◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Asociația Culturală Artessentia organizează la Brașov unica Bienală de Arte Vizuale din sud-estul Transilvaniei

În perioada iulie-decembrie 2019, Asociația Culturală Artessentia implementează proiectul cultural ”Bienala de Arte Vizuale – Bienala Albastră, Hronicon”  – un eveniment cultural care invită artiștii români și străini la transpunerea relației artelor plastic cu lumea cuvântului.

Bienala de Arte Vizuale – Bienala Albastră dorește să devină unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale naționale dedicate manifestărilor artistice din domeniul artelor vizuale, fiind primul eveniment de acest gen din Regiunea Centru dedicat artei contemporane și printre puținele de tip Bienală organizate în România. Proiectul este finanțat de Primăria Municipiului Brașov în cadrul Programului de finanțare proiecte culturale în anul 2019 și susținut prin punerea la dispoziția organizatorilor a spațiilor culturale și expoziționale aflate în subordinea autoprității publice pe perioada evenimentului cultural.

Asociația Culturală Artessentia va încerca încă de la această primă ediție să ofere publicului un melanj cu înaltă ținută artistică de proiecte de artă vizuală reprezentative țărilor participante. Bienala Albastră ilustrează un dialog cultural cu lumea artei contemporane roamânești și internaționale, prin care să fie pus în valoare potențialul creator al artiștilor români și străini atât în context european, cât și în spațiul românesc. Prima ediție a Bienalei Albastre – Bienala Internațională de Artă Vizuală din Brasov, va scrie o cronică a artelor vizuale contemporane, redefinindu-le. Tema lansată de curatorii evenimentului anul acesta, Victoria Țăroi (România) și Cristina-Angela Simion (Germania),  este HRONICON (CRONICĂ) – ”Arta ca revelație și metamorfoză a realității” și se va înscrie în „Anul Cărții” – decretat astfel de Ministerul Culturii din țara noastră.

Peste 210 de artiști vizuali au fost selectați să expună în cadrul Bienalei, în urma unui apel de înscriere desfășurat în perioada iunie-iulie, fiind valorificate creațiile artiștilor din medii variate: pictură, sculptură, grafică, artă textilă, ceramică, sticlă, metal, colaj, fotografie, video-art, instalație, experiment vizual, performance-art, happening, mapping, tehnici mixte, etc.

De asemenea, Bienala va conține și expoziții de autor, fiind invitați 13 artiști consacrați internațional și national: artistele plastice Petra Krischke și Elisabeth Ochsenfeld din Germania, sculptorul Sorin Purcaru din Iași, sculptorul clujean Liviu Mocanu, ceramiștii clujeni Andrei Florin, Arina Ailincăi și Gravil Zmicală, ceramiștii Maria Cioată și David Leonid Olteanu din București, graficiana Adriana Lucaciu din Timișoara, ilustratorul de benzi desenate Mihai Grăjdeanu, pictorița Cristina Gloria Oprișa din Satu Mare și Blake Brasher din SUA.

Evenimentele Bienalei nu sunt gândite ca simple expoziții de artă, ci ele combină artele vizuale cu artele spectacolului și cultura scrisă, fiind vizate organizarea a cel puțin 10 evenimente culturale majore: concerte, lansări de carte, dezbateri pe teme culturale de actualitate etc. Intenția este de a construi o manifestare vizibilă, care să valorifice creațiile artiștilor vizuali din medii variate. Dorim o largă desfășurare în oraș și zona înconjurătoare, de aceea Bienala va pune la dispoziția artiștilor invitați și participanților un număr mare de spații de expunere specifice, aparținând instituțiilor publice locale și partenerilor noștri din sectorul ONG, precum și spații alternative, foste hale industriale recalificate. Prin abordarea experimentului în artele vizuale, a tehnicilor noi – noile media –, a spațiilor utilizate, dialogurilor și activităților conexe, dorim implicarea unui public cât mai larg, mixt”, a declarant curatorul român al manifestării culturale, artistul plastic Victoria Țăroi.

Bienala Albastră deschide larg ușile expozițiilor pentru toți iubitorii de artă brașoveni și turiști români și străini, fiind un eveniment independent, bazat foarte mult pe implicarea actanților culturali locali – parteneri ai Bienalei – și pe voluntariat. Încurajăm prin toate mijloacele ca și turiștii să participe la eveniment, creând condițiile cele mai interesante și confortabile pentru aceștia. Sperăm în acest fel ca Bienala Albastră de la Brașov să devină una dintre atracțiile principale din agenda culturală locală și națională.

 

Încă de la prima ediție Asociația Culturală Artessentia acordă o atenție deosebită activităților de învățare și dezvoltare artistică, gândind conex Bienalei și activități educaționale adresate tinerilor și elevilor. Anul acesta, plecând de la tematica Bienalei, va fi lansat, în perioada septembrie-octombrie, un concurs de eseuri adresat elevilor din liceele județului Brașov. Eseurile vor trebui să plece ca subiect de la opere de artă care i-au impresionat pe tineri de-a lungul existenței lor. Cele mai bune trei eseuri primite vor fi premiate cu operele a trei artiști prezenți în Bienala. De ce acest demers? Pentru că se dorește încurajarea  unei relații semnificative și directe a tinerilor cu lumea artelor; să fie încurajați să ”viziteze bienala” ca spațiu de creștere personală și dezvoltare a gustului pentru artă; creșterea interesului din ce în ce mai mare în scoli pentru activitățile creative – ca parte integrantă a programei educaționale.

Bienala, prin natura sa, este și un loc deschis întâlnirii și experimentarii, în acest sens fiind încurajat dialogul între artiști și public, artiști-artiști, mediul artistic privat și autorități publice în cadrul unor evenimente de tip ”artists meeting”, care se adresează unui public larg, de la școli, amatori de artă, entuziaști ai sectorului artistic, la profesioniști, mediu de afaceri și mediu academic.

De asemenea, în această perioadă este deschis apelul de înscriere pentru voluntari, adresat perosoanelor care au interese în domeniul artelor vizuale, cărora le plac mediile de exprimare artistice sau pur și simplu doresc să se implice în viața culturală a comunității brașovene. Doritori pot aplica aici: http://bluebiennale.com/v/  sau  facebook.com/events/Apel pentru voluntari!

Săli de expoziții: ART onezero, Centrul Multicultural al Universității Transilvania, Biblioteca Județeană ”George Barițiu” Brașov, Casa Junilor, Galeria Albastră, Galeria Europe, Galeria KronArt, Hub cultural Visssual, Muzeul Casa Ștefan Baciu, Librăriile Humanitas și Cărturești, spațiile Primăriei Municipiului Brașov (Sala Patria, Teatrul Dramatic, Opera Brașov, Turnurile Cetății Brașov), Poarta Ecaterinei, Tipografia, Cetatea Feldioarei etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *