◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

China face lobby pentru blocarea Raportului ONU referitor la drepturile omului în Xinjiang

China îi cere șefului ONU pentru drepturile omului să „îngroape” un raport foarte așteptat privind încălcările drepturilor omului în Xinjiang, potrivit unei scrisori chineze văzute de Reuters și confirmată de diplomații din trei țări, care au primit documentul.
Înaltul Comisar al Națiunilor Unite, Michelle Bachelet, s-a confruntat cu critici severe din partea societății civile pentru că a fost prea blândă cu China și a declarat că se va abține de la a solicita un al doilea mandat, din motive personale.
Dar, înainte de a părăsi funcția, la sfârșitul lunii august, ea s-a angajat să publice un raport în regiunea de vest a Chinei, Xinjiang. Grupurile de drepturi acuză Beijingul de abuzuri împotriva locuitorilor uiguri din Xinjiang, inclusiv utilizarea în masă a muncii forțate în lagărele de internare. China a negat cu fermitate acuzațiile.
Scrisoarea scrisă de China și-a exprimat „îngrijorarea profundă” cu privire la raportul referitor la Xinjiang și își propune să oprească lansarea acestuia, afirmă patru surse – cei trei diplomați și un expert în drepturi, care au vorbit cu toții sub rezerva anonimatului. Ei au spus că statul asiatic a început să circule documentul printre misiunile diplomatice din Geneva și a cerut țărilor să-l semneze, pentru a-și arăta sprijinul. „Evaluarea cu privire la Xinjiang, dacă va fi publicată, va intensifica politizarea și confruntarea blocurilor în domeniul drepturilor omului, va submina credibilitatea OHCHR (Oficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului) și va afecta cooperarea dintre OHCHR și statele membre. Îndemnăm cu tărie pe doamna Înalt Comisar să nu publice o astfel de evaluare”, se spune în scrisoare.
Liu Yuyin, purtătorul de cuvânt al misiunii diplomatice a Chinei la Geneva, nu a spus dacă scrisoarea a fost trimisă și nici nu a răspuns la întrebări despre conținutul ei. În același timp, a declarat că aproape 100 de țări și-au exprimat recent sprijinul Chinei în chestiuni legate de Xinjiang „și obiecția lor față de amestecul în afacerile interne ale Chinei, sub pretextul drepturilor omului”.
Doi dintre diplomații de la Geneva afirmă că scrisoarea Chinei reprezintă un exemplu rar de dovezi ale faptului că Beijingul încearcă să facă lobby direct asupra lui Bachelet. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *