◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Filarmonica din Timișoara va fi reorganizată pe model vienez! Nicolae Robu a luat decizia la impulsul maestrului Remus Georgescu

Primarul Nicolae Robu a anunțat că Filarmonica Banatul din Timișoara va avea cu aproape 25% mai mulți instrumentiști (de la 86 la 111), joi, în timpul unei dezbateri pe această temă, ghndindu-se după modelul celebrei Filarmonici de la Viena

Deși inițial edilul luase ca etalon organigramele filarmonicilor din Cluj și București, maestrul Remus Georgescu i-a sugerat să-și îndrepte privirea și spre alte filarmonici europene, nu dor spre cele din țară, care au trecut la rândul lor prin aceleași crize.

Fostul dirijor și director al Filarmonicii Banatul a ținut un discurs de 30 de minute, în care a explicat că fiecare sunet pe care-l cântă muzicienii unei orchestre este determinat de sunetele anterioare pe care le-a studiat timp de ani de zile și care continuă toată viața.

„Nu este suficient să transformi semnele partiturii în sunete. Greu este să le transformi în muzică şi să le dai un sens. Aceasta este contribuţia dirijorului, în primul rând, dar şi a întregii orchestre. A cânta în orchestră presupune o implicare totală a fiecărui muzician, înseamnă ani mulţi şi grei de studiu, nu doar cele opt ore de condică, un studiu continuat toată viaţa. O orchestră simfonică nu este o adunare de instrumentişti puşi să citească mecanic nişte partituri, ci un ansamblu de muzicieni cu experienţă care ajuns la coerenţă armonios”, a explicat Remus Georgescu, cetăţean de onoare al Timişoarei.

După ce a analizat pe internet organigrama renumitei filarmonici vieneze, edilul și-a anunțat decizia și a recunoscut că a fost convins de afirmațiile compozitorului, care a subliniat importanța și efectul unui instrument în plus asupra unei opere simfonice. Vestea a fost primită cu aplauze, dat fiindcă transformarea presupune și un imbold pe partea de finanțare.

„Prin intervenţia dumneavoastră (Remus Georgescu, n.r.) aţi ridicat ştacheta. Vom creşte numărul de posturi de instrumentişti la 111, astfel încât să ajungem la o orchestră a Filarmonicii puternică în toate compartimentele sale. Am luat ca referinţă, iniţial, orchestrele din Bucureşti şi Cluj, apoi pe cea din Viena. Prin ceea ce am decis în final suntem relativ aproape de Orchestra din Viena, ca structură de posturi. Evident că toate aceste posturi trebuie onorată, posturile trebuie ocupate de buni instrumentişti, de artişti adevăraţi, de oameni care pe lângă talent au şi disponibilitatea de a munci, sunt cu tragere de inimă (…) „, a declarat Nicolae Robu.

Încă de la începutul dezbaterii pe tema organigramei, primarul a anunţat că nu va accepta ca vreunul dintre artiştii care au participat la recenta grevă să fie daţi afară, întrucât este dreptul lor democratic de a protesta şi a anunţat investiţii majore, în anul 2019, în sala de concerte şi în întreaga filarmonică, pregătind-o pentru Capitala Culturală Europeană.

„Vrem să transformăm, nu doar să reabilităm, Sala Capitol într-o sală de spectacole care să onoreze oraşul, trebuie să investim în ea pentru a o ridica la alte standarde mult mai mari decât cel la care este. Ţinta este de a ridica Filarmonica Banatul şi în privinţa capacităţii sale de a susţine concerte de nivel înalt şi s-a ajuns la o revizuire de organigramă”, a spus edilul.

În finalul dezbaterii, Nicolae Robu a primit de la artişti un tricou pe care este imprimat numele Filarmonicii Banatul.

b1.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *