◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Ziariștii români profesioniști sunt apreciați în țară și în Diasporă

Dincolo de orice prejudecăți și invidia diletanților din presa românească, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) este din ce în ce mai apreciată și remarcată, în mod pozitiv, pe plan național și internațional. Această Uniune de creație prestigioasă, care a împlinit 100 de ani de la înființare, are în total 42 de Filiale, atât în țară cât și în străinătate. Esența UZPR constă în: harul creației jurnalistice, cinstea, atitudinea nepărtinitoare și dorința nestăvilită de a respecta deontologia profesiei de ziarist. Dintr-o altă perspectivă, este cunoscut faptul că există diferite disensiuni între unii ziariști, discuții contradictorii și opinii diferite, în toate orașele din țară. În ciuda oricăror prejudecăți, UZPR este alături de ziariștii care nu-și vând sufletul pentru un pumn de bani, dar care își exercită profesia de ziarist liber consimțită pe tărâmul presei românești, chiar dacă mai au și alte joburi. Acestea sunt doar câteva idei vehiculate de Doru Dinu Glăvan – președintele UZPR – la întâlnirea cu ziariștii sătmăreni, care a avut loc în Satu Mare, vineri 6 septembrie, la Casa Meșteșugarilor, în cadrul Festivalului „Corona Carpatica – Zilele revistei Cronograf”.

Președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, a mai precizat faptul că membrii UZPR din Satu Mare și din țară au posibilitatea: „Să organizeze periodic întâlniri pe teme jurnalistice cu elevi, studenți și ziariști pentru ca aceștia să afle mai multe despre această breaslă și importanța ei în societatea românească”. La ora actuală, 13 ziariști sătmăreni sunt membri ai UZPR, iar alții lucrează la definitivarea dosarelor pentru a dobândi calitatea de membru al acestei Uniuni de creație jurnalistică din România. Pe lângă alte drepturi, (indemnizația de 50 la sută din pensie acordată ziariștilor pensionari, legitimația de ziarist profesionist valabilă în țară și străinătate, legitimația de parcare auto gratuită, asistență juridică de specialitate…) ziariștii profesioniști au posibilitatea de a iniția și coordona proiecte sub autoritatea UZPR, în vederea accesării de fonduri europene. „Membrii UZPR trebuie să contracareze, prin intermediul articolelor din presă, atitudinile extreme, care apar în spațiul public, pentru ca opinia publică să-i știe de oameni deștepți” – a subliniat, printre altele, președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan.
În același context, Miron Manega – membru în Colegiul Director și purtător de cuvânt al UZPR, a conștientizat faptul că este foarte importantă atitudinea jurnaliștilor față de „recursul la conștiință !”. Miron Manega a mai spus: „În mare parte, avem de-a face cu o presă mercenară, dar sunt idei pentru care merită ca un jurnalist să se sacrifice. De exemplu, ziarul CERTITUDINEA (contact@certitudinea.ro – n.a.) din România este împotriva a tot ceea ce este antiromânesc ! Semnalați deranjamentele și tot ceea ce poate duce la declanșarea unor conflicte în societatea românească. Au fost atacuri la adresa UZPR, o tentativă de puci, dar până la urmă a învins adevărul în fața justiției. E foarte greu să fie distrusă formula actuală a UZPR…”. Pentru a întregi aceste îndemnuri colegiale, ziaristul profesionist Miron Manega a invocat cuvintele celebre rostite de Eugen Doga – unul dintre cei mai mari compozitori români de talie internațională -: „Unirea nu este un protocol ! Unirea înseamnă fapte!”… pe tărâmul jurnalismului românesc.

În actualitate, ziariștii profesioniști din județul Satu Mare, dar și alți colegi de breaslă, trebuie să știe că vineri, 27 septembrie, la București va avea loc Adunarea Generală Extraordinară a UZPR. Întrunirea cu membrii UZPR din țară, desemnați pentru a participa la această Adunare generală, se va desfășura de la ora 10.00 în Aula Academiei de Științe Economice. În dezbaterile profesionale vor fi abordate următoarele teme: prezentarea și supunerea la vot a Statutului UZPR, revizuit; prezentarea și supunerea la vot a Regulamentului Comisiei de Atestare, revizuit; prezentarea și supunerea la vot a Regulamentului Juriului de onoare, disciplină și arbitraj, revizuit și alte probleme diverse, de actualitate și de interes general. Informații suplimentare, despre acest eveniment din viața ziariștilor profesioniști din România, puteți afla de pe pagina de internet: uzpr.ro. După Adunarea Generală Extraordinară a UZPR, vom reveni cu informații noi, în timp util, care vor fi publicate în ziarul GAZETA DE NORD-VEST din Satu Mare. Ziariștii români de pretutindeni nu trebuie să uite mesajul scriitorului Marin Preda: „ O furnică nu poate răsturna un munte, dar îl poate muta din loc încet, bucățică cu bucățică”.

Dumitru Ţimerman / UZPR

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *