◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Marea Britanie în chingile crizei energetice

Acesta este Regatul Unit (UK) acum

UK a fost prima democrație parlamentară, a fost prima țară industrializată, a avut un îndelungat trecut de stabilitate politică, dispune de o bancă centrală respectată și independentă, iar lira sterlină rămâne încă una dintre puținele valute importante la nivel mondial. Totuși, UK este măcinat de schimbări negative profunde, ireversibile…

Pe 16 octombrie 2022, cotidianul britanic The Telegraph a publicat o analiză ale cărei concluzii sunt următoarele (Britain’s transformation into the new Italy is now almost complete (telegraph.co.uk): a) UK a ajuns tot mai neguvernabil, având guverne care durează puțin, după care încep să se destrame; b) dezvoltarea economică este legată de stagnare și involuție; c) situația demografică este îngrozitoare, cu o populație în curs de îmbătrânire și cu o rată a nașterilor în scădere; d) infrastructura se năruiește și este greu să mai poată fi construit ceva; e) Nordul și Sudul țării se asmut unul împotriva altuia, la fel tinerii și bătrânii; f) piețele tratează și privesc țara cu suspiciune, deseori pe bună dreptate; g) imigrația clandestină a scăpat de sub control; h) Bursa este pe declin și, desigur, datoriile cresc inexorabil, croindu-și un nou drum.

 

Creșterea impresionanată a facturilor la energie

Volatilitatea din sectorul britanic al energiei este foarte ridicată. Organizația Ofgem a anunțat că aproape 30 de firme care vând energie au dat faliment în primele opt luni din 2022, iar majoritatea furnizorilor casnici nu fac profit (cf Marea Britanie: Facturile la energie vor crește cu 80% (cursdeguvernare.ro), postat pe 26 august 2022). În mai 2022, când prognozele de preț au fost semnificativ mai mici, Guvernul britanic a anunțat un ajutor de 400 de lire sterline pentru facturile consumatorilor pentru iarna dintre 2022-2023.

Facturile la energie ale britanicilor au fost în 2021 la o medie anuală de 1.277 de lire sterline și ar putea atinge în 2022 o medie de 3.549 de lire sterline. Experții au calculat că facturile pot ajunge la o medie de 6.616 de lire sterline în trimestrul al II-lea din 2023: în aceste condiții, gospodăriile ar putea plăti aproximativ peste 500 de lire pe lună pentru energie în 2023, o sumă mai mare decât chiria sau ipoteca pentru mulți. În 2022, creșterea prețurilor la energie a dus inflația la nivelul maxim din ultimii 40 de ani, iar Banca Angliei a avertizat cu privire la o recesiune îndelungată.

 

Criza economică profundă

Marea Britanie se confruntă cu o „criză economică profundă”, a spus noul prim-ministru, Rishi Sunak, imediat după primirea mandatului din partea regelui Charles, subliniind că pregăteşte acţiuni „dificile” pentru obţinerea „stabilităţii” (Noul premier britanic spune că Regatul Unit se confruntă cu o „criză profundă” (descopera.ro), postat pe 26 octombrie 2022): „Marea Britanie se confruntă cu o criză economică profundă”, în contextul persistenţei efectelor crizei pandemiei şi al războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, a afirmat Rishi Sunak, care a salutat acţiunile predecesoarei sale, ex-premierul Liz Truss, notând că ea a fost entuziastă să creeze schimbări, dar „au fost făcute unele greşeli. Nu au fost făcute cu rea-intenţie, dar au fost greșeli…”, a precizat Rishi Sunak, referindu-se la deciziile controversate în domeniul bugetar şi fiscal.

„Am fost ales lider al Partidului Conservator şi prim-ministru pentru a remedia aceste greşeli, iar activitatea începe acum. Vor fi decizii dificile, pentru asigurarea stabilităţii, nu voi lăsa datorii de achitat generaţiilor următoare, voi uni ţara nu prin cuvinte, ci prin acţiuni”, a mai subliniat Rishi Sunak.

Noul prim-ministru conservator a prezentat priorităţile noului său Cabinet: „un sistem medical mai puternic, îmbunătăţirea educaţiei în şcoli, mai multă siguranţă pe străzi, protejarea mediului, susţinerea forţelor noastre armate, acţiuni pentru egalitate de şanse, dezvoltarea unei economii care să profite de oportunităţile oferite de Brexit, un mediu în care companiile să facă investiţii, să inoveze şi să creeze locuri de muncă. Înţeleg cât de dificil este acest moment… Ştiu că am treabă de făcut pentru restabilirea încrederii, după tot ce s-a întâmplat. Tot ce pot spune este că nu sunt descurajat”, a explicat Sunak. Rishi Sunak i-a mulţumit fostului premier Boris Johnson, în mandatul căruia a fost ministru de Finanţe: „Îi voi fi mereu recunoscător lui Boris Johnson pentru realizările incredibile obţinute în calitatea de prim-ministru, îi apreciez foarte mult căldura şi generozitatea sa de spirit”…

 

Prime Central London (PCL)

De-a lungul mai multor decenii, Prime Central London – sau PCL – a devenit un depozit de bani de la străinii bogați, indiferent dacă aceștia doreau sau nu să locuiască acolo (cf. Londra, din nou paradisul elitelor globale | Ziarul National, postat pe 21 septembrie 2022). Apoi, a apărut la orizont Brexitul, iar pentru o perioadă de Timp cumpărătorii internaționali bogați au evitat Londra de teama complicațiilor care ar putea apărea din cauza ieșirii din UE. Dar, toate temerile au dispărut de când a început războiul din Ucraina. Acest set unic de circumstanțe a readus PCL în centrul atenției ca fiind un refugiu sigur pentru afaceriștii globali.

Când s-au deschis în 2022, noile birouri King’s Cross ale gigantului social media, o serie de executivi de la Meta au cumpărat proprietăți în Londra și sunt departe de a fi singuri. Există două tendințe care arată că PCL a revenit în afaceri: în primul rând și cel mai evident, cererea și prețurile sunt în creștere. O revenire a valorii proprietăților și o goană după „vile discrete și sigure”; în al doilea rând, ca un semnal pentru cine urmărește piața, există o mantie de confidențialitate în jurul proprietăților scoase la vânzare. Nu este o lume în care detaliile proprietăților circulă pe presupuse site-uri web „în afara pieței”; este una controlată de o cabală de agenți de vânzare/cumpărare de lux care operează complet în afara rețelei.

 

Suspendarea vaccinării anticovid pentru copiii cu vârsta de 5-11 ani

Guvernul britanic a suspendat lansarea vaccinului anticovid pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, după creșterea de 22% a numărului de decese în această grupă de vârstă de când Serviciul Național de Sănătate (NHS) a început să îi vaccineze, de la 4 aprilie 2022 (vezi site-ul Marea Britanie suspendă vaccinarea anticovid pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, după o creștere de 22% a numărului de decese în ultimii doi ani de când a fost administrat vaccinul | ActiveNews, postat pe 19 septembrie 2022).

NHS a anunțat că nu va mai oferi vaccinul anticovid copiilor sănătoși cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Decizia vine după ce datele oficiale de la o altă instituție guvernamentală britanică cunoscută sub numele de Oficiul Național de Statistică a prezentat statistica de mai sus.

 

Urmează o criză umanitară

Marea Britanie a acceptat că se va confrunta cu ”o criză umanitară” în iarna 2022-2023, când alegerile dificile impuse gospodăriilor cu venituri mici de creşterea facturilor energiei ar putea provoca boli fizice şi mentale grave, a avertizat pe 19 august 2022, un grup de lobby din domeniul sănătăţii (vezi site-ul https://www.stiripesurse.ro/marea-britanie-se-pregateste-de-o-criza-de-amploare-oamenii-se-vor-alege-cu-boli-fizice-si-mentale-grave_2520845.html, postat pe 20 august 2022): premierul de atunci, Boris Johnson a insistat că guvernul său a lăsat deciziile fiscale majore în seama următorului prim-ministru, Liz Truss, care a preluat mandatul la începutul lunii septembrie 2022. „Ţara se confruntă cu o criză umanitară. Mulţi Oameni s-ar putea confrunta cu alegerea îngrozitoare între a sări peste mese pentru a-şi încălzi casele şi a trebui să trăiască în condiţii de frig, umezeală şi alte condiții foarte neplăcute”, a declarat Matthew Taylor, director executiv al Confederaţiei NHS, care cuprinde organizaţii din sectorul sănătăţii.

Criza umanitară ar putea provoca afecţiuni respiratorii, boli mintale, înrăutăţi şansele de viaţă ale copiilor şi ar putea creşte presiunea asupra NHS, deja tensionat: un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate al Marii Britanii a declarat că guvernul ajută deja gospodăriile printr-un pachet de sprijin pentru costul vieţii de 37 de miliarde de lire sterline (44 de miliarde de dolari), anunţat în mai 2022 şi lucrează, de asemenea, pentru a creşte capacitatea NHS.

Confederaţia NHS a spus că este îngrijorată că sărăcia de combustibil, în absenţa unui sprijin suplimentar guvernamental, ar provoca creşterea numărului de decese asociate cu casele neîncălzite, decese care erau estimate înainte de scumpirile lui 2022 din sectorul energiei la 10.000 pe an…

 

Emilian M. Dobrescu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *