◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Revista ”Izvoare Codrene și Chiorene” să se întreacă pe sine și să-și sufle, pentru a le stinge, pe propriul tort al existenței cât mai multe lumânări!  

”Verba volant, scripta manent”. Pentru că este în asentimentul acestui adagiu latin, probabil de proveniență juridică, poetul Vasile Dan Marchiș și Radu Botiș, ”împreună cu un grup de intelectuali din zonă” s-au învrednicit, încă din anul 2010 să scoată o revistă ”de cultură, literatură, artă , etnologie, religie, istorie cu substrat tradițional”, care, într-un final, a ajuns la o denumire care să-i reprezinte și să reprezinte respectiva zonă, ”Izvoare Codrene și Chiorene”.

Este o revistă valorificatoare, până la urmă, a spiritualității locului, sub diversele sale aspecte, revistă care anul în 2019, ”Anno Domini” a ajuns la al 15 număr. Sunt aproape 100 de pagini, format A5, cu articole, fotografi și grafică în alb-negru, care vorbesc de oamenii locului, de ieri și de azi, de idealurile lor, de sensibilitățile lor, inclusiv pe dimensiunea sa națională, care se subscrie idealurilor din totdeauna ale românilor: unitate teritorială și libertate pe propriile pământuri.

Numărul 15, din 2019, luat în discuție este realizat grație unor intelectuali ai zonei, și nu numai, care își înțeleg menirea, de a informa și lumina, dar și de a menține trează flacăra speranței binelui, a adevărului și a unității românilor, care așa cum spunea marele Eminescu, era ”visul său de fier”. Iată numele lor: Mircea Botiș, Gelu Dragoș, Dragomir Ignat, Constantin Marin, Constanța Abălașei Donosă, Olimpiu Mureșan, Radu Botiș, Traian D. Lazăr, Vasile Bele, Olguța Luncașu Trifan, Ion Dragoș, Vasile Dan Marchiș, Mihai Zmicală, Vasilica Grigoraș, Ioan Andreica, Ana-Cristina Popescu, Carmena Băințan, Angela Monica-Jucan, Octavian Curpaș, Eleonora Schipor, Vasile Hatos, Dorina Stoica, Ioan Voicu. Desigur, dincolo de cei care scriu materialele sunt și cei care se ocupă la închegarea revistei, cărora trebuie să li se dea respectul cuvenit: Director general:Radu Botiș; Director executiv: Gelu Dragoș; Director cultural-artistic: Olimpiu Mureșan; Redactor-șef: Mihai Zmicală; Șefi departament publicații: Mircea Botiș, Vasile Bele; Editorialist: Dragomir Ignat; Fondatorul revistei: Vasile Dan Marchiș. Sunt nume mai mult sau mai puțin cunoscute care spun foarte mult și anume că se cercetează, se visează și se speră și că intelectualii nu au uitat nicicând să fie flacăra de veghe a nației.

Nu voi cădea în capcana facilă a enumerării și citării articolelor și materialelor în general, alături de semnatarii acestora. Este treaba cititorilor de a descoperi și, prin felul acesta, de a se descoperi pe sine. Voi cita doar câteva cuvinte din editorialul numărului, semnat de Dragomir Ignat, care denotă punctul de pornire și locul ajuns: ”…dintr-un bulgăre mic de zăpadă lirică și estetică s-a ajuns astăzi la avalanșa culturală scrisă…”.Să vă fie gura aurită și revista ”Izvoare Codrene și Chiorene”să se întreacă pe sine și să-și sufle, pentru a le stinge, pe propriul tort al existenței cât mai multe lumânări! Doamne Ajută!

Răzvan Ducan / UZPR

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *