◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Vacanță activă pentru cei mai mici reporteri din țară

Vara care tocmai a trecut a fost una fierbinte și la propriu, și la figurat pentru micii reporteri ai ziarului Buzz din Botoșani. Copiii-reporteri, așa cum sunt ei cunoscuți în oraș, au avut parte de cea de-a IV-a ediție a taberei de jurnalism „Ai noștri tineri” și cea de –a VI-a ediție a concursului de jurnalism pentru copii și adolescenți „Botoșani orașul meu drag”.

Atât concursul cât și tabăra sunt proiecte realizate de Asociația Buzzmedia în cadrul căreia a fost înființat în anul 2011 cercul de jurnalism “Micii reporteri”. Concursul de jurnalism este realizat cu sprijnul financiar al Primăriei și al Consiliului local Botoșani, iar tabăra cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Botoșani. Prin proiectul realizat cu sprijinul municipalității botoșănene anul acesta a fost înființat un centru de voluntariat, numit chiar așa, B.O.M.D (Botoșani, Orașul Meu Drag) ce va fi condus de tinerii Buzz, copiii –reporteri de ieri ai ziarului. “Mi-am dorit să fac pentru tinerii Buzz o platformă de dezvoltare a propriilor idei, prin care să mobilizeze și alți tineri spre a face lucruri interesante atrăgând atenția opiniei publice spre problemele majore cu care ne confruntăm. Vara aceasta au întreprins chiar câteva acțiuni interesante atât în ceea ce privește mediul înconjurător cât și promovarea unui mediu de viață sănătos sau de ajutorare a persoanelor aflate în nevoi”, a spus Ioana Matfeev, președintele Asociației Buzzmedia.

Peste 200 de tineri mobilizați într-o acțiune pentru mediu

Cea mai puternică acțiune organizată în cadrul centrului de voluntariat B.O.M.D a fost de departe cea inclusă în campania „Strada nu e scrumieră”. Tinerii Buzz ce reprezintă conducerea centrului au mobilizat la sfârșitul lunii iulie peste 200 de tineri pentru a strânge mucurile de țigară din parcul „Mihai Eminescu”. Acțiunea a avut drept scop conștientizarea botoșănenilor cu privire la riscul pe care îl presupune obiceiul prost al fumătorilor de a arunca chiștoacele la întâmplare. Tot prin centrul de voluntariat tinerii au ieșit la alergat pe stadion, au ajutat copii aflați în nevoie cu ghiozdane și hăinuțe pentru școală etc.  Înființarea centrului de voluntariat B.O.M.D.  a fost doar un obiectiv căci baza proiectului intitulat „Concursul de jurnalism pentru copii și adolescenți Botoșani, orașul meu drag” l-a constituit competiția în sine.  Concursul este la a VI-a ediție și în timp a suferit modificări. De la o singură secțiune pe caream avut-o în primul an am ajuns să avem atât secțiunea Reportaj video, cât și alte două, pentru radio și presă scrisă. Practic, concursul acesta este lecția estivală de jurnalism a copiilor de la Buzz. Se constituie în echipe, primesc un subiect, apoi își construiesc o poveste, merg pe teren, iau contact cu persoane  diferite pentru a-și obține declarațiile  necesare, filmează și tot ei își montează materialele. La final, copiii sunt premiați, primesc trofee și diplome pentru munca lor”, mai adaugă Ioana Matfeev. 

O tabără ce a deschis orizonturi și vise

Tabăra de jurnalism “Ai nostritineri”  este un alt proiect estival al micilor reporteri. La începutul lunii august, copiii se bucură de întâlniri extrem de productive și creative alături de profesioniști în domeniul jurnalistic.  Cei de la care învață sunt Larisa Avram –producător TVR, Claudia Nicolau– actriță și producător TVR, Camelia Banța – jurnalist Radio România Actualități, Doru Ionescu– jurnalist TVR și Bogdan Sterpu-editor montaj. Anul acesta, tabăra a fost despre reportaj. Cei 30 de participanți au învățat despre cum se face un reprotaj radio sau tv, cum se montează, dar s-au inițiat și în tainele realizării unui documentar de televiziune. Au realizat împreună cu trainerii invitați, amintiți mai sus, două reportaje de televiziune, două de radio, un documentar despre județul Botoșani. De asemenea, au înregistrat un jurnal tv și unul radio.

Alexandra Ciotir (18 ani): “Mă bucur că am putut să iau parte la câteva ediții la această tabără. Anul acesta cred că am învățat cel mai mult, au fost foarte multe activități, am putut să-i întrebăm orice pe traineri. Pentru mine care îmi doresc o carieră în jurnalism tabăra aceasta este extrem de potrivită”.

Denisa Sandu (17 ani):“Mie, atât concursul de jurnalism cât și tabăra mi-au dezvoltat pasiunea pentru camera de filmat pe care mi-am descoperit-o aici la Buzz. Am învățat muncind zi de zi în tabăra o grămadă de lucruri de la trainerii noștri. Am ajuns astăzi după 5 ediții ale concursului de jurnalism să filmez singură, să realizez singură un reportaj. Este ceea ce vreau să fac în viitor. Îmi doresc să devin regizor”.

Karina Todireanu (17 ani):„Particip în tabără de la prima ediție și pot spune că ceea ce se întâmplă aici este extrem de interesant, de activ, învățăm o mulțime de lucruri  necesare pentru noi dacă ne dorim o carieră în jurnalism. Am învățat mult în tabăra aceasta. Știu să fac un reportaj de televizune, grație concursului de jurnalism”.

IoanaIvaș (11 ani): “Anul acesta am fost declarată alături de Paula Ifrim, colega mea mai mare,  drept cea mai activă participantă. Nu simt că am făcut ceva special. Doar mi-am dorit să învăț, să arăt ceea ce știu și am fost remarcată. Îmi place să citesc de pe prompter, să iau interviuri, să mă documentez, să scriu articole”.

Ioana Crăiniciuc (15 ani): “De doi ani de când fac parte din redacția Buzz, viața mea s-a schimbat foarte mult. Am idealuri noi pentru că îmi place ceea ce se întâmplă aici la Buzz. Am învățat să fac un reportaj, avem parte de întâlniri cu oameni mari în domeniul acesta care ne place nouă atât de mult. Îmi place foarte mult”.

 

Ioana Matfeev / UZPR

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *