default-logo

Raed Arafat: Sistemul 112 este în stare critică şi trebuie modernizat să nu ajungă la colaps

Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență, cel care gestionează serviciul 112, riscă să intre în colaps în orice moment din cauza tehnologiei învechite pe care funcţionează. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat a tras un semnal puternic de alarmă privind situaţia acestuia, cerând ca acesta să modernizat

Totul, ca urmare a faptului că SNUAU funţionează pa baza Windows XP, un software învechit ce nu se mai produce, iar din cauza uzurii poate pica în orice moment, conform observator.tv.
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a întocmit o notă de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului „Modernizarea infrastructurii hardware și software a Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență (SNUAU) „, în calitate de administrator al sistemului informatic.
„Componenta de bază a sistemului 112 este într-o situație critică, generată în principal de umătorii factori: uzură fizică, ca urmare a funcționării neîntrerupte de la punerea în funcțiune a sistemului național în anul 2005 și până în prezent, dar și uzura morală a componentelor sistemului cauzată de evoluția tehnologică. Mai mult, la nivelul infrastructurii IT, după încheierea perioadei de acordare a suportului pentru platforma Windows XP 8.04.2014, nu se mai produc sisteme de operare, aceste constrângeri ducând la imposibilitatea înlocuirii infrastructurii hardware care asigură funcțiile de bază ale sistemului existând pe măsura defectării acesteia, un risc de nefuncționare a serviciului 112. Aplicația 112 actuală funcționează doar pe platforma hardware-software Windows XP uzată moral, iar introducerea unor beneficiari noi în sistem nu mai este posibilă, limitîndu-se astfel interoperabilitatea SNUAU cu noi sisteme sau agenții de urgență”, arată STS.

Din cauza uzurii multe din componentele serviciului 112 nu mai beneficiază de garanţie şi oricând se pot defecta.

„Echipamentele de comunicații care asigură interconectarea dispeceratelor cu centrele 112 județene, conform arhitecturii de rețea implementate în anul 2014, prin intermediul sistemelor radio de bandă largă cu acces multiplu în tehnologia LMDS, în banda 28 GHz, nu se mai fabrică și nu mai beneficiază de suport postgaranție iar modulele și componentele necesare pentru reparații nu mai sunt disponibile. În condițiile în care rata de defecte apărute în funcționarea acestora este foarte mare în ultima perioadă iar posibilitățile de remediere sunt limitate este necesară implementarea unei noi soluții de asigurare a serviciilor de comunicații în amplasamentele operaționale din cadrul SNUAU”, informează STS.
” Sistemul 112 devine mai sigur pentru că foarte multe dintre echipamente sunt foarte vechi, dateză încă din anii 2003 – 2004 o parte din echipamente, servere, tot, software-ul poate fi modernizat prin acest proiect, să ajungem la un software de management al urgențelor și al apelurilor de urgență mai ales mult mai modern decât îl avem acum și să includem niște facilități pe care nu le avem precum video-call, precum conexiuni cu anumite aplicații din social-media care pot fi interesante în gestionarea apelurilor de urgență. Oricum ce se face acum este foarte necesar și este un proiect extrem de important, consider că suntem chiar la limită și trebuia să se facă de ceva timp așa că mă bucur că acum se face”, a comentat secretarul de stat Raed Arafat.

b1.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*