default-logo

O sărbătoare a culturii în Inima Transilvaniei: Târgul de C’Arte Alba Transilvana 2022

În prag de toamnă, Cetatea Marii Uniri a fost gazda unui eveniment cultural cu ecouri regale. Cea de-a XIII-a ediție a Târgului de C’Arte Alba Transilvana 2022, organizată de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga”, s-a desfășurat la Alba Iulia, între 14-17 septembrie 2022 și a fost o sărbătoare inedită a cărții și culturii, o prefață la centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria pe 15 octombrie 1922, în Catedrala Reîntregirii Neamului.
Astfel, pe scena espalanadă a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia au avut loc lansări de cărți, disertații și conferințe susținute de personalități ale culturii, științei și mass media românești: profesorul Dumitru Constatin Dulcan, ex-ministrul Andrei Marga, avocat dr. Verginia Vedinaș și prozatoarea realizatoare TV Daniela Zeca-Buzura.
Printre editurile prezente la acest eveniment, un loc special l-a ocupat Editura Creator care a lansat o serie de cărți ale unor autori valoroși. Între aceștia, Claudia Motea, Adrian Lesenciuc și Laurențiu-Ciprian Tudor, au intrat într-un incitant dialog literar, aducând poezia în prim plan în cadrul unui Colocviu Poetic.
Un moment de mare încărcătură emoțională și spirituală a fost Solilocul Regal: În inima Reginei Maria, un omagiu adus celei mai iubite regine a românilor de actrița și scriitoarea Claudia Motea. Conceput ca un dialog-disertație cu drd. Carmen Bobocescu, Solilocul a evocat evenimentul Încoronării și câteva aspecte inedite din viața Reginei Maria. Claudia Motea a interpretat cu sensibilitate și emoție vibrantă pasaje generoase din Testamentul Reginei Maria pe acordurile Rapsodiei lui George Enescu, iar Carmen Bobocescu s-a oprit asupra semnificației speciale a ultimei dorințe a reginei care a cerut ca după moartea ei inima să-i fie separată de trup și depusă ca o relicvă la Balcic, în capela Stella Maris.
Fiecare zi a târgului a apus pe ritmuri muzicale și momente de divertisment oferite de cântăreți și artiști români îndrăgiți. Ada Milea, Bobo Burlăcinu, Mircea Baniciu și trupa Fără Zahăr au încălzit inimile spectatorilor prezenți la Alba Iulia în aceste frumoase seri de toamnă transilvane.
A XIII-a ediție a celui mai important târg de carte din județul Alba, secțiunea Lansări de carte s-a încheiat cu un volum incendiar al unui fost ministru al Apărării și fost parlamentar de Alba, Teodor Atanasiu: Memoriile unui fost ministru al Apărării – Angajăm un vizionar, volum apărut sub îngrijirea Editurii Evenimentul și Capital.
Prezentările, lansările de carte și conferințele sunt disponibile publicului larg pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene Alba „Lucian Blaga”.

drd. Elena-Carmen Bobocescu
membru al UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*