◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

Scrisoare deschisă CNA, comisii parlamentare, JUCAN

   Cluj-Napoca, 22 august 2018

Adresată președinților comisiilor pentru cultură și media din Senat și Camera deputaților          

Domnilor Radu-Cosmin PREDA și Gigel-Sorinel ȘTIRBU

 

Stimați domni,

Membrii Consiliului Național al Audiovizualui – C.N.A. trebuie să fie chemați la audieri în comisiile pe care le prezidați. Nu există nicio scuză pentru faptul că C.N.A. a ales să se ascundă, din nou, exact în momentul în care unica autoritate de reglementare în audiovizual trebuia să acționeze, aplicând legea, împotriva dezinformărilor și a atacurilor la adresa procurorilor și a altor entități de presă.

Consider că C.N.A. este răspunzător în foarte mare măsură pentru divizarea românilor. Mai mult, este responsabil pentru tensiunile sociale tot mai pronunțate. Prin pasivitate sau și decizii favorabile unor televiziuni de partid, Consiliul a tolerat, respectiv a încurajat, limbajul urii, punerea românilor unii împotriva celorlalți și a normalizat reacții și atacuri media de neacceptat împotriva justiției, toate acestea pentru a răspunde unor comenzi politice.

Cred că ar trebui să vă îngrijoreze modul în care două posturi de televiziune, împotriva cărora românii au scandat, au susținut și susțin adevărate campanii de dezinformare și manipulare având ca scop afectarea încrederii populației în actul de justiție, campanii care au făcut ca România să fie menționată negativ în aproape toate rapoartele internaționale privitoare la afectarea independenței judecătorilor și procurorilor. În egală măsură ar trebui să vă alarmeze faptul că C.N.A. s-a făcut că nu vede aceste campanii, în ciuda legislației clare, și a ales să dispară din câmpul acțiunii legale tocmai când unele televiziuni falsificau realitatea în mod grobian pentru a putea fi justificată violența Jandarmeriei de la ultimele proteste.

Ar trebui să vă mai îngrijoreze faptul că persoane cu funcții în cabinetul personal al Prim-ministrului fac afirmații lipsite de probe, acuzând posturi de televiziune, totul pentru a susține o răfuială cu entități media care nu sunt obediente puterii politice. Atacurile, intimidările, dezinformările îndreptate împotriva RealitateaTV și Digi24 sunt acțiuni care nu au nicio legătură cu normalitatea și cu angajamentele României în contextul european. La fel ca acum câțiva ani, personaje aflate în conflict cu justiția, ba chiar condamnate, promit ordonanțe de urgență care ar trebui să reducă la tăcere cele două posturi menționate. Este scandalos cum aceste atacuri, susținute de televiziunile puterii politice, sunt tolerate atât de vizibil de către Consiliul Național al Audiovizualului.

Modalitatea în care C.N.A. se ascunde în spatele unor cereri de concedii în momente critice nu îmi este străină. Ca membru al Consiliului, m-am luptat exact cu astfel de tertipuri care aveau ca unic scop protecția politică acordată unor posturi de televiziune.

Evenimentele din ultimile săptămâni reclamă intervenția de urgență a C.N.A. iar dumneavoastră, ca președinți ai comisiilor de resort din Senat și Camera deputaților, consider că trebuie să asigurați funcționarea corectă a Consiliului în interesul publicului, nu a unui partid sau a unui grup de interese din presă.

Stimați domni,

Aveți la dispoziție multe pârghii legale prin care puteți clarifica aceste aspecte, prin care puteți desluși public motivele care stau la baza complicității C.N.A. cu trusturi media abonate la încălcarea legii. Din păcate, o eventuală lipsă de reacție din partea domniilor voastre vă va face părtași la dezastrul din audiovizual. Reacționați, vă rog, chiar și în acest ultim moment!

Valentin-Alexandru JUCAN

fost membru al Consiliului Național al Audiovizualului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *