default-logo

MAE, despre decizia Ungariei de a marca semnarea Tratatului de la Trianon: Rescrierea istoriei, inacceptabilă

MAE răspunde deciziei Ungariei de a marca 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, anunţată într-un document care denumeşte tratatul o tragedie generatoare a unor probleme încă nerezolvate, spunând că orice încercare de rescriere a istoriei şi de aducere în discuţie a unor poziţii revizioniste este inacceptabilă şi nu se potriveşte realităţii Europei secolului XXI.

„Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de decizia Adunării Naţionale a Ungariei de a declara anul 2020 drept An al Coeziunii Naţionale şi de a marca astfel 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, în data de 4 iunie 1920. Ministerul Afacerilor Externe reiterează că orice încercare de rescriere a istoriei şi de aducere în discuţie a unor poziţii revizioniste este inacceptabilă şi nu se potriveşte realităţii Europei secolului XXI sau ambiţiilor de cooperare bilaterală stabilite prin Parteneriatul Strategic, prin  Tratatul de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate între România şi Republica Ungară, semnat la Timişoara la 16 septembrie 1996 şi prin apartenenţa comună la UE şi NATO. Ministerul Afacerilor Externe respinge ca nefondate justificările invocate pentru promovarea acestei declaraţii, din perspectiva României neexistând ”probleme politice, economice, juridice şi psihologice create de acest tratat de pace, nerezolvate până în prezent”. Tratatul de la Trianon, care a stabilit, între altele, frontiera dintre România şi Ungaria, nu reprezintă o problemă care să reclame rezolvare, astfel precum încearcă sistematic să acrediteze autorităţile de la Budapesta şi nici nu reprezintă o tragedie astfel precum se notează în textul actului adoptat de Parlamentul Ungariei”, afirmă MAE într-o precizare transmisă News.ro..

MAE subliniază că acest tratat este un element esenţial al realităţii geopolitice actuale la nivel european, fiind parte a sistemului tratatelor de pace semnate în cursul anului 1919 care a pus capăt Primului Război Mondial, iar Ungaria, parte la acest Tratat, ”are obligaţia de a-i respecta întocmai prevederile şi de a le executa cu bună credinţă, conform principiilor de bază ale dreptului internaţional”.

„România nu contestă dreptul Ungariei de a stabili prin lege modalităţi de marcare a momentelor istorice semnificative  din istoria sa, dar, nu poate accepta ca astfel de manifestări să pună în discuţie sistemul tratatelor internaţionale care au stat la baza configurării Europei de astăzi sau să chestioneze, direct sau indirect, modul în care România respectă drepturile cetăţenilor săi de etnie maghiară, pentru a alimenta retorica apartenenţei acestora la o naţiune distinctă, nostalgică, definită în frontiere fictive şi captivă unor idealuri istorice pe care Europa le-a depăşit prin crearea Uniunii Europene. România şi Ungaria trebuie să lucreze împreună la consolidarea acestui proiect al păcii, garant al promovării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi al prosperităţii societăţilor, iar fundamentele politico-juridice ale relaţiei bilaterale pornesc de la această viziune comună”, precizează Ministerul Afacerilor Externe, care reafirmă ataşamanetul profund al României în ceea cepriveşte respectul pentru drepturile omului, inclusiv ale persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale în conformitate cu normele internaţionale şi standardele în domeniu.

„În considerarea celor de mai sus, Ministerul Afacerilor Externe reiterează angajamentul ferm al României de a construi o relaţie bilaterală solidă, pragmatică, bazată pe respect reciproc şi orientată spre viitor în beneficiul cetăţenilor români şi ungari indiferent de etnie, având aşteptări similare de la partea ungară”, conchide MAE.

Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, şi de Ungaria, de altă parte.Tratatul a intrat în vigoare la 26 iunie 1921.

adevarul.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

 1. Mircea SERBAN Reply

  …evident ca TRIANON e o tragedie pentru unguri caci, si-au pierdut calitatea de superputere imperiala.
  Istoricii lor insa, ar trebui sa determine ACADEMIA de la Budapesta pentru a demara mai ales in randul membrilor autoritatilor de stat CUNOASTEREA si APROFUNDAREA REALITATII cu privire la IMPORTANTA PENTRU STATUL UNGAR a TRATATULUI DE LA TRIANIN si anume:
  1. PIERDEREA DEFINITIVA a statutului de PASALAC TURESC!
  2. INTRAREA in randul STATELOR EUROPENE!
  Pentru diplomatia de la Bucuresti, TRIANON ar trebui sa fie O CARTE DE VIZITA nu numai fata de cabinetul de la Budapesta, dar mai ales IN FATA USA, RUSSIA si Puterile occidentale ale Europei!
  Din pacate in MAE nu avem diplomati de cariera (de ce nu exista o scoala de diplomatie reala la Bucuresti?!), capabili sa reprezinte interesele cetatenilor si statului roman si de fiecare data, la toate provocarile ungurilor Romania reactioneaza emotional!

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.