◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Mass-media online din Kosovo, copleșite de valurile de dezinformare

Consiliul de Presă din Kosovo a publicat un raport intitulat „Dezinformare și știri false în mass-media online din Kosovo”, în care a concluzionat că mass-media online din țară nu are personal care să se ocupe de aceste probleme și bani pentru a instrui jurnaliştii în raportare etică și profesională.
Consiliul de presă, un organism de autoreglementare care include majoritatea organismelor presei din Kosovo, a chestionat 18 mass-media online, precum și reprezentanți mass-media și experți juridici. Directorul executiv al Asociaţiei Jurnaliştilor din Kosovo, Getoarbe Mulliqi Boja, a declarat că cele mai multe ştiri false sunt difuzate de site-uri web publicate de grupuri de interese care nu sunt înregistrate ca instituţii media. „Instituțiile sporesc dezinformarea prin faptul că nu dau declarații jurnaliștilor care, pe baza solicitărilor mass-media la care lucrează, obțin informații prin surse secundare”, atrage atenția Boja, citat de BalkanInsight.
Pe de altă parte, a reieșit faptul că 18 instituții media online chestionate au declarat că nu au politici editoriale scrise, ceea ce crește „dificultatea practicilor de identificare și verificare a știrilor false”, se arată în raport. Astfel, șase din cele 18 au doar doi editori, unele nu au deloc și doar opt din cele 18 mass-media online au subeditori. Se spune că aceasta este o sursă de mare îngrijorare, deoarece „un subeditor poate fi cel care identifică prezența elementelor de știri false”. Lipsa resurselor financiare influențează direct „lipsa de personal profesionist”, pe care una dintre principalele problem ale situaţiei actuale ale media online din Kosovo, punctează șeful Consiliului de Presă, Imer Mushkolaj. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *