◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Situația critică a presei din Venezuela, Nicaragua și Cuba SIP, apărătoarea jurnaliștilor independenți

Cu prilejul celei de-a 75-a Adunări Generale care va avea loc între 4 și 7 octombrie a.c. la Miami, Societatea Interamericană de Presă /SIP  va analiza mecanismele folosite în diferite țări din  regiune  în scopul restricționării și pedepsirii muncii jurnalistice. O atenție deosebită se va acorda rapoartelor referitoare la situația cu care se confruntă ziariștii și mediile de comunicare din Venezuela, Cuba și Nicaragua

Din data de 21 iulie 2019, ziaristul independent Wilmer Quintana, în vârstă de 51 de ani,  este arestat într-o închisoare din Venezuela. El este acuzat  pentru un presupus delict de promovare și incitare  la ură, prevăzut de Legea Contra Urii, pentru Conviețuire Pașnică și Toleranță.Această lege incriminează libertatea de expresie  prin rețelele de socializare și o pedepsește cu închisoare de până la 20 de ani.  Delictul Quintana  a fost temă de dezbateri pe contul său de Facebook, prin intermediul căruia au fost denunțate presupuse acte de corupție  și alte ilegalități comise  în gestionarea serviciilor publice de guvernatorul José Manuel Vásquez.

Pe de altă parte, o delegație SIP, care a vizitat Nicaragua în luna iunie a acestui an, a constatat că nu se înregistrează  nici o  ameliorare a  politicii regimului orteguist în ceea ce privește libertatea presei și  libertatea de expresie,  după  eliberarea din închisoare a  ziariștilor Miguel Mora și Lucía Pineda, acuzați pentru presupuse acte de terorism și apologia urii, precum și a lui Marlon Powel Sanchez pentru presupusa activitate teroristă.Climatul de represiune și ostilitate contra presei independente a  condus la plecarea în exil a mai mult de 70 de ziariști din Nicaragua.

În Cuba, SIP a semnalat de mai multe ori în ultimele luni creșterea represiunii contra ziariștilor independenți și a  lipsei de apărare  juridică în care trebuie să lucreze aceștia. În primul trimestru al anului 2019, potrivit organizațiilor de apărare a drepturilor omului, în Cuba s-au înregistrat 1468  arestări arbitrare. De asemenea, a fost denunțat faptul că noua Constituție a Cubei în vigoare din data de 10 aprilie a.c., Legea Mordaza (Legea 88) și Codul Penal continuă să fie instrumente care îi permit guvernului de la Havana  să limiteze dreptul de manifestare, să cenzureze libertatea de expresie și să restrângă activitatea jurnalismului independent.

                                       Elena Chiriță / UZPR

sursa

https://www.sipiapa.org/notas/1213346-la-sip-vigilante-situacion-la-prensa-venezuela-nicaragua-y-cuba

SIP este o organizație neguvernamentală dedicată apărării și promovării libertății presei și a libertății de exprimare în America de Nord, America Centrală și America de Sud. SIP reunește mai mult de 1300 de publicații din emisfera occidentală și are sediul la Miami, Statele Unite ale Americii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *