default-logo

Editura UZP. Elena Trifan: „Consemnări II. Apariții editoriale”

La Editura UZP, Elena Trifan, membru UZPR, Filiala Prahova, a publicat cartea „Consemnări II. Apariții editoriale”.

În cuprinsul volumului pot fi lecturate recenzii de carte și reviste publicate în perioada 2010 -2021. Autorii sunt poeți, profesori, metodiști, cercetători, critici literari, preoți, călători, jurnaliști: Gheorghe Puiu Răducan, Radu Botiș, Ioana Grosaru, Gabriela Tarabega, Eugen Dulbaba, Livia Ciupercă, Julian Melgosa, Michelson Borges, Claudius Dociu, Ion Dumitru, Gheorghe Matei, Tina Miheșan, Victor Rusu, Cătălin Vrabie, Ionuț Țene, Eugen Comarnescu, Elisabeta Iosif, Nicolae Mareș, Ioan-Adrian Trifan, Javier Ruiz Martinez-Alahija, Toma T Socolescu, Georgeta Cican, Constantin Arvinte, Marin Voican Ghioroiu, Marian Chirulescu.

Sunt prezentate și lucrări colective ai căror coordonatori sunt: Valentina Becart, Ligya Diaconescu, Ioan Barbu, Mihai Andronie, cât și revistele: „Slova creștină”, „Glas comun”, „Philologica Banatica”, „Atitudini”.

Autoarea cărții nu își asumă calități de critic literar, ci pentru ea „Scrierea unei recenzii înseamnă o întâlnire palpitantă cu lumea autorului și a operei sale, înseamnă o pătrundere în laboratorul de creație, satisfacerea unei dorințe de cunoaștere și de noutate, o formă de creație, bucuria mediatizării.”

În „Cuvântul înainte” Gabriela Tarabega, publicist și cercetător, apreciază că: „Scrierile Elenei Trifan nu se adresează unui public anume, ci tuturor acelora îndrăgostiți de lectură.

Profesor, doctor în filologie, cu o experiență îndelungată la catedră, autoarea nu se mulțumește doar cu actul lecturii, cu bucuria pe care o trăiește personal cu fiecare nouă apariție editorială, selectată de ochiul ei expert, ci dorește să împărtășească tuturor această bucurie pe care i-au produs-o propriile-i lecturi, nu întâmplătoare, ci selectate cu grija specialistului.

Autoarea este o cititoare împătimită și un critic decent, care simte nevoia de-a împărtăși cu ceilalți bucuria lecturii alese.

Experiența sa didactică îi sprijină, negreșit, demersul critic, în care poți avea încredere totală. Nimeni nu ar trebui să se lipsească de această plăcere silențioasă, care este lectura (în liniștea căminului său) și de-a o împărtăși cu ceilalți”.

Pe coperta a IV-a a cărții pot fi lecturate aprecierile prof.dr. Violeta Mihai: „Cartea Elenei Trifan, profesor doctor în filologie și jurnalist, reușește să îmbine curiozitatea unui lector cu dăruirea unui cercetător, aducând în fața noastră dovada vie a cărții capabile să supraviețuiască în mod onorabil și prin recenzia realizată la scurtă vreme de la momentul apariției. Privirea ascuțită a lingvistului de profesie, migala celui care pune efort și credință în ceea ce realizează parcurg de la început la sfârșit pagini cu tematică variată și conținuturi bogate a căror valoare va fi confirmată în timp”. (redacția UZPR)

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*