default-logo

Jurnalistul Wesley Lowery, câștigător al Premiului Pulitzer: „Trebuie să luptăm să facem diferența între presa bună și restul surselor de informații”

Un podcast al celebrei instituții de sondare a opiniei pubice Gallup, din SA, a punctat reperele principale ale scăderii încrederii în știri care se manifestă în rândurile publicului de peste Ocean. Multe dintre acestea sunt valabile în multe alte părți ale lumii…
Încrederea americanilor în mass-media a scăzut la minime record. Ce lipsește adesea din conversația despre scăderea încrederii? A existat vreodată o „epocă de aur” a jurnalismului? Atunci când Nixon a fost pus sub acuzare n scandalul Watergate, șapte din 10 americani au spus că, practic, au mare încredere în veridicitatea știrilor la care aveau acces. Când Trump a fost destituit, acest procent era de doar la patru din 10. Jurnalistul câștigător al Premiului Pulitzer Wesley Lowery, invitat în cadrul podcastului, a punctat faptul că „prea des avem conversații în sens pur politic, fără a lua în considerare lucrurile din afara și de dincolo de politică. Astăzi, pentru a afla ce a spus Joe Biden, cineva care este conservator merge la un Daily Caller sau la un Breitbart sau la Fox News, ceea ce va fi fundamental nedrept în încadrarea sa, în context și invers: oameni de stânga află despre republicani de la Huffington Post. Cred că pentru practicienii jurnalismului, avem adesea o conversație foarte îngustă, care ignoră mult contextul respectiv”.
Mai departe, în cadrul podcastului s-au făcut referiri la faptul că muli jurnaliști abuzează de rețelele de socializare. „Nu cred că a existat vreo epocă de aur a jurnalismului. Cred că, pentru mulți dintre oamenii puternici din instituțiile mass-media de astăzi, există o dorință reală, obiectivul lor este să revină la nivelurile de încredere din anii ’60 și ’70 – este ceea ce ar spune că vor. Și cred că acesta este un obiectiv bine intenționat. Cunosc o mulțime de oameni puternici din industria noastră. Dorința provine dintr-un impuls adevărat și autentic al jurnaliștilor și al oamenilor puternici din jurnalism de a repara lucrurile foarte evidente stricate în țara noastră și în democrația noastră”, explică Lowery.
Referindu-se la evoluția domeniului, renumitul profesionist media a afirmat, citat de news.gallup.com, că „jurnaliştii sunt oameni orientaţi spre misiune. Ei fac treaba pe care o fac pentru că le pasă de țara în care trăiesc; le pasă de societate și de lume. Ei vor să spună povești bune despre oameni interesanți. Vor să ajute ca lucrurile să fie mai bune. Vor să tragă la răspundere actorii răi din societate. Trebuie doar să verificăm mai mult faptele. în acest moment în care mai mulți oameni primesc mai multe informații din surse mai variate decât oricând, există o primă pentru informații de înaltă calitate care au fost verificate și care sunt reale. Există un motiv pentru care abonamentele la Washington Post și New York Times au crescut vertiginos în ultimii ani. Există un motiv pentru care atunci când văd un link New Yorker, sunt mult mai înclinat să dau click pe el decât atunci când văd o agregare a unei agregări a unei agregări, chiar și pe același subiect. De ce? Pentru că știu la ce să mă aștept de la The New Yorker. Știu că au sunat pe toată lumea și că articolul va fi interesant, va fi bine scris, va fi editat. Trebuie să ne luptăm să facem diferența între presa bună și restul surselor de informații”. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Posted On 05 sept. 2022
, By

Lasă un răspuns

*