◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Expoziție a Memorialului Închisoarea Pitești

La Pitești, la Memorialul Închisoarea Pitești (locul fostei închisori în care au fost încarcerați și torturați sute de deținuți anticomuniști) s-a deschis astăzi expoziția permanentă a Memorialului Închisoarea Pitești.

Evenimentul a avut loc în în prezența Excelenței Sale, Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii în România, a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, a foștilor deținuți din țară și a unui numeros public.

Printre invitați s-au numărat Radu Preda, președinte executiv IICCMER, Alin Mureșan, director general IICCMER și Sergiu Rizescu, președinte AFDPR Argeș.

Manifestarea a fost deschisă cu slujba parastasului oficiată de Ierarhul Argeșean pentru cei care și-au pierdut viața în Penitenciarul de la Pitești.

Chiriarhul Eparhiei a adresat celor prezenți un mesaj în care au fost evidențiate chinurile îndurate de toții deținuții politici, numindu-i pe aceștia ,,Sfinții Închisorilor”-precizează Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.

Excelența Sa, Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii în România, a vizitat expoziția împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, felicitând pe organizatori pentru că au reușit să transmită celor de astăzi mesajul că astfel de tragedii nu trebuie să se mai repete.

La această manifestare au fost prezenți foști deținuți politici care au împărtășit celor prezenți experințele pe care le-au trăit în Penitenciarul de la Pitești.

Deschiderea expoziției permanente vine după câțiva ani de cercetare și planificare în care, Maria Axinte – presedintele Fundației ,, Memorialul Închisoarea Pitești” alături de o echipă restrânsă, a încercat să pună în valoare istoria fostului penitenciar Pitești.
Astfel, centrată pe tema Fenomenului Pitești, expoziția prezintă vizitatorului contextul în care s-a format generația ce s-a opus comunismului, dar și perioada târzie a dictaturii, în care aceeași generație a fost aruncată cu aripile frânte, după ani de detenție.
Pentru prima dată, publicul a avut posibilitatea să exploreze zone din fostul penitenciar închise până acum vizitării.

Crunta închisoare din Pitești construită între 1937-1941 a funcționat ca Penitenciar până în anul 1977. Vizitatorii au posibilitatea să afle care erau metodele de tortură folosite de Securitate și să vadă condițiile în care au trăit deținuții.

După cum au anunțat organizatorii expoziția este deschisă publicului larg, intrarea fiind liberă.

​Constantin PAŞOL

jurnalist Radio România / membru UZPR

www.antenasatelor.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *