◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

BASARABIA în actualitate

Membrii  Curții Constituționale de la Chișinău au examinat astăzi, 21 ianuarie,  sesizările depuse de către deputații Octavian Țîcu, Dinu Plângău și Maria Ciobanu privind controlul constituționalității Legii nr.234 din 16 decembrie 2020 privind funcționalitatea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.  

Deputatul Octavian Țîcu, a subliniat în cadrul ședinței că Declarația de independență punctează în mod expres faptul că limba română este limba de stat și că în Constituție nu se vorbește despre o limbă interetnică.

Au fost timpuri când limba română era vorbită doar atunci când ne plângeam morții și ne cântau doinele, iar în perioadele sovietice, pentru limba română unii au făcut Gulagul. A fost vehiculul împotriva regimului comunist și ne-a dus spre independența Republicii Moldova. Declarația de independență punctează în mod expres faptul că limba română este limba de stat. În Constituție nu se vorbește despre o limbă interetnică. Prin sesizarea pe care am făcut-o, considerăm că această lege este un atentat la suveranitatea și independența RM, prin încercarea de a institui deasupra cadrului constituțional dezvoltarea limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică pe teritoriul RM. Și în mod special, articolul 6, care spune că în raport cu autoritățile publice, limba de comunicare este limba de stat și limba lingvistică. Se încearcă o revoluție lingvistică în R. Moldova, prin instituirea unui bilingvism și promovarea limbii ruse la rangul de limbă de stat”, a menționat Președintele PUN, Octavian Țîcu.

Astăzi, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Legea nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, votată tacit și anticonstituțional de către majoritate PSRM-Șor. Judecătorii Înaltei Curți au anulat statutul special pe care alianța PSRM – Șhor il oferise limbii ruse.

”Această  Lege contravine articolului 10 din Constituție  prin care se stabilește că minoritățile naționale se vor trata în mod egal, iar prin instituirea limbii ruse cu statut special se încălca acest principiu. Limba unei minorități de 4% din Republica Moldova, minoritatea rusă, nu poate fi impusă drept comunicare tuturor minorităților. Constituția stabilește că minoritățile etnice vor comunica în limba de stat sau în limba minorității sale etnice”, a declarat deputatul Octavian Țîcu, liderul Partidului Unității Naționale.

„Nu este un pas revoluționar, este o normalitate ca toți să cunoască limba de stat. Învățarea limbii române trebuie încurajată”, a încheiat Octavian Țîcu.

I.G.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *