default-logo

Primul muzeu al Comunismului pentru Copii se deschide la Pitești

Marți, 23 august 2022, cu ocazia Zilei Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului, la Pitești va fi deschis primul Muzeu al Comunismului pentru Copii. Este un muzeu în care istoria comunismului este prezentată pe înțelesul celor mai tineri vizitatori. Acesta este situat într-o aripă a Memorialului Închisoarea Pitești, din Str. Negru Vodă, nr. 30.
Amintim că Memorialul Închisoarea Piteşti este un muzeu memorial aflat în interiorul fostului penitenciar Piteşti, activ între 1941-1977. Penitenciarul de la Piteşti este cunoscut pentru faptul că, între anii 1949-1951, aici s-a desfăşurat Fenomenul Piteşti sau Experimentul Piteşti, considerat a fi cel mai mare şi cel mai intensiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul comunist. Experimentul Pitești a fost stopat în septembrie 1951, imediat după înlăturarea de la fruntea Partidului Comunist Român a comuniștilor extremiști.
Organizatorii evenimentului au anunțat pe pagina de Facebook: „Marcăm Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului prin deschiderea unui muzeu nou, dedicat copiilor și tinerilor. Muzeul Comunismului pentru Copii este singurul muzeu de acest fel din lume, un muzeu în care istoria comunismului este prezentată pe înțelesul celor mai tineri vizitatori. Intrarea este gratuită, iar copiii pot veni însoțiți de familie. Pe tot parcursul zilei de 23 august, între orele 10:00-19:00, îi invităm în mod special pe vizitatorii cei mai tineri să exploreze primele două camere din cele 6 planificate ale muzeului și să participe la atelierele programate și la dezbateri. În cadrul muzeului va fi disponibil și volumul «Jurnalul meu de istoria comunismului în România», un caiet de lucru cu informații, jocuri și desene pe care cei mici îl pot completa și lua acasă. Un muzeu care încearcă să prezinte regimul comunist din România și ororile aferente acestuia pe înțelesul copiilor are nevoie de oameni cu răbdare. Vizita nu poate fi una de tipul «am fost în excursie, ce tare!», ci trebuie să aibă un impact real asupra celor mici care chiar ar putea înțelege niște lucruri importante (V., clasa a 9-a, Colegiul Național „Spiru Haret”, București)
Ce este Muzeul Comunismului pentru Copii?
Muzeul Comunismului pentru Copii este un proiect complex, dedicat copiilor și adolescenților, ce are ca scop informarea acestora cu privire la regimul comunist într-o formă interactivă și creativă prin care să descopere ei înșiși realitățile regimului, participând, în același timp, la crearea muzeului. Muzeul este un proiect al Memorialului Închisoarea Pitești. Copiii sub 12 ani nu pot vizita Memorialul, din cauza subiectului extrem de violent, astfel că am dorit să facem subiectul accesibil și celor mai mici, gândind un proiect centrat pe nevoile și ideile copiilor. La începutul anului 2022 am obținut o finanțare de la AFCN pentru 2 camere din cele 6 ale Muzeului Comunismului pentru Copii, un manual digital pentru elevi și profesori și un jurnal/caiet de lucru pentru elevi.
Din aprilie 2022 am început să lucrăm la proiect alături de o echipă mică, dar implicată: istoricul Lucian Vasile s-a ocupat de cercetare și documentare, Ioana Hașu (istoric) și Iulia Iordan (educator muzeal) au creat și desfășurat ateliere-pilot la școli din Recea și București, Maria Axinte (muzeograf) și Cătălina Bocanu (ghid) au continuat să desfășoare ateliere la Memorialul Închisoarea Pitești și în mai multe școli din Argeș pe parcursul lunilor mai și iunie. Ideea atelierelor a fost să aflăm cât mai multe detalii despre ce cunosc copiii despre comunism, dar și să îi implicăm în crearea acestui muzeu. Copiii au desenat planuri ale muzeului, în viziunea lor, și ne-au dat idei de teme și jocuri pentru viitorul muzeu. În perioada următoare am finalizat textele și grafica pentru manual, jurnal și muzeu, iar din iulie am demarat producția expoziției din primele două camere ale muzeului, care vor fi deschise pe 23 august. În 2023 vom continua să lucrăm la deschiderea următoarelor camere din muzeu”.

Temele muzeului și materialele proiectului
Temele din muzeu și din materialele conexe sunt cele din programa școlară. Vizitatorul va afla despre dictatura comunistă parcurgând temele: introducere în comunism și propagandă, naționalizarea, colectivizarea, detenția/rezistența, viața cotidiană și zona de dezbatere.
Expoziția din muzeu este completată și articulată de o serie de elemente precum:
• Atelierele educaționale care au scopul de a încuraja implicarea copiilor în procesul de creare a expoziției și discursului muzeal, dar și de a ajuta copiii să înțeleagă mai bine temele din muzeu prin abordarea unor subiecte specifice, de a-i ajuta în gestionarea emoțiilor provocate de parcurgerea
expoziției, dar și de a-i asista în înțelegerea unor subiecte dificile sau încărcate de violență.
• Manualul digital de Istoria Comunismului (Istoria comunismului pentru copii și tineri) cuprinde toate temele din muzeu și va servi ca material suport atât în înțelegerea discursului din muzeu, prin completări de informație, biografii, imagini, ilustrații, dar și în cadrul cursurilor școlare. Manualul va fi disponibil în format digital pentru accesarea de la distanță, atât copiii, cât și părinții și profesorii putând lucra pe baza acestuia.
• Caietul de lucru are forma unui jurnal personalizat (Jurnalul meu de istoria comunismului în România, Editura Manuscris) pentru a motiva copiii să se exprime creativ prin desene și texte pe care le pot adăuga în anumite pagini, dar și să se raporteze critic la informații prin interviuri, exerciții practice sau cercetări întreprinse chiar de ei și notate în caiet. Caietul de lucru va fi disponibil în format tipărit în cadrul muzeului și va fi folosit ca material suport în cadrul atelierelor.
•Tururile ghidate completează activitățile din proiect și au rolul de a facilita parcurgerea temelor pentru copii, de a încuraja dialogul între membrii grupului, dar și de a obține feedback în timp real și direct de la copii.

Constantin PAȘOL / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*