default-logo

Festivalul Cetăţilor Dacice, două zile de lupte între „daci şi romani”, ateliere antice şi concerte în aer liber

Festivalul Cetăţilor Dacice, cel mai vechi festival de reconstituire antică din România, o marcă înregistrată a Consiliului Judeţean (CJ) Alba, revine, după doi ani de întrerupere, la acest sfârşit de săptămână, la Săsciori, în apropierea cetăţii dacice de la Căpâlna, cu spectacole de reenactment, lupte între „daci şi romani”, ateliere antice şi concerte în aer liber, informează organizatorii.
Timp de două zile, sâmbătă şi duminică, peste 100 de războinici „daci” şi „romani” vor reînvia atmosfera de acum 2.000 de ani, invitând publicul într-o călătorie în timp.
„Invităm cu mult drag nu numai locuitorii judeţului Alba, nu numai turiştii care se află ocazional pe Transalpina la acest sfârşit de săptămână, ci şi pe toţi cei care iubesc astfel de evenimente şi vor să simtă puţin patriotism pornind de la bază, de la daci şi romani. Sunt convins că (cea de-a XIV-a ediţie a festivalului – n.r.) va fi un succes”, a afirmat, într-o conferinţă de presă, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel.
Organizatorii vor inaugura la actuala ediţie a festivalului şi un traseu turistic, „Gradus Legionis”, prin care, potrivit administratorului public al judeţului Alba, Dan Popescu, se încearcă valorizarea atât a cetăţii dacice de la Căpâlna, cât şi a castrelor romane care pornesc din Şaua Auşel până spre situl UNESCO.
După ce va fi pusă prima bornă din cadrul proiectului, vor fi constituite şi „gărzile de apărare” a cetăţii dacice, formate din „războinici daci”. După acest moment, va avea loc ceremonia oficială de deschidere a festivalului, în zona stadionului din Săsciori, urmată de parada şi prezentarea trupelor de reenactment prezente.
Taberele şi numeroasele atelierele meşteşugăreşti antice care vor fi deschise cu această ocazie vor funcţiona până seara, la ora 19:00. Vor fi ateliere de prelucrare os, prelucrare lemn, monetărie, întreţinere echipamente, jocuri romane, plante dacice, machete signacula, tir cu arcul, mozaic, bucătărie antică, olărit, confecţionat cămăşi de zale, scriptoria, fierărie, metaloplastie.
Activităţile din tabăra antică, dar şi la spectacolele de reenactment istoric vor fi realizate de Garda Apulum – Alba Iulia, Terra Dacica Aeterna – Cluj-Napoca, Asociaţia Historia Renascita – Piteşti, Omnis Barbaria – Baia Mare, Dacii Petrodavei – Piatra Neamţ, Legiunea VII Claudia P.F. – Dobrosloveni , Venatrix – Cluj Napoca şi Nimfele Dace – Zalău.
Pe parcursul zilei de sâmbătă vor avea loc demonstraţii de tehnică militară daco-romană, dansuri antice, lupte de gladiatori. În cursul serii este programată prima mare bătălie dintre „daci şi romani”. Petrecerea antică va continua până spre miezul nopţii cu Rugul lui Zamolxe, un ritual de incinerare spectaculos. Tot atunci vor concerta „Lupii lui Calancea”.
Duminică vor fi noi activităţi în tabăra antică, dar şi o încercare de reconstituire a unei bătălii daco-romane, care se va desfăşura în zona cetăţii dacice de la Căpâlna.
De asemenea, pe stadionul din Săsciori va avea loc Decathlonul Dacic, un concurs între echipele de voinici ale cetăţilor dacice din Alba (Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu şi Săsciori). Ca şi la ediţiile precedente, vor fi probe de concurs spectaculoase, respective „Arcul viteazului” – tir cu arcul, „Rapid şi puternic” – transport 25 kilograme de nisip, „Suliţaşul Cetăţii” – aruncarea suliţei la distanţă, „Cel mai iute de picior” – ştafetă, alergare cu butucul de lemn, „Braţul de fier” – skandenberg, „Să ne unim forţele” – tras cu frânghia, „Luptător dac” – luptă pe butuci, „Voinicul din Cetate” – aruncarea bolovanului, „Îndemânare şi curaj” – căţăratul pe catarg şi „Cărăuşii Cetăţii” – transport apă în ciubere. Festivalul se va încheia cu un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Folcloric al judeţului Alba.

(AGERPRES)
Foto: CJ Alba

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*