◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Extinderea parcurilor naturale, insuficientă pentru protejarea naturii

Mai mulți oameni de știință de top spun că sunt necesare măsuri urgente privind supraconsumul, subvențiile dăunătoare și criza climatică, de asemenea, pentru a opri pierderea biodiversității, întrucât doar extinderea parcurilor naționale și a ariilor protejate nu va fi suficientă pentru a opri distrugerea naturii.

O analiză a proiectului de acord al Convenției ONU privind diversitatea biologică de către mai mult de 50 de oameni de știință de frunte a constatat că, deși extinderea ariilor protejate, dacă este făcută bine, va ajuta la încetinirea distrugerii lumii naturale, este nevoie de mult mai mult pentru a o opri. Profesorul Paul Leadley, ecologist la Universitatea Paris-Saclay și coautor al raportului, susține că „ținta de a proteja 30% din toate pământurile și mările este importantă și atrage multă atenție. Și extinderea ariilor protejate este un început bun dacă se face bine, dar departe de ceea ce este necesar pentru a opri și inversa pierderea biodiversității. Există dovezi că vom eșua din nou în îndeplinirea obiectivelor internaționale ambițioase în materie de biodiversitate dacă se pune prea mult accent pe ariile protejate în detrimentul altor acțiuni urgent, care abordează amenințările la adresa biodiversității.”

O reducere „masivă” a subvențiilor dăunătoare pentru agricultură și pescuit, menținerea încălzirii globale la 1,5 °C și combaterea consumului excesiv uman, inclusiv de carne, sunt, de asemenea, necesare, adaugă oamenii de știință. „Cu cât acționăm mai devreme, cu atât mai bine. Decalajele dintre acțiune și rezultatele pozitive pentru biodiversitate pot dura zeci de ani, așa că trebuie să acționăm imediat și să ne susținem eforturile”, punctează María Cecilia Londoño Murcia, cercetător la Institutul Humboldt, din Columbia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *