◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

VIRUSAREA VIRUSULUI. #REZIST – O NOUĂ PROVOCARE

Apar zilnic cazuri de comportamente revoltătoare, cu indivizi iresponsabili, care sfidează regimul stării de urgență, încalcă legea și-i pun în pericol pe ceilalți. Unii sunt din rândul migranților întorși la matcă, alții dintre autohtoni, toți având în comun o mentalitate primitivă, generată de mizerie morală și lipsă de educație. Grupuri recent întoarse din zonele roșii ale Europei încing petreceri în ciuda virsusului, expunându-i criminal pe alții. Prin zonele rurale plutește o atmosferă de pace patriarhală, cu baruri deschise și cetățeni încartiruiți în cârciumi, care știu că veșnicia s-a născut la sat. Impresia este de Ev Mediu, departe de fruntariile civilizației.

Până la descoperirea vaccinului împotriva COVID 19 – eveniment care plutește în aer –, putem VIRUSA, noi înșine, VIRUSUL prin determinare, disciplină, forță psihică, optimism și solidaritate. Trebuie să dezvoltăm, printr-un feedback rapid, compliant cu măsurile generale, o atitudine de rezistență, fundamentată, moral și psihologic, pe instinctul de conservare, demnitatea umană și încrederea în forța binelui în lupta cu răul. Pentru că virusul este o formă a răului, care are o capacitate de obiectivare și o versatilitate infinite.

Miza REZISTENȚEI de astăzi depășește mizele și cauzele conjuncturale, care, importante și ele, par minore în raport cu importanța și gravitatea provocării actuale. Este o mobilizare pentru viață, pentru întoarcerea la normalitate, la ritmurile și pulsiunile existenței obișnuite, cu rutina, bucuriile, insatisfacțiile și frustrările ei, de care acum, izolați, claustrați între pereții caselor și ai spaimei, ne este dor, cum n-am fi crezut în era anterioară declanșării molimei.

O nouă mișcare #REZIST se impune, prin urmare, sub regim de urgență și în Starea de Urgență în care ne aflăm, într-un act general de responsabilitate și solidaritate umană, dincolo de orice nemulțumiri civice, care apar periodic, semne ale funcționării mecanismului democratic (și, desigur, ale lipsei de performanță a performării politice). Noul #REZIST în fața noii provocări – una majoră, care reprezintă un atac dezlănțuit cu forțe oarbe și mijloace infernale la adresa ființei și a supraviețuirii – este o mișcare necesară, care transcende diversitatea socială în materie de poziționări civice și interpretări și exprimă o singură opțiune: Rezistența pentru Viață.

 

Prof. univ. dr. Sorin IVAN / UZPR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *