◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

In acest week-end, în Basarabia – Festivalul Cultural al Românilor de Pretutindeni

Este o continuitate a Centenar Fest, organizat anul trecut, cu ocazia împlinirii a o suta de ani de la Marea Unire din 1918, organizat de Centrul Cultural ”VATRA”, din Chișinău, alături de Ambasada României si de Institutul Cultural Roman din capitala Republicii Moldova.

Iar ediția a doua, din 14 si 15 septembrie a.c. se dorește a fi cel mai mare eveniment de acest gen din tot spațiul romanesc, cu reprezentanți deosebiți ai scenei romanești, și din toate zonele locuite de romani, mari valori ale comunităților din care provin.

Organizatorii apreciază ca, în cele doua zile, pe trei scene din amfiteatrul natural al centrului etno-cultural din Straseni se vor afla peste 150 de ansambluri si grupuri folclorice, etno – folk, de muzica ușoară, coruri si orchestre simfonice din Romania, Republica Moldova și din comunitățile românești din Ucraina.

Sunt si târguri ale meșterilor populari, de multe bunătăți si preparate gastronomice, specifice fiecărei zone și spațiul românesc din care provin participanții.

Pe marea scena a festivalului se afla, intre alții, ansamblurile profesioniste Lăutarii din Chișinău, condus de Nicolae Botgros, Transilvania din Baia Mare, Junii Sibiului si multe altele din nu mai putin de peste douăzeci de județe din România.

Intre invitații speciali, Eugen Doga, cel mai mare compozitor român în viață, actorul Florin Piersic și multe alte valori ale neamului romanesc.

Închei cu un citat preluat de pe Agenția de Presa a Românilor de Pretutindeni:

 ”Faptul că cel mai important eveniment pentru și despre români din întreg spațiul românesc se desfășoară în Republica Moldova și nu în interiorul granițelor actuale ale României îi conferă o și mai mare încărcătură simbolică. Asta deoarece, după cum bine știți, Republica Moldova se află la confluența unor mari interese geopolitice, iar identitatea românească a populației majoritare din acest spațiu reprezintă una dintre cele mai mari probleme politice și ideologice, care îi ține până azi pe români captivi la ei acasă”.  

              In drum spre Basarabia, Adrian Marchis -UZPR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *