default-logo
BREAKING NEWS
Agențiile de presă din Europa, decise să învingă presiunea războiului şi dezinformarea Membrii Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), reuniţi la conferinţa cu tema „Realitate şi ficţiune în timpul războiului şi al pandemiei de COVID-19”, desfăşurată la Sarajevo, au discutat despre posibile soluţii la criza informaţională în contextul actual, în care societatea este sub presiunea războiului, coronavirusului şi dezinformării. Clemens Pig, preşedintele EANA şi CEO al agenţiei de presă din Austria APA, a spus în deschiderea conferinţei că „orice război, încă de la început, este şi un război al informaţiei”. El s-a declarat optimist, exprimându-şi încrederea că tehnologia va fi aliatul agenţiilor de presă în lupta împotriva fake news. „Tehnologia este foarte importantă pentru noi şi pentru evoluţie, dar şi pentru verificarea ştirilor şi combaterea fake news”, a subliniat şeful APA. CEO-ul Fundaţiei Thomson, Caro Kriel, a remarcat că „informaţia poate salva vieţi atunci când este adevărată, în schimb poate strica totul atunci când este greşită”. Ea a afirmat că dezinformarea în Rusia a început în 2014. La rândul său, CEO-ul agenţiei de presă germane dpa, Peter Kropsch, a punctat că presiunea economică este o ameninţare pentru presă, care, din motive financiare, ar putea deveni controlabilă, şi a adăugat că independenţa este cea mai importantă valoare pe care agenţiile de presă o au şi care trebuie păstrată. Wojtek Surmacz, preşedintele agenţiei de presă din Polonia PAP, a evidenţiat faptul că reţelele de socializare nu reprezintă surse de încredere şi că publicul ar trebui să nu confunde o sursă reală precum o agenţie de presă cu platformele de socializare. Conferinţa găzduită de agenţia de presă din Bosnia-Herţegovina FENA a beneficiat şi de un mesaj video din partea Verei Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, care a subliniat importanţa informaţiilor verificate, acestea fiind „cea mai bună soluţie împotriva propagandei”: „Uniunea Europeană nu a făcut niciodată atât de mult pentru a proteja presa, iar asta e ceea ce democraţia ar trebui să facă. Comisia Europeană pregăteşte Actul european pentru libertatea presei […] şi creşte finanţarea pentru jurnalişti, parteneriate şi proiecte media”. La finalul conferinţei, Claudia Victoria Nicolae, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, şi Branka Gabriela Vojvodic, directorul general al agenţiei croate de presă HINA, au semnat un acord de parteneriat între cele două agenţii privind schimbul de informaţii. EANA a fost înfiinţată la 21 august 1956, în urma unei conferinţe care a avut loc la Strasbourg. Alianţa reprezintă un forum pentru cooperare şi schimb de informaţii între agenţiile de presă europene şi cuprinde peste 30 de agenţii membre, care promovează respectarea drepturilor de autor, accesul la informaţie, dezvoltarea tehnologiei de transmitere a acesteia şi libertatea presei. AGERPRES este membră EANA din 1996.

Cerbul de Aur 2019 începe astăzi. Tot ce trebuie să știi despre concursul care se desfășoară la Brașov

Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Cerbul de Aur 2019 debutează joi, 22 august, la Brașov și se încheie duminică, 25 august 2019. Pe scena din Piața Sfatului vor urca mari artiști din România, dar și din străinătate. Festivalul se încheie duminică. 
În cadrul concursului de interpretare, 12 finaliști se vor lupta pentru premii de peste 55.000 de euro: Tamara (Georgia), Ralfs Eilands (Letonia), Veronica Liberati (Italia), Florin Raduta (România), Anna Odobescu (Moldova), Alfie Arcuri (Australia), Renate (România), Cynthia Verazie (Cipru), Eliza G (Italia), Syuzanna Melqonyan (Armenia), Monika Marija (Lituania) şi Sara De Blue (Austria).

Programul Festivalului Cerbul de Aur 2019

Cei 12 artişti din concurs vor performa în prima şi a doua zi a Festivalului, joi şi vineri, 22 şi 23 august, pentru ca sâmbătă, 24 august 2019 să fie desemnați câştigătorii. Festivalul se va încheia cu un spectacol folcloric care va reuni muzica populară tradiţională românească şi prelucrări de actualitate ale acestui gen muzical. Anul trecut, marele trofeu Cerbul de Aur a fost cucerit de Inis Neziri, o interpretă albaneză în vârstă de 17 ani.

Programul pe zile la Cerbul de Aur 2019

Joi, 22 august – ziua 1

Zoli Toth

Prima seară de concurs

Ştefan Bănică jr.

Vineri, 23 august – ziua 2

Zoli Toth

A doua seară de concurs

Irina Rimes

Emeli Sandé

Sâmbătă, 24 august – ziua 3

Gala Festivalului – decernarea premiilor

Ronan Keating

Duminică, 25 august – Seară dedicată folclorului

Seara de folclor va fi împărţită în 3 segmente, iar de acompaniament se va ocupa Orchestra „Lăutarii” din Chişinău, avându-l ca dirijor pe maestrul Nicolae Botgros.

Invitați: Irina Loghin, Benone Sinulescu, Nicolae Furdui Iancu, Daniela Condurache, Dinu Iancu Sălăjanu, Nea Dudu, Taraful de la Mârşa + Nea Vasile, Floarea Calotă, Iulia Mihai + Taraful de la Clejani, Raluca Radu, Mihai Teacă, Matilda Pascal Cojocăriţa şi Ion Ghiţulescu.

Emy Drăgoi este invitat special, un acordeonist celebru, supranumit şi „Regele jazz-ului la acordeon”.

Loredana şi trupa Agurida vor aduce în prezent imnuri folclorice, împreună cu orchestra „Lăutarii”.

Maestrul Gheorghe Zamfir şi invitaţii săi vor pune în scenă show-ul „Zbor de Ciocârlie”, cu un concept construit în jurul mitului Creaţiei.

Vor intepreta piese din folclor Paula Seling, Laura Bretan, Rodica Anghelescu şi Valentin Boghean.

Cine sunt membrii juriului la Cerbul de Aur 2019

Loredana, Vasile Şirli, care a compus timp de 28 de ani muzică originală pentru Disneyland Paris, celebrul Ricky Dandel, artista belgiano-franceză Victor Laszlo şi cantautorul italian Erminio Sinni sunt membrii juriului care va decide câştigătorii Festivalului Internaţional Cerbul de Aur 2019.

Cine prezintă Cerbul de Aur 2019

Eda Marcus și Elvin Dandel prezintă Cerbul de Aur 2019. Vedeta TVR Eda Marcus şi Elvin Dandel formează un nou cuplu în show-biz-ul românesc. Pe scena Cerbului de Aur 2019!

Dacă Eda, îndrăgita prezentatoare a Televiziunii Române, este pentru prima dată pe scena de la Braşov, Elvin revine în Piaţa Sfatului după ce, în 1996, a fost unul dintre artiştii invitaţi, iar în 2008 a prezentat Festivalul, alături de Alina Sorescu şi Ruxandra Gheorghe.

Ce vedete cântă în concert la Cerbul de Aur 2019

La Festivalul Cerbul de Aur 2019 vor susține concerte mari artiști de pe scena muzicală românească și internațională. Invitații speciali la ediția din acest an sunt Ronan Keating, Emeli Sandé, Ştefan Bănică, Irina Rimes, Corina Chiriac și mulți alții.

Cum se face accesul la Festivalul Cerbul de Aur 2019

În fiecare zi de festival, accesul publicului se face începând cu ora 19.30, până la ora 20.45, evenimentul fiind televizat, potrivit unui comunicat al TVR. Pentru a facilita accesul în Piaţa Sfatului, organizatorii au amenajat 14 porţi şi 4 puncte de acces A, B1, B2 şi C: trei în Strada Mureşenilor şi unul în Strada Apollonia Hirscher. Mai multe detalii se găsesc pe site-urile tvr.ro şi cerbuldeaur.ro.

Festivalul Cerbul de Aur va fi transmis în direct şi în exclusivitate, pe TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional, TVR Moldova şi platforma TVR+, de la ora 21.00.

Ce vedete au mai susținut concerte la Festivalul Cerbul de Aur 2019

De-a lungul anilor, festivalul Cerbul de Aur a găzduit apariţii şi recitaluri ale unor vedete precum Diana Ross, Amália Rodrigues, Julio Iglesias, Dalida, Sheryl Crow, Tom Jones, Juliette Greco, Vaya con Dios, Coolio, Barbara, Christina Aguilera, Cliff Richard, Kenny Rogers, Ricky Martin, Kelly Family, Patricia Kaas, Gilbert Becaud, Josephine Baker, Toto Cutugno, Enrico Macias, Boy George, James Brown, Kenny Rogers, Ray Charles, UB 40, Scorpions, Pink, Sheryl Crow, James Blunt, Amy Macdonald, Nicole Scherzinger şi mulţi alţii.

Istoria Festivalului Cerbul de Aur

Festivalul Internaţional Cerbul de Aur a debutat în anul 1968 şi a avut 18 ediţii. Cea mai recentă ediție a fost organizată în anul 2018, la împlinirea a 50 de ani de la debut.
Luminița Dobrescu a fost prima artistă din România care a câștigat Cerbul de Aur. Monica Anghel s-a numărat și ea printre câștigătorii Festivalului Cerbul de Aur.

libertatea.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.