◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

PERICOLELE TEHNOLOGIILOR 5G

CHIAR VREM 5G, CU ORICE PREȚ?

Tehnologia de telecomunicații mobile de generație nouă, numită 5G, este în prezent promovată intens publicului și implementarea ei cu celeritate este înaintată în forurile legislative și executive ca măsură strategică de dezvoltare tehnologică! Toate acestea se fac fără a se lua în calcul în mod responsabil impactul pe termen mediu și lung pe care această tehnologie îl va avea asupra sănătății fizice și psihice a oamenilor și asupra mediului înconjurător.

Pericolele accelerației cu care se dezvoltă, promovează și adoptă tehnologia, în special consumul de tehnologie și Internet mobil vin pe trei direcții mari:poluarea electromagnetică, efectele asupra sănătății omului și mediului și alterarea și vulnerabilizarea naturii umane.

Trebuie să înțelegem întâi că poluarea electromagnetică generată de telefonia mobilă este deja la cote alarmante chiar înainte de implementarea 5G, rezultate a mii de studii științifice[1]fiind deja publicate și disponibile, Bioinițiativa 2012 fiind unul dintre multele demersuri în acest sens. Aceste inițiative ale oamenilor de știință demonstrează impactul negativ al radiației electromagnetice generată de toate tipurile de echipamente aflate în infrastructura globală de telecomunicații mobile, rezultate alarmante ce nu sunt deloc luate în considerare de organismele naționale care reglementează standardelele de control al siguranțeiși sănătății.

Efectele poluării electromagnetice asupra celulei vii cauzate de interferențele frecvențelor și caracterul pulsatoriu al semnalelor, dovedite de studii, includ: schimbarea ritmului cardiac, alterarea expresiei genetice sau distrugerea ADN, alterarea metabolismului, alterarea celulelor stem, cancer, boli cardiovasculare, deficiențe cognitive, impact asupra stării generale, creșterea nivelului de radicali liberi, deficiențe de memorie și învățare, insomnie, calitate scăzută a spermei, afectare neurologică, obezitate și diabet, stres oxidativ. Efectele asupra copiilor includ: deficiențe cognitive, autism (digital și virtual), demența digitală, dependența digitală, ADHD.

Implementarea tehnologiei wireless 5G va avea un impact major asupra întregului ecosistem deoarece implică deschiderea spre utilizare în tot mediul public a unui spectru suplimentar radio și a mai multor frecvențe radio din gama microundelor ce vor genera poluare electromagnetică suplimentară, cumulativă cu cele utilizate curent, precum  și utilizarea undelor radio milimetrice asemănătoare fasciculelor laser, evident mult mai nocive decât cele din gama microundelor.

În România, în 2012 era alocat pentru serviciile comerciale de telecomunicații mobile un spectru radio[2]total de aproximativ 600 MHz în benzile de frecvențe utilizate pentru 2G, 3G și 4G, spectru disponibil în totalitate în orice zonă geografică de acoperire a oricărei celule telecom. După licitarea spectrului radio pentru 5G din prezent, cantitatea de spectru va crește cu încă aproximativ 300 MHz, ajungându-se la un total de 900 MHz spectru disponibil și utilizabil comercial!Peste 5 ani, în 2025 este planificat ca spectrul disponibil comercial să fie suplimentat cu încă 400 MHz pentru 5G! Tot acest spectru suplimentar și poluarea electromagnetică aferentă sunt cumulative cu serviciile 2G, 3G și 4G existente ce nu se vor desființa deoarece licențele de utilizare a spectrului vor fi valabile în paralelși pentru că vor exista în continuare utilizatori mobili cu terminale non-5G.

În plus, analizând imaginea următoare, tehnologia wireless 5G nu se justifică din punct de vedere tehnic și nici socioeconomic,deoarece nu există încă aplicații atât de importante de utilizare în viața reală ce nu pot fi îndeplinite cu rețeaua actuală de telefonie mobilă 4G/LTE/LTE-A. Sporul de viteză mult promovat 5G nu reprezintă o nevoie reală a utilizatorului român, nu mai zicem de calitatea economiei românești(locul 60 mondial) în care sectoare întregi nu utilizează aceste avansuri tehnologice:

Cu orice preț vrem să implementăm Vehicule autonome când nu avem infrastructura rutieră, vrem IoT dar nu avem toalete în școli, vrem Realitate Augmentată și Realitate Virtuală, când abia putem înțelege și contracara bolile specifice noilor generații precum dependența digitală, demența digitală, autismul digital și autismul virtual?

Avansul tehnologic fulminant din ultimii 50 de ani ne-a adus azi să putem avea acces și realiza cu ușurință multe lucruri, însă printre costurile pe care le plătim deja sunt pierderea unui million de specii din 4,7 milioane înregistrate, alienarea socială a tinerilor, scăderea perfomanțelor intelectuale, scăderea calității colaborării și a vieții sociale, scăderea stării de sănătate generale, sedentarismul, creșterea semnificativă a procentelor în cazul bolnavilor de autism, de scleroză multiplă șide cancer, toate acestea fiind vizibile în rapoartele OMS.

Viteza dezvoltării tehnologiilor invazive este egală cu viteza distrugerii umanității noastre, a dispariției noastre ca specie și a degradării mediului înconjurător.Este momentul să ne oprim înainte să ajungem la consecințe ireversibile prin implementarea unor decizii iresponsabile. Este momentul maturității și responsabilității decizionale, prin eliminarea exceselor generatoare de poluare cu efecte cumulative, precum și prin moderația utilizării tehnologiilor wireless.

Mădălina Apostol, inginer Automatică și Calculatoare, psihopedagog Educația de Excelență, Specialist în Modelare Matematică Fractală

 

Un comentariu pentru “PERICOLELE TEHNOLOGIILOR 5G

  1. Buna seara, D-na,
    Va multumesc, ca la emisiunea ‘PRINTRE STELE’ ati incercat sa aduceti ‘pe pamant’ naivii din emisiune. Cand statistica se refera la OAMENI, nimeni nu vrea sa fie in procentul de 0,0… care a avut de suferit din cauza unor dezvoltari tehnologice, NEVITALE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *