default-logo
BREAKING NEWS
Agențiile de presă din Europa, decise să învingă presiunea războiului şi dezinformarea Membrii Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), reuniţi la conferinţa cu tema „Realitate şi ficţiune în timpul războiului şi al pandemiei de COVID-19”, desfăşurată la Sarajevo, au discutat despre posibile soluţii la criza informaţională în contextul actual, în care societatea este sub presiunea războiului, coronavirusului şi dezinformării. Clemens Pig, preşedintele EANA şi CEO al agenţiei de presă din Austria APA, a spus în deschiderea conferinţei că „orice război, încă de la început, este şi un război al informaţiei”. El s-a declarat optimist, exprimându-şi încrederea că tehnologia va fi aliatul agenţiilor de presă în lupta împotriva fake news. „Tehnologia este foarte importantă pentru noi şi pentru evoluţie, dar şi pentru verificarea ştirilor şi combaterea fake news”, a subliniat şeful APA. CEO-ul Fundaţiei Thomson, Caro Kriel, a remarcat că „informaţia poate salva vieţi atunci când este adevărată, în schimb poate strica totul atunci când este greşită”. Ea a afirmat că dezinformarea în Rusia a început în 2014. La rândul său, CEO-ul agenţiei de presă germane dpa, Peter Kropsch, a punctat că presiunea economică este o ameninţare pentru presă, care, din motive financiare, ar putea deveni controlabilă, şi a adăugat că independenţa este cea mai importantă valoare pe care agenţiile de presă o au şi care trebuie păstrată. Wojtek Surmacz, preşedintele agenţiei de presă din Polonia PAP, a evidenţiat faptul că reţelele de socializare nu reprezintă surse de încredere şi că publicul ar trebui să nu confunde o sursă reală precum o agenţie de presă cu platformele de socializare. Conferinţa găzduită de agenţia de presă din Bosnia-Herţegovina FENA a beneficiat şi de un mesaj video din partea Verei Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, care a subliniat importanţa informaţiilor verificate, acestea fiind „cea mai bună soluţie împotriva propagandei”: „Uniunea Europeană nu a făcut niciodată atât de mult pentru a proteja presa, iar asta e ceea ce democraţia ar trebui să facă. Comisia Europeană pregăteşte Actul european pentru libertatea presei […] şi creşte finanţarea pentru jurnalişti, parteneriate şi proiecte media”. La finalul conferinţei, Claudia Victoria Nicolae, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, şi Branka Gabriela Vojvodic, directorul general al agenţiei croate de presă HINA, au semnat un acord de parteneriat între cele două agenţii privind schimbul de informaţii. EANA a fost înfiinţată la 21 august 1956, în urma unei conferinţe care a avut loc la Strasbourg. Alianţa reprezintă un forum pentru cooperare şi schimb de informaţii între agenţiile de presă europene şi cuprinde peste 30 de agenţii membre, care promovează respectarea drepturilor de autor, accesul la informaţie, dezvoltarea tehnologiei de transmitere a acesteia şi libertatea presei. AGERPRES este membră EANA din 1996.

Munții au festival de film! Începe Alpin Film Festival, unicul festival de cultură montană din România!

Festivalul propune publicului iubitor al muntelui filme, cărți, expoziții de fotografie și dezbateri publice, în perioada 26 februarie – 3 martie 2019 , la Brașov, Predeal și Bușteni.

Cea de-a patra ediție a Alpin Film Festival, unicul festival de cultură și educație montană din România, se desfășoară anul acesta, în perioada 26 februarie – 3 martie, în trei locații – Brașov, Predeal și Bușteni.

Festivalul aduce în atenția publicului filme spectaculoase despre ascensiuni montane, expediții, povești ale muntelui care îl fac iubit și admirat de la mic la mare, într-o  selecție  internațională și în Competiția națională, prezentări de carte, dezbateri și expoziții de fotografie legate de universul muntelui și alpinism. Invitații speciali ai festivalului vor interacționa cu publicul în evenimemtele din cele 4 zile de  festival: alpiniștii Zsolt Torok, Vlad Căpușan, Cornel Coco Galescu, Constantin Lăcătușu, Daciana Leonte, Teofil Vlad, Robert Hajnal Toma, sportivii de performanță precum  Bogdan Cotet, Roma  Ciobanu, Viorel Palici, Toma Coconea, Denisa Dragomir, Silviu Bălan, speologul Dr. Cristian Lascu și mulți alții.

Invitații străini sunt personalități de seamă în domeniul montan: ALDO AUDISIO cel care a fost până anul trecut Directorul Muzeului Muntelui din Torino, cel mai mare din Europa de acest gen, actual membru  în board-ul INTERNATIONAL ALLIANCE FOR MOUNTAIN FILM, asociație ce reunește cele mai cunoscute festivaluri cu tematică montană din întreaga lume. Ajuns la a 4 – a ediție, AFF este eligibil, iar din 2020 va face parte din prestigioasa asociație

Un alt oaspete de seama este Thomas Dupin, jandarm montan francez care va prezenta la Bușteni la Gala ALPINISMULUI, regimul legislativ și problemele administrative cu care se confruntă în masivul Mont Blanc. TOTO, cum mai este denumit francezul, este vicecampion european la cățărat viteza, dar și membru în echipa națională a Franței de escaladă.

Lista completă a invitaților și prietenilor festivalului este disponibilă pe site – http://www.alpinfilmfestival.ro/invitati.html.

Am început festivalul acum patrui ani cu gândul de a crea un loc de întâlnire al celor care iubesc muntele și îl înțeleg – de la cei care aleg să îi bată potecile până la cei care fac din alpinism o vocație. Există o comunitate puternică în România, sportivi, alergători montani, parapantiști, schiori, alpiniști care au atins diverse vârfuri de 6, 7 sau 8 mii de metri în toată lumea – pentru toți aceștia, dar și pentru cei care apreciază muntele fără să practice neapărat un sport, avem cel puțin un film, o carte, un colț dintr-o expoziție de fotografie, povești care să îi inspire și să îi unească. Vrem să și educăm publicul din România, dincolo doar de a-l informa sau a-i oferi o alternativă de weekend. Îi avem alături de noi pe cei care au realizat performanțe extraordinare pe munții din întreaga lume – oameni din poveștile cărora generațiile tinere au ce învăța.” afirmă Dan Burlac, directorul Festivalului Alpin Film Festival și inițiatorul acestui proiect.

Gala de deschidere ALPIN FILM FESTIVAL se va desfășura în premieră la marea AULA SERGIU CHIRIACESCU, marți, 26 februarie la ora 19.

Este un eveniment de exceptie, cu o proiecție de excepție a filmul favorit la premiul Oscar pentru cel mai bun documentar, producția FREE SOLO, considerată de presa americană “cel mai bun film despre alpinism realizat vreodată”.

Filmul va fi prezentat de cunoscutul explorator Cornel (COCO) GALESCU și este o seară realizată cu sprijinul NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA, partener principal al Galei de Deschidere.

Cele mai bune filme din 2018 vor fi proiectate la Brașov, precum IN THE STARLIGHT, CU  BICICLETA ÎN BALCANI, SCRISOARE CATRE OLGA, PARASOL PEAK, sau filmul care va închide festivalul duminică, 3 martie,  THE DAWN WALL (marele succes al anului 2018, câștigător a peste 6 premii la marile festivaluri de film din lume.)

Locațiile în care se vor proiecta filmele din selecția internațională sunt: Centrul Cultural Reduta, Brașov, Universitatea Transilvania, Brașov (Strada Politehnicii, nr. 1) și Centrul Cultural Aurel Stroe, Bușteni.

Filmele din secțiunea Competiția națională – Film Românesc de munte” promit  anul acesta surprize deosebite

Proiecțiile se vor ține la Cinemateca_Patria, iar filmul de deschidere va fi TRANSALPINA – DRUMUL REGILOR de DUMITRU BURDALA.
În selecția de anul acesta veți descoperi povestea de viață a lui TIBI UȘERIU în documentarul ON MY WAY de Ana Preda. Filmul „10” de Nicoleta Talpes și „LUPII de la conflict la conviețuire” – realizat de cei de la WOLFLIFE promit sesiuni de întrebări și răspunsuri extrem de interesante la finalul proiecțiilor. Revin la festival cu ultimele lor producții: Dan Curean și Dan Păvăloiu cu filmul CĂLARE ÎN CARPAȚI, Sabin Dorohoi cu BANATUL MONTAN – Calea Apelor și Dite Dinesz cu un film în premieră absolută.

Lista completă a filmelor din competiția românească:

– TRANSALPINA – DRUMUL REGILOR, regizor DUMITRU BURDALA
– 10 (ZECE), regizor NICOLETA TALPES
– ROMANIA NEÎMBLÂNZITĂ, regizor Tom Barton-Humphreys
– ULTIMA ZI CÂND MUNTELE ARE CHIP DE OM, regizor DITE DINESZ
– CĂLARE ÎN CARPAȚI, regia DAN CUREAN
– ON MY WAY, regia ANA PREDA
– BANATUL MONTAN – CALEA APELOR, regia SABIN DOROHOI
– LUPII DE LA CONFLICT LA CONVIEȚUIRE, regia Szabo Szilard
– CULTUL URSULUI, regia OANA GHIOCEL
– PRINȚESA DIN TURN, regizor IOAN STOENICA

La majoritatea filmelor, regizorii vor fi prezenți pentru discuții după proiecție. 
Locația principală a competiției naționale este Cinemateca Patria din Brașov. La proiecții vor participa și echipele filmelor din competiție, iar publicul va avea posibilitatea să voteze pentru cel mai bun film românesc de munte.

Festivalul are o importantă componentă educațională și propune câteva întâlniri inedite pe teme precum:

„CINEMA ȘI NATURĂ ” – cum se pot promova cu ajutorul imaginii regiunile montane,  valorile culturale și educatia montană, ariile protejate, ocrotirea acestora și a mediului natural.  / Discuțiile vor fi moderate de către IRINA MARGARETA NISTOR.

Alte evenimente din programul festivalului sunt:

  • Ziua Alpinismului, la Bușteni, în data de 2 martie, – o zi dedicată alpinismului românesc ce va cuprinde Gala Alpinismului, tema din acest an fiind „Noile generații”
  • FEDERAȚIA DE ALPINISM ȘI ESCALADĂ va oferi la Bușteni, în cadrul acestei gale, titlurile de sportiv al anului la disciplinele care fac parte din federație.
  • Pentru prima oară, în cadrul galei se vor accorda premii pentru cele mai bune performanțe ale anului 2018 la alergare montană, orientare sportivă și parapantă, ALPIN FILM FESTIVAL dorind să promoveze toate sporturile conectate cu muntele.

Expoziții de fotografie :

  • PĂDUREA” realizată cu sprijinul Asociatiei Forona și KONICA MINOLTA,
  • “PARCURILE AMERICANE”– expoziție de fotografie, autor DAN DINU, proiect realizat cu sprijinul Ambasadei Americane la București.
  • Expoziția MILVIUS la Coressi Shopping Resort
  • EXPOZIȚIE NATIONAL GEOGRAPHIC – cele mai frumoase coperți de revistă din cei 15 ani de la apariția celebrei reviste în România
  • Concursuri sportive cu premii oferite de sponsorii festivalului: Cupa școlilor de schi la Predeal, Concurs schi de tură – Predeal Vertical Race. Pe data de 3 martie.
  • Bucătăria Muntelui – evenimente cu degustarea produselor specifice muntelui.

Echipa care a realizat cea mai importantă performanță a anului 2018 în alpinismul românesc va prezenta duminică, 3 martie, ora 15, la Centrul Cultural Reduta, filmul EXPEDIȚIA VIVA PUMORI.

Zsolt Torok, Teofil Vlad și Romică Popa vor fi prezenți în fața publicului pentru a împărtăși amintiri din ascensiunea pe masivul PUMORI (7161 m) din Hymalaia, unde au deschis un traseu în premieră mondială, pe care l-au denumit “Les voyages de Petit Prince”.

Cartea de munte este și ea sărbătorită la ALPIN FILM FESTIVAL, fiind anunțate lansări de carte, urmate de discuții cu autorii, volume apărute la România Pitorească, Humanitas etc.

 Ediția din acest an a festivalului este susținută de:

 Sponsori: DACIN SARA , F64, KONICA MINOLTA , CORESI BRAȘOV

Parteneri instituționali: Primăria Municipilului Brașov, Primăria Predeal, Primăria Orașului Bușteni, Consiliul Județean Brașov

 Parteneri strategici: Asociația Națională a Salvatorilor Montani, Federația Română de Alpinism și Escaladă (F.RA.E.), Comitetul Olimpic și Sportiv Român, Asociația Fotografilor de Natură din România (Forona), Muzeul Județean de Istorie Brașov, Universitatea Transilvania din Brașov, Agenția Metropolitană Brașov, Brasov be.live it.

 Cu sprijinul: National Geographic , Sergiana, Munții noștri, Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor – Secțiunea Brașov, Clubul Alpin Român (CAR), Echipa Națională Montană, Tabere si circuite, Carpathian Sustainable Tourism Center, Asociația Administrațiilor de Arii Naturale Protejate, Carpathia – Europe Wilderness Reserve, Ambasada Americii în România, Centrul Cultural “Reduta”, Institutul Cultural Italian, Institutul Maghiar din București, , Winter Outlet, Reghin, S-karp®, Buff, BEST EXPERIENCE, Carpathian convention, Gemini Solutions, Felix Pension, Teracota Medias, Ferma Căţean, Vitamin Aqua, Grind Prod, Cinema One, Photo Life, Asociația PROPARK pentru arii protejate, România Sălbatică, NTD, Empire Video Productions, Naturali

Mașina oficială: HONDA

 Parteneri media: Televiziunea Română, National Geographic Channel, Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania, Kiss FM, Radio Târgu Mureș, Ski Pass Magazine, AIM, My Tex, Transilvania Expres, Zile si nopți, News Brașov

 Intrarea la toate evenimentele festivalului este liberă. Întreg programul Alpin Film Festival și synopsis-ul filmelor selecționate sunt disponibile pe www.alpinfilmfestival.ro

ALPIN FILM FESTIVAL este un eveniment cultural internaţional de film, carte și fotografie, care îşi propune să promoveze civilizația montană cu valorile ei patrimoniale, turistice, ecologice, economice, educaționale şi sportive. Mai multe informații puteți găsi pe www.alpinfilmfestival.ro și https://www.facebook.com/alpinfilmfestival/

 

 

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.