaspăt pe care ți-l oferă. Copacii îți vor recunoaște atitudinea pozitivă și te vor accepta ca o parte din împrejurimile lor. Prin această interacțiune vei învăța multe din înțelepciunea lor. După acest pas este posibil ca să interacționezi și cu spiritele care locuiesc în acel copac.

Copacii sfinți ai cunoașterii și ai iluminării

Arborele Lumii este unul dintre copacii sfinți din istoria planetei noastre. Se spune că ramurile sale ajung la fel de mari ca cerurile, iar rădăcinile sale se înfig adânc în pământ, până ajuns în lumea cealaltă.

Copacii au fost venerați ca monumente sacre încă din epoca preistorică. Strămoșii noștri au fost inspirați de ciclul lor anual de decădere în toamnă urmat de o renaștere plină de bucurie în primăvară. Pentru mintea primitivă, acești copaci au devenit simboluri ale vieții, morții și renașterii.

Exista un singur copac care a obținut statutul mitic în toate culturile lumii. Este cunoscut astăzi drept „Arborele Lumii” și conform scrierilor antice este cel mai important dintre copacii sfinți.

Copacii sfinți

Datorită asocierii lor cu tărâmurile celeste, acești copaci au fost considerați de mulți preoți ca niște porți către alte dimensiuni.

  • Arborele Lumii din Mesoamerica a fost văzut ca o poartă (aka axis mundi) care leagă cerul cu lumea terestră 
  • „Arborele cer” din mitologia maghiară a avut o serie de ramuri care au atins șapte lumi. Fiecare ramură atingea soarele, luna, norii și alte sfere celeste.
  • Arborele Dawn din mitologia baltică a fost descris precum un trunchi de aur, rădăcini de cupru și frunze de argint. Trunchiul reprezintă viața din prezent, rădăcinile trecutul, iar ramurile alegerile pe care le vom face în viitor.
  • Pomul cosmic al Letoniei era o imagine foarte simbolică. Se spune că îi ține păsările în ramuri (iluminare), mamiferele de la baza (instinctul) și șerpii în rădăcini (înțelepciune)

Un alt fapt interesant despre Arborele Lumii, dar și despre copacii sfinți este că la baza fiecăruia se află un șarpe. Acesta avea rolul de a păzi tainele cunoașterii.

Limbajul copacilor

Copaci sfinți – Illuminarea

  • Adam și Eva au obținut înțelepciune consumând fructe din pomul Cunoașterii (iudaism / creștinism) 
  • Sub copacul Bodhi se spunea că Buddha a atins iluminarea (mitologia budistă) 
  • Cabala reprezintă pomul vieții (celălalt copac legendar al mitologiei creștine). Legenda spune că pentru a afla secretele acestui pom mistic este să cunoști secretele vieții în sine
  • Druizii au fost preoți ai lumii naturale, al căror nume a mai fost și „cunoscători al stejarului” (mitologia celtică)

Arborele lumii și al vieții

  • În tengrinism, se spune că oamenii au fost coborâți din copaci, precum și alte entități spirituale și zei mai mici care au trăit sute de ani. 
  • Un arbore al vieții a aparținut zeiței Iusaaset, despre care se spune că a conceput linia zeilor egipteni prin proprietățile dătătoare de viață copacilor. 
  • Arborele Kalpavriksha din mitologia vedică se spune că produce o abundență de fructe dătătoare de viață.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *